Utcaképek Magyarországról
2013/04/24 08:00
2112 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2013. április 23-án elindult a Google Street View szolgáltatása hazánkban. Az összes települést végigjárta a Google autója, a kisebbekben egyelőre csak a főutcákat lehet pásztázni. A mellékutcákat majd a jövőben fogják végigfényképezni. De gyakorlatilag már most végig lehet járni az egész országot, vagy akár egész Közép-Európát, illetve csaknem az egész világot a monitor előtt ülve. A szolgáltatást nagyszerűen lehet használni mind a hétköznapi életben és az oktatásban is.

Az Utcakép 360 fokos panorámaképeken mutatja  meg az utcák, épületek képét, vagyis gyakorlatilag bármit megnézhetünk egy-egy városban, vagy faluban, sőt , még az országutak is le vannak fényképezve. Ahol alacsony a kerítés, ott az udvarokba is bekukkanthatunk. A személyiségi jogok védelmére a Google két eszközt is használ: az összes rendszámtáblát automatikusan homályossá változtatják a képek feltöltése után, és az utcán tartózkodó emberek arcát is eltakarják, kiküszöbölve ezzel a személyek azonosítását. Ha bárki olyan részletet talál, amit szerinte el kellene takarni, azt pár kattintással jelezheti az üzemeltetők felé.

alaszka Alaszkai hangulat

Nem árt tudni, hogy a látható fotók nem élőképek, azokat 2011 végén és 2012 elején fényképezték, ezért az is előfordulhat, hogy bizonyos helyeken nem az éppen aktuális helyzetet mutatja. A  Google a tervek szerint májusban folytatja a fotók készítését, amelyek során további utcákat térképeznek fel, illetve újra felkeresik azokat a helyszíneket, ahol valószínűleg sokat változhatott azóta a terep. A Street View az összes hazai városban elérhető, akár a kisebb települések is, bár itt egyelőre csak a főutcák jelennek meg a fotókon, de májustól tovább bővül a megtekinthető helyek száma. 

botswana-molepolole Molepolole városának egyik benzinkútja Botswanából

Az utcák virtuális bejárását lehetővé tevő Street View szolgáltatás elsőként 2007-ben rajtolt el, kezdetben San Francisco és környékét, Las Vegast és Los Angelest lehetett a segítségével megtekinteni. A lefedettség az évek alatt folyamatosan bővült, először az Egyesült Államokban, később más országokban és földrészeken is.

Az utcaképet az oktatásban minden bizonnyal sokrétűen fel lehet használni. Itt csak néhány ötlettel szolgálhatunk. Például a történelem tantárgy oktatásában fellehet keresni vele várakat, olyan tereket, ahol forradalmak törtek ki és egyéb történelmi helyszíneket. Az irodalomban megnézhetjük, hogy egy-egy költő, író hol született és hol alkotott. Az Google Utcakép legsokrétűbb felhasználási lehetősége valószínűleg a földrajz órákon adódhat. Eljuthatunk Afrikába vagy Alaszkába, megnézhetjük Ausztrália sivatagjait és Finnország tavait. Hegységekben, síkságokban barangolhatunk akár hosszú órákon keresztül.

arany-szulohaz Arany János nagyszalontai szülőháza

kossuth-szulohaz Kossuth Lajos szülőháza Monokon

Virtuálisan eljuthatunk a Jóreménység-fokára vagy a Gibraltári-szoroshoz. Bepillantást nyerhetünk a nyomornegyedek és gazdag emberek utcáiba, ezért talán szociológiai szempontból is használható az Utcakép. A Google oldalán bebarangolhatunk számos az Unesco világörökségben szereplő helyszínt is, amit szintén lehet jól hasznosítani az oktatásban. További lehetőség, hogy a pedagógus kiadja feladatnak valaminek a megkeresését. Ez, ahogy már említettük csupán néhány ötlet, hogy miként lehet bevonni az oktatásba ezt a remek eszközt, sok minden múlik a felhasználók kreativitásán. A csak öncélú szörfölés is hasznos kikapcsolódást nyújthat.

A Google Street View közvetlenül a Google Maps szolgáltatásából érhető el, ami már önmagában is egy nagyon hasznos eszköz volt.

Hasznos leírás és útmutató itt található.