Veszélyek az interneten
Sulinet
2012/05/18 11:29
2652 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A számítástechnika egyre több veszélynek teszik ki a felhasználókat. A vírusok például egy önálló számítógépet, de akár egy teljes hálózatot is képesek megfertőzni. Egy vírus támadása pedig jelentős mértékben gátolhatja, sőt, akár meg is semmisítheti a számunkra fontos munkát.

internet_002_520

A számítógép használók többnyire nagy mennyiségű felesleges e-mailt tárolnak postafiókjukban. A rengeteg haszontalan információ között igen nehéz az olykor fontos adatokat, levelezéseket előhalászni. Ez nagyjából olyan, mint mikor egy mocsárban próbálunk meg halászni, a reklámokról, hírlevelekről nem is beszélve. Rengeteg csaló hirdet az interneten és számtalan hamis reklám bombáz minket nap, mint nap, hogy kicsalja adatainkat, és hogy linkjeikre kattintva olyan hozzáféréseket tegyünk lehetővé a számukra, mellyel a teljes dokumentációnkhoz hozzáférhetnek és módosíthatják gépünket.

A vírus olyan program, mely fontos fájlokat képes törölni, és akár a számítógép összeomlásához is vezethet. Fontos, hogy megtegyük a megfelelő óvintézkedéseket a vírusok ellen. A legegyszerűbb, ha feltelepítünk egy víruskereső programot mely megtisztítja gépünket és nem enged be olyan fájlokat, melyek szennyezettek lehetnek.
Emellett az is fontos, hogy ne nyissunk meg olyan csatolt küldeményeket, melyek feladója ismeretlen. Ezek ugyanis többnyire spamek. A spam olyan e-mailben küldött üzenet, mely a beleegyezésünk nélkül érkezik a postaládánkba. A jobb e-mail szolgáltatók elővigyázatosságból az ilyen leveleket azonnal a spam mappájukba teszik, de azért előfordul, hogy egy ilyen levél mégis a bejövő levelek között landol és az is gyakori, hogy olyan e-mail címről érkezik, ami nem kelt gyanút és megnyitjuk, mert azt gondoljuk, hogy ismeretlen, de fontos tartalmú lehet. Ezekben többnyire arra kérik a felhasználót, hogy kattintson a levélben elhelyezett linkre, de ezt nem szabad megtennünk, bármennyire is csábítóan hangzik az üzenet.

internet_003_200 A spamek nemcsak idegesítőek, de veszélyesek is egyben, hiszen a legáltalánosabb vírusterjesztők, a bennük foglalt ajánlatok pedig csalóktól származnak, akik az adatainkat akarják megszerezni. Sajnos a spamekről nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen a leiratkozás, amennyiben hírlevél formájában érkeznek. Így a legegyszerűbb, ha olvasás nélkül töröljük őket és fontos, hogy megfelelő, biztonságos e-mail szolgáltatásunk legyen, mint például a Google-é, a Gmail.

A gyerekek a tiltások ellenére könnyen hozzáférhetnek felnőtt tartalmakhoz az interneten böngészve. Ilyenek a szexuális tartalmú honlapok, vallási szekták oldalai vagy éppen erőszakos videók.  De ugyanez a veszély fennáll a felnőttek számára is, akik például könnyen elcsábulhatnak az online szerencsejátékokra. Számos példa igazolja azt is, hogy a Word of Warcraft című online szerepjáték olyan szinte tette függővé felhasználok millióit, hogy sokan bele is haltak függőségükbe, mert napokig alvás, evés, sőt ivás nélkül ültek gépeik előtt, belefeledkezve szenvedélyükbe, testük pedig elgyengült és kiszáradt.

A közösségi portálokon is gyakori, hogy engedélyezést, hozzáférést kérnek tőlünk egyes alkalmazások, melyek többnyire vicces, vagy érdekes tartalmat ígérnek a felhasználónak. A legtöbb ilyen kérés nem más, mint információszerzés vagy vírus terjesztése, ráadásul az ilyen szolgáltatások kiirthatatlanul spamelik, azaz szennyezik majd az üzenő falunkat. Ugyanez érvényes az okostelefonok alkalmazásaira. Fontos, hogy mielőtt telepítünk egy játékot, vagy bármilyen alkalmazást, nézzük meg, hogy mit kér a telepítésért cserébe. Ez különösen igaz az ingyenes programokra, melyek előszeretettel módosítják telefonunk adatait, másolják névjegyeinket és kezelik adatainkat.

Legyünk óvatosak és körültekintőek és ne dőljünk be bárminek, csak mert ingyen van és vicces vagy jópofa. Így megúszhatjuk a mérgelődést és a költséges javíttatást!