Virtuális Planetárium a szobában
2014/09/18 12:54
1915 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Stellarium egy ingyenes, nyílt forráskódú számítógépes szoftver, egy planetáriumprogram. Egy valós 3D-s látványt jelenik meg szemeink előtt, mintha tényleg szabad szemmel, binokulárral vagy távcsővel néznénk az eget.

Az égre tekinteni mindig is szeret az ember, akár nappal, akár éjszaka. A nappali égbolt is szép, a csillagos ég azonban túlzás nélkül nevezhető gyönyörűnek. Nem mindenki teheti meg, vagy teszi meg azonban, hogy vállalja az éjszakai észlelésekkel járó kellemetlenségeket. Azok számára, akik otthonukban szeretnék élvezni a csillagos ég látványát, a programozók, és a szakemberek megalkották a planetáriumprogramokat, amelyek sajnos többnyire interaktív, mozgatható térképként mutatják be az égi világot.

A megoldás: Virtuális csillagászat

Az égbolton a meghökkentő csodák, csillagok, bolygók és más égitestek megjelenítése nem jelent gondot egy mai számítógépnek. A planetáriumprogramok képesek is erre, ám az élmény nem valódi, azt érezzük, elmarad a valóságtól. Pedig vissza lehet adni a csillagos ég látványát, ha sikerül  a horizontot övező körpanorámát és a légköri jelenségeket is egyszerre megjeleníteni a szokásos csillagtérképpel egyszerre.

0.10-new-interface

A Stellarium alkotói közösségének ez sikerült, a program szinte minden, az ilyen szoftvertől elvárható funkciót képes megvalósítani: a grafikai megjelenítéshez használt OpenGL technológiának köszönhetően a csillagok vibrálnak, a horizont mentén el is halványulnak, a naplemente közelében vörös az ég stb. A látvány élethű, realisztikus minőségű, ehhez az is hozzájárul, hogy valódi fényképekből állították össze a körpanoráma gyűrűjét.

Az ingyenes Stellarium az a planetáriumprogram, amelyre rátekintve az az érzésünk, mintha a valós égbolt alatt lennénk.

Időutazás a Virtuális Csillagtérben?

A szoftver lehetővé teszi azt is, hogy az idő múlását felgyorsíthassuk, így olyan látványos jelenségek is megfigyelhetőek, amilyeneket a valós égbolt alatt nem tudnánk megszemlélni. Ekkor például az esti szürkület néhány másodperc alatt lezajlik, megpillantjuk az első csillagokat, majd a Tejutat is. Ha ekkor hagyjuk pörögni tovább az idő múlását nemsokára már  a napkeltében gyönyörködhetünk.

0.10-constellations

Az egér segítségével megragadhatjuk a tájat, elforgathatjuk a perspektívát tetszőleges irányba, a görgővel pedig nagyíthatjuk-kicsinyíthetjük a megjelenő látómezőt.

Csillagképek gombnyomásra

Az emberek fantáziáját már a régmúltban is megmozgatta a csillagos égbolt látványa. Az égitesteket képzeletbeli vonalakkal összekötve, mitológiai személyek, jelenetek elevenednek fel. A Stellarium segít abban, hogy ezeket az elképzelt csillagképeket képesek legyünk megjeleníteni: néhány gombnyomás, egy-két kattintás, és bekapcsolhatóak a csillagképeket összekötő vonalak, elénk tárulnak a klasszikus csillagkép-ábrák, és látjuk a csillagképek nevét is.

0.10-constellation-art-on

Az európai ember számára ismert görög-latin mondavilág alakjain túl a program talán a későbbiekben képes lesz a kínai, a polinéz és az ókori egyiptomi konstellációk nevének és összekötő vonalait is megjelenítésére is.

Utazás a Naprendszerben

Természetesen a Naprendszerben található égitestek is megnézhetők, virtuálisan bejárható pl. a Mars is.

0.10-from-mars

A Naprendszeren túli égitestek bejárására is van lehetőség. A programmal megnézhetjük megjeleníteni a csillagközi ködöket, csillaghalmazokat és galaxisokat is az eredeti felvételeik alapján úgy, mintha távcsőben látnánk őket. A a megjeleníthető csillagok száma egyre bővül, sok felhasználó szerint még kevés. Igaz, a virtuális szemlélődés során már több csillagot láthatunk, mint szabad szemmel az égre tekintve egy egyszerű kézi látcsővel.

A Stellárium magyar nyelven is letölthető.

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke