Több mint egymilliárd forint támogatás gyermekeknek – 10 éves a MOL Új Európa Alapítványa
2016/10/03 08:00
1104 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fennállásának tízéves jubileumát ünnepeli a MOL alapítványa, az Új Európa Alapítvány. A szervezet immár egy évtizede támogatja a tizennyolc évnél fiatalabb sportolókat, művészeti és tudományos tehetségeket, valamint a gyermekgyógyító programokat végző civil szervezeteket. Az alapítvány több mint egymilliárd forintot osztott ki, és több tízezer fiatalt támogatott.

eualapdij

  • Idén ünnepli tízéves fennállását a MOL Új Európa Alapítványa
  • Az alapítvány eddig összesen több mint egymilliárd forint támogatást osztott ki ifjúsági tehetségtámogatásra és gyermekgyógyítási programokra
  • A születésnapi rendezvényen beszédet mondott Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, az esemény fővédnöke, és Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

A MOL Új Európa Alapítvány tízéves fennállását ünneplő eseményt rendeztek ma a budapesti Millenárison. Az alapítvány a fiatal tehetségek és a gyermekegészségügy tartós és kiemelt támogatója.

Az Alapítvány az eltelt tíz év során több mint 4000 olyan tehetségnek nyújtott félmilliárd forint összegben segítséget, akik kimagasló eredményeket értek el a sport, a tudomány vagy művészet területén. A támogatottak közül kiemelkedik Babos Tímea teniszező, Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó, Csonka András ezüstérmes paralimpikon, valamint Radnóti Róza zongoraművész, Felméry Lili, balett-táncos és Boros Mihály zongoraművész.
Az alapítvány közvetetten 90 ezer gyermeken segített azzal, hogy félmilliárd forinttal támogatott közel 400 gyermekgyógyító programot. A hagyományosan forráshiányos gyermekegészségügy területén így olyan módszerek meghonosításában, és magyarországi megerősítésében vállalt jelentős szerepet, mint a különböző művészeti- és élményterápiák, illetve az állatokkal pl. kutyákkal vagy lovakkal dolgozó sikeres terápiás programok.

Herczegh Anita, Magyarország köztársasági elnökének felesége, az esemény fővédnöke köszöntőjében elmondta:

„A tehetség a sportolók győzelmének csak egyik összetevője. Kell hozzá a hátország, kell a szakember, aki a majdani bajnokra rátalál. Aki támogat, szervez, biztosít, kitalál, beindít, felkarol és gondoskodik. Aki az élenjárók erőforrása. Az Új Európa Alapítvány olyanokra tereli a figyelmet, akik nemcsak tehetségesek, de szorgalommal, kitartással keményen dolgoznak, hogy még jobban teljesítsenek. És olyanokra, akik a sikeres fiatalok hátországát jelentik.”

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott:

„A MOL Új Európa Alapítványát azért hoztuk létre 2006-ban, hogy segítsük azokat a gyerekeket, akik hisznek az álmaikban, és hajlandóak ezért keményen megküzdeni. Immár tíz éve több ezer ifjú tehetség álmát segítjük megvalósítani, a gyermekgyógyító programon keresztül pedig ott állunk több ezer család mellett, akiknek nap mint nap elképesztő teherrel kell megküzdeniük. Az Új Európa Alapítvány támogatásai a jövő építésére koncentrálnak. Ennek érdekében munkánkat továbbra is folytatjuk. Büszke vagyok erre a tíz évre, és köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne!”

A rendezvényen bemutatták az „Új Európa Alapítvány arcait” is, akikre szeptember 5-28. között, az alapítvány internetes oldalán lehetett szavazni. A program sikerét bizonyítja, hogy nagyon sok embert megmozgatott a kezdeményezés, a három hét alatt több mint 50 ezren voksoltak a fiatal tehetségekre és a civil szervezetekre, amelyek fejenként és szervezetenként egy-egy millió forint támogatásban részesülnek.

A közönség szavazatai alapján az „Új Európa Alapítvány arca” lett Bányai Zsombor párbajtőrvívó, Orosz Viktor íjász, Knoch Viktor gyorskorcsolyázó, Radnóti Róza zongorista és Kiss Márton Balázs zongoraművész.

A civil szervezetek kategóriában az öt díjazott a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány, az Autista Segítő Központ,  a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, a Vertebra Alapítvány és a Te hangodat ismerem program.

Az egész napos családi rendezvényen a fiatal tehetségeken kívül az Új Európa Alapítvány eddigi támogatottjai is részt vettek. Köztük volt Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, valamint a MOL-csapat képviseletében az ötszörös olimpiai aranyérmes Kozák Danuta kajakozó, és Szász Emese párbajtőröző, a riói olimpia bajnokai.

Az Új Európa Alapítvány jubileumi arcai:

Fiatal tehetségek

Knoch Viktor (1989) – gyorskorcsolyázó
Viktor 7 éves kora óta korcsolyázik, többszörös országos bajnok, az utóbbi években feltörekvő magyar short-track szakág egyik legeredményesebb képviselője. Eddigi legjobb eredménye a 2009-es torinói téli olimpián elért 5. hely 1500m-en, 26 év után ez volt az első pontszerző hely, amelyet magyar sportoló téli sportágban elért. Junior világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes. A 2014-es szocsi téli olimpián induló magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapat tagjaként 500 méteren a 12. helyen zárt. 2015-ben világkupa-győztes lett, ezzel 25 évesen a sportág első magyar világkupa-győzelmét érte el, egyben pályafutása első egyéni világkupa-érmét nyerte meg, sporttörténelmet írva ezzel. A magyar férfi gyorskorcsolya-váltó tagjaként 5000 méteres távon is világkupa-aranyérmet szereztek 2015-ben Sanghajban. Jelenleg a Budapesti Gazdasági és Kommunikációs Főiskola gazdaságmenedzsment szakára jár. 2007 és 2009 között segítette pályafutását a MOL Tehetségtámogató Program.

Orosz Viktor (1996) – íjász
Viktor a magyarok közül elsőként lett a World Archery ifjúsági világbajnoka. 2013-ban 1. helyezést ért el a Teremíjász Bajnokságon, amivel új Európa- és világcsúcsot állított fel. Kiemelkedő volt a 2014-es World Archery Indoor World Championships-en (U21-es Teremíjász Világbajnokság) való szereplése, ahol aranyérmet szerzett. 2014-ben megkapta az Év Íjásza címet. 2015-ben a Teremíjász Európa-bajnokság első helyezése és teremíjászi világbajnoki címe mellett szabadtéren is megmutatta, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozik. Megnyerte az USA-ban rendezett U18-as szabadtéri világbajnokságot. 2016-ban sikerült megvédenie Ankarában U21-es Teremíjász Világbajnoki címét, valamint Európa-bajnoki és Európa Kupa-aranyérmes lett Bukarestben, a rangsorolóban új korosztályos országos csúcsot lőtt. A világszövetség véleménye szerint a magyar sportoló jelenleg a világ legsikeresebb ifjúsági íjásza. Viktor utazási költségeit 2013 óta a MOL Tehetségtámogató Program támogatja.

Radnóti Róza (1997) - zongorista                                                                              
Róza hétéves kora óta zongorázik, a Dohnányi Ernő Zeneiskolában tanult Karsai Gabriella tanítványaként. A Járdányi Pál Zeneiskola zongora tanszakán végzett, ahol Hornyászkyné Becht Erika (MOL Tehetséggondozásért Díj, 2009) tanítványa volt. Zenei fejlődését Eckhardt Gábor, Hambalkó Edit és Mácsai János is segítette. Jelenleg a Zeneakadémián Némethy Attila és Lantos István tanítványa. Számos hazai és nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt, amelyek költségeihez a MOL Tehetségkutató Program 2011 óta több alkalommal is hozzájárult. 2013-ban közreműködött a MÜPA Bartók-maraton és “Tehetségmustra” című hangversenyein, majd külföldön többször fellépett többek között a müncheni Gasteigben, a salzburgi Mozarteumban, valamint Lindauban, Prágában, Brnóban és Olomutzban is. Szólókoncertjei voltak Budapesten a Bartók Béla Emlékházban, valamint a müncheni Steinway Hausban. 2013-14-ben a Budapest Music Center és a MOL közös Játsszunk együtt! című koncertsorozatában Érdi Tamás zongoraművésszel nemcsak együtt játszhatott, de közösen vezették a nagy zeneszerzők életművét bemutató sorozatot.

Bányai Zsombor (1996) – párbajtőrvívó
Zsombor 2008-ban kezdett el vívni a Vasasban, egy év múlva már korosztályos válogatott lett, a 2009-2010-es szezonban pedig a magyar országos ranglista első helyén szerepelt. 2013-ban már az európai kadet korosztályú ranglistát vezette, egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett. 2014-ben a férfi junior-párbajtőrcsapat tagjaként megnyerte a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot, a párbajtőrcsapattal Héraklész-díjat kapott. 2015-ben egyéniben a maribori Eb-n, majd a taskenti vb-n is ezüstérmet szerzett. 2016-ban az országos bajnokságon egyéniben második, az Európa-bajnokságon csapatban első helyen végzett. 2016. évben a világranglista első helyezettjeként korosztályának legeredményesebb párbajtőrözője. Tervei közt szerepel a 2020-as tokiói olimpián való részvétel. Tanulmányait az érettségi után a Corvinus Egyetem tájrendező és kertépítő mérnöki szakán kezdte meg. A MOL Tehetségtámogató Program és a Tehetségtámogató Klasszis program 2012-től támogatja Zsombor pályafutását.

Kiss Márton Balázs (1992) – zongoraművész
Kiss Márton Balázs zenész szülők gyermekeként hatéves korában kezdett el zongorázni. Több nemzetközi versenyen is dobogós helyen végzett, azóta is rendszeresen hívják külföldre koncertezni. 2006-ban Csehországban a 40. Nemzetközi Zongoraversenyen első helyet, 2009-ben Udine-ben második helyezést ért el, 2012-ben megnyerte a Forum Hungaricum ösztöndíjversenyét, 2016-ban pedig a bécsi Rosario Marciano Nemzetközi Zongoraversenyen 2. díjat nyert. Márton 2014-ben kitűnő minősítéssel diplomázott a grazi Zeneművészeti Egyetemen, ahol a következő tanévtől mesterszakon folytatta tanulmányait. 2016-ban felvételt nyert a párizsi Schola Cantorumba, Franciaország egyik legpatinásabb zenei főiskolájára. Minden évben ad jótékonysági hangversenyeket is, és nagy vágya, hogy a komoly zenét minden magyarországi településre elvihesse. A MOL Tehetségtámogató Program 2008 óta kíséri figyelemmel zenei pályafutását, a Klasszis kategória keretében 2013-ban saját koncertzongora megvásárlásra kapott támogatást.

Civil szervezetek

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány
Az alapítvány bohócdoktorai 2000 óta járják a kórházak gyermekosztályait Budapesten és vidéken, hogy a „nevetésterápia” módszerével segítsék a gyerekek gyógyulását, gyógyítását. A bohócdoktori vizitek során egyszerű trükköket, tréfákat mutatnak be a gyerekeknek vagy igyekeznek őket ezekbe bevonni, így lelki felüdülést, örömet visznek a kórházi mindennapokba, elfeledtetve a kezelések, műtétek okozta fájdalmakat, a betegséggel folytatott küzdelem nehézségeit. A gyerekeket az öröm, a jókedv megnyitja az együttműködésre, segít leküzdeni a félelmeket és ezzel hatékonyabbá válhat az orvosok gyógyító munkája is. A bohócdoktorok képzett előadóművészek, akik a kórházi bevetések előtt külön képzésen vesznek részt, vizitjeik során pedig mindig együttműködnek a kórházi személyzettel, az orvosokkal és nővérekkel. Munkatársaik több budapesti és vidéki kórházban, ill. rehabilitációs intézetben évente több ezer gyermekhez jutnak el. Tevékenységüket 2007 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

Vertebra Alapítvány
A gerincferdülés diagnózisát követően korzett, azaz egy merev fűző egész napos (éjjel-nappali) viselését írhatja elő a szakorvos, amennyiben anélkül a betegség akár komoly gerincműtéthez is vezethetne. Ez se nem kényelmes, se nem esztétikus, a betegség miatt érzett szégyenről nem is beszélve, ami a fűző viselésével válik a környezet számára is egyértelművé. Ennek leküzdésében segít a Vertebra Alapítvány a fiataloknak, közösségbe hívja őket, ahol hozzájuk hasonló fiatalokkal találkozhatnak és speciális gyógytornákon, különböző játékokon, vetélkedőkön, kézműves-, és önismereti foglalkozásokon vehetnek részt. 2004 óta évente közel száz fiatal vesz részt az egyhetes „Scoli-táborokon”, amelyekbe elsősorban az új betegeket várják, de ugyanúgy nyitottak a már gerincműtéten átesett gyerekek előtt is. Az alapítvány munkatársainak és önkénteseinek többsége szakember vagy érintett. Évközben más közösségi programokat is szerveznek a fiataloknak, hogy a nyári élmény hatása minél tovább kitartson, valamint online felületen, moderált csoportokban is a segítségükre vannak. A MOL Gyermekgyógyító program 2007 óta nyújt támogatást táboraikhoz.

Pata és Mancs Egyesület
A székesfehérvári Pata és Mancs Egyesület 2009 óta segíti a különböző sérülésekkel élő kisgyermekek fejlesztését lovakkal és kutyákkal asszisztált terápiás fejlesztő programjai során. A négylábú tanársegédek évente 100-130 gyermekhez jutnak el: nyelvi, kommunikációs, részképesség zavarral küzdő gyermekeken túl értelmileg sérült, valamint állami gondozásban élő gyermekek fejlesztésében is közreműködnek. Az állatok oldják a gyermekek félelmeit, segíti őket érzelmeik kifejezésében és egyben olyan motivációt nyújt, amelyet egyetlen gyógypedagógus sem tud kiváltani, bármilyen játékos vagy ötletes feladattal próbálkozik. A fejlesztő munkákban minden esetben vizsgázott terápiás kutyák vesznek részt. Munkájukat 2012 óta támogatja a MOL Gyermekgyógyító Program.

"A Te hangodat ismerem" perinatális zenei nevelési program (Ringató Alapítvány)
A budapesti Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályán is felismerték, hogy a közös éneklés le tudja győzni az inkubátor jelentette fizikai akadályt és segíti a koraszülött babák és szüleik közötti kapcsolat kialakulását. Ehhez nyújtanak segítséget a “A Te hangodat ismerem” perinatális zenei program kifejlesztői, akik a Gróh Ilona által létrehozott „Ringató” módszer alapján kezdtek dolgozni a kórházban. A foglalkozások 10-15 perces időtartamban zajlanak és az önkéntesek csak akkor énekelnek, mondókáznak vagy zenélnek a kisbabának, ha arra a szülők nyitottak. Az alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatják a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Újszülött Intenzív Osztályát, amelyhez 2015 óta a MOL Gyermekgyógyító Program nyújt támogatást a kezdeményezést befogadó Ringató Alapítványon keresztül. Budapesten az önkéntesek jelen vannak Péterfy Kórházban is, valamint Kecskeméten, Szegeden, Debrecenben, Pécsett, Veszprémben, Tatabányán és Székesfehérváron a megyei kórházakban és az egyetemi klinikákon.

Autista Segítő Központ
Az Autista Segítő Központot 1999-ben hozta létre a Ferences Rendtartomány azzal a céllal, hogy az egyre nagyobb számban diagnosztizált autista gyermekek fejlesztését és társadalmi integrációját segítse, valamint támogatást nyújtson az őket nevelő családoknak. Az Autista Segítő Központ komplex intézményként Gyöngyösön működik, az általános iskola négy összevont évfolyamon 1-8. osztályig ötven gyermek oktatását biztosítja. Az intézményben egy 25 férőhelyes Fogyatékos Személyek Otthona, egy 10 férőhelyes Fogyatékos Személyek Gondozóháza, valamint Karácsondon egy felnőttek ellátására létrejött Lakóotthon is működik. Az ASK nemcsak ellátja az autizmussal élő gyermekeket, hanem terápiás fejlesztéseket is nyújt számukra, valamint különböző szakköröket és sportolási lehetőségeket szervez. A MOL Gyermekgyógyító Program 2010-2013 között támogatta az intézményben folyó terápiás fejlesztéseket. A MOL Nyrt. munkavállalói 2014-ben karácsonyi adománygyűjtésükből ajánlottak fel másfél millió forintot az ASK-t működtető Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványnak.

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek mindegyike megjelenik. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely évente 100 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években közel 4000 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében 365 projekt nyert el támogatást, akik több mint 80.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek.

További információ: jovoujratoltve.hu; www.ujeuropaalapitvany.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen