15 éves fiú úszott az ezüstért!
2004/08/30 08:00
1225 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az olimpia negyedik napja a magyar úszók és a csapatok sikerét hozta. Kovács Ágnes a 200 méteres vegyes úszásban negyedik helyen végzett, a tizenöt éves Gyurta Dániel pedig első helyen jutott a 200 méteres mellúszás szerdai döntőjébe.

Gyurta Dániel nevét most végképp megtanulta az ország. A magyar küldöttség második legfiatalabb úszója - a titkos favorit - a legjobb idővel került a szerda esti döntőbe. Már délelőtt sikerült elkápráztatnia a világot, miután megnyerte a legerősebb előfutamot a világcsúcstartó amerikai Brendan Hansen előtt. Ideje 2:11.29 volt, ami mindössze hat századdal volt rosszabb, mint Rózsa Norbert korábbi Európa-csúcsa. A 15 éves 3 hónapos és 14 napos versenyző a tavalyi barcelonai világbajnokságon robbant be a világelitbe, amikor az előfutamokban a hatodik helyen végzett. Akkor az elődöntőben nem sikerült javítania, és így összesítésben a tizennegyedik helyen zárt. Nem tudott azonban rajthoz állni az idei Európa-bajnokságon, mert azon - az európai szövetség szabályai szerint - tizenöt év alatti versenyző nem indulhat.

Így "csak" az olimpia maradt, ahol a szövetségi kapitányt, Kiss Lászlót - ki korábban Egerszegi edzője volt - is ámulatba ejtette kiváló úszásával. (Rajta kívül pedig az egész világot is!) A leendő elsős gimnazista az elődöntőben ötödikként fordult száznál, százötvennél viszont már a harmadik volt, végül hihetetlen hajrával elsőként csapott a célba, az egyszer már legyőzött Hansen előtt. Széles Sándor tanítványa a japán Kitadzsima mögött a magyar csapat újabb ezüstérmét "szállította". Szöul (1988) óta hagyománnyá vált, hogy a mellúszásban mindig szerzünk valamilyen érmet. Szöulban Güttler Károly hozott ezüstérmet százon, Barcelonában (1992) Rózsa Norbert százon és kétszázon, Atlantában (1996) ugyanő tudott nyerni kétszázon, Sydneyben (2000) pedig Kovács Ágnes lett kétszáz méteren olimpiai bajnok. Gyurta Dániel sem szakította meg a sort, ki győzelme után a következőt nyilatkozta a Magyar Rádiónak: "Fogok tudni aludni a jó eredmény ellenére".

Gyurta Dániel sportkarrierjét a Honvédban kezdte, de csak nagyon rövid időt, úgy másfél-két hetet töltött ott. Onnan a BVSC-be került, majd a Darnyi Tamás SC-ben állomásozott. Ott igen jól érezte magát, hiszen egészen kicsi kora óta Darnyi a példaképe. Amikor Athénba indult, a döntőbe jutás célja lebegett szemei előtt. Akkor már elégedett lett volna. De amikor az előfutamban, majd az elődöntőben is jól úszott, már érezte, hogy akár még érmes is lehet. Azzal tisztában volt, hogy a japán Kitadzsimát még nem tudja legyőzni, de a többieket már sikerült. A jövő pedig további lehetőségekkel kecsegtet.

Gyurta Dániel névjegye

  • Született: 1989. május 04., Budapest
  • Magasság (cm) / Testsúly (kg): 175 / 62
  • Sportága: úszás
  • Versenyszám: 200 m mell
  • Szövetségi kapitánya: Kiss László
  • Edzője: Széles Sándor
  • Nevelőedzője: Perjámosi Katalin
  • Klubja: Jövő SC
  • Olimpiai részvétel: újonc
  • Legjobb eredményei: vb-14. (200 m mell, 2003)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen