18 éves a Múzeumok majálisa
2013/05/10 15:32
927 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

18. alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok Majálisát. Idén megnőtt, nagykorú lett, megújult a külleme, kiszínesedett, bővültek a programjai, és szélesebbre tárja a világot látogatóinak.

Most is Budapest kiemelt kulturális fesztiválja lesz, újra közel 100 múzeum mutatkozik be a Múzeumkertben. Fellép a Jamie Winchester zenekar, az Akkezdet Phiai és a Szekeres & Barbaró Wurlitzer Band. Az itt megjelenő múzeumok várják azokat, akik szeretnének egyetlen helyszínen megismerkedni a programjaikkal, kiállításaikkal, a régészeti ásatások titkaival, a múzeumi biztonságtechnika fejlődésével, a fegyverek és a párbajok történetével.

nem_muz 18. Múzeumok majálisa

Ebben az évben az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) Múzeumi Világnapjának jelszavához (Emlékezet és kreativitás = társadalmi változás) kapcsolódva az MNM Múzeumok Majálisának speciális témaköre a RE:19/19:RE, azaz a kreatív 19. század és a 21. század 19. század-értelmezése, a polgári megújulás, a kreatív kivonulás százada, a szecesszió születése. Erre fűzik fel a múzeumok, a gyűjtemények programjaikat, interaktív játékaikat.

A színpadon és a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack-termében hangsúlyosabb szerepet kap a szakma, a szakmai műhelytitkok. Más kiállítási terekben tudományos, ismeretterjesztő programok, különleges tárlatvezetések, komolyzenei hangversenyek lesznek. A Kupolateremben beléphetnek egy 6 x 6,5 alapterületű, 3,5 méter magas, felfújható Mobil Planetáriumba.

A közel 100 múzeum kínálata bőséges, csak néhány közülük: a múzeumok régészei egy ásatási területet nyitnak, ahol megmutatják a szakma rejtelmeit a terepen, mi történik a leletekkel a feltárás befejezése után. Lesz 19. századi kard- és pisztolypárbaj, megismerkedhetnek az Iparművészeti Múzeum épületrekonstrukciós tervével, aktív részesei lehetnek Tyson rap-showjának, fejleszthetik tudásukat a Kocsmakvízben, megnézhetik a Sportmúzeum birkózó-bemutatóját, amit a magyar utánpótlás-válogatott közreműködésével szerveznek.

Betekinthetünk majd egy színpadi próbába, az Országos Színháztörténeti Múzeum Szerezzen Ön is 5 perc alatt színészdiplomát! című előadásán. A Természettudományi Múzeum óriásmamutot épít a két nap alatt. A Múzeumkertben, a Mesterségek utcájában, az idén is kézművesek várják az ügyességüket kipróbálni akarókat.

A kétnapos, ingyenes rendezvény megújult külsővel, kibővült tartalommal, ismeretszerzési lehetőségekkel, szórakoztató programokkal várja látogatóit. A majális kiemelt zenei eseménye a színpadon fellépő Jamie Winchester zenekar, az Akkezdet Phiai, a Szekeres & Barbaró Wurlitzer Band és a Budapesti Történeti Múzeum szervezésében az Üllői Úti Fuck és az Ági és a fiúk.

A majálissal kapcsolatos információk:

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen