90 sport egy helyen
2013/09/12 16:18
4233 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Szeptember 13-14-én kerül megrendezésre a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó. A kétnapos rendezvényen több mint 90 sportágat lehet edzők, szakemberek segítségével díjmentesen kipróbálni.

sport_converted

Lábtoll-labda, sepaktakraw és tamburello

Az esemény célja, hogy a hazai sportolási lehetőségeket megismertesse a közönséggel, ezáltal ösztönözze és segítse a gyerekeket és szüleiket a választásban. A rendezvényre látogatók igen széles palettáról válogathatnak. Téli és nyári, egyéni és csapatsportágak, labdajátékok, küzdősportok, szabadidős és versenysportágak egyaránt megjelennek. Számos kevésbé ismert sportág kipróbálására is lehetőség nyílik, mint például sportpoharak, szituációs lövészet, tamburello, sepaktakraw, lábtoll-labda, nippon zengo, RC modellsport, mediball, subbuteo. A rendezvényen először képviselteti magát a sporthorgászat, a kerékpár-labda, a buborékfoci és a street workout, a technikai sportágak pedig külön szigettel jelennek meg Mini Autó-Motor Sport Expo néven.

Kerekesszékes rögbi

A fogyatékkal élőket is várják a szervezők, hiszen a megjelenő mozgásformákból számosat ők is ugyanúgy kipróbálhatnak, mint ép társaik. A magyar kerekesszékes rögbi válogatottat is felvonultató Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület, a Para-fitt SE és a Pető SE megjelenésének köszönhetően a sérültségük szerint gyakorolható sportolási lehetőségekről is tájékozódhatnak. Kipróbálhatják a boxaerobic-ot, a futóbiciklit, az adaptív evezést és az ülő (kerekes székes) szkandert is.

A kilátogatók találkozhatnak Karvai Sándorral a para- és extrémsportok egyik jeles képviselőjével, autó és motorsport rajongóval, aki látásának teljes hiánya mellett is sikeresen űzi ezeket a sportokat. Részt vett már ralley versenyen navigátorként a saját maga készítette Braille írásos itinerrel, illetve a vakon motorozás Guiness rekordja is Sándor nevéhez fűződik.

Példaképek

A Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódóan a sportélet kiválóságai kerülnek elsődlegesen fókuszba. A rendezvényen a látogatók megtekinthetnek egy kihelyezett Kolonics György Emlékkiállítást, a Magyar Sportmúzeum jóvoltából pedig Olimpiai és nevelés és sporttörténeti kiállítást kiállítást. Egy tablós összeállítás keretében az érdeklődők abba is bepillantást nyerhetnek, hogy neves sportolóink miért választották azt a sportágat, melyben később sikeresek lettek.

Olimpikonokkal sportolhatsz

A kétnapos eseményen számos élsportoló, olimpikon, neves sportszemélyiség is megjelenik, hogy jelenlétükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és magát a rendszeres testmozgást. A Budapesti Nagy Sportágválasztón többek között ott lesz Balzsay Károly, Csabai Edvin, Cseh László, Csernoviczki Éva, Ébend Gábor, Erdei Zsolt, Fekete Krisztina, Hadfi Dani, Hegedűs Lajos, Kammerer Zoltán, Kozmann György, Kökény Roland, Monspart Sarolta, Növényi Norbert, Pulai Imre, Rippel Ferenc és Rippel Viktor, Rózsa Csilla, Storz Botond, Szaszkó Olivér, Szávay Ági, Valkusz Máté és Várkonyi András színművész is.

Környezettudatosság

Jövőnk szempontjából meghatározó, hogy gyermekeinket mennyire tudjuk környezettudatosságra nevelni, tudatosítani bennük, hogy mennyire fontos, hogy védjük környezetünket, környezeti értékeinket, energiatakarékosan éljük mindennapi életünket. Ezért a szeptemberi fővárosi rendezvény kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel is. Nem csak elméleti síkon, hanem - a Nagy Sportágválasztó elvei szerint - gyakorlatban, interaktív módon is.

Az ÖKO-TÉR és a Humusz Szövetség számos ismertterjesztő interaktív foglalkozással készül az alábbi témákban: hulladékmennyiség optimalizálás, ökolábnyom számítás, mágneses komposzttabló, képzeletbeli bevásárlás a hulladéktermelés tükrében, környezetbarát termék bemutató, számos kvíz-játék és feladatlap, kézműves foglalkozás és játékos tájékoztató.

Jótékonysági felhívás

A szervezők JÓTÉKONYSÁGI FELHÍVÁSSAL is megszólítják a rendezvényre látogatókat, elsősorban a gyerekeket, arra kérve őket, hogy ha tehetik, hozzák el a Budapesti Nagy Sportágválasztóra megunt vagy "kinőtt" iskolatáskájukat, tolltartójukat, vagy bármilyen tanszert (ceruza, radír, füzet, vonalzó...stb.), hogy a szervezők az összegyűjtött adományokat, olyan nehéz sorsú gyerekekhez juttathassák el, akiknek ez valóban nagy segítséget jelent. Az adományozókat cselekedetükért Nagy Sportágválasztó Érdeméremmel jutalmazzák meg a szervezők. Az összegyűjtött adományok jó helyre jutásában a HEGYEM Mozgalom lesz az együttműködő partner, mely szervezet apai nagykövete Erdei Zsolt.

Sportágválasztó Pakson

A Budapesti Sportágválasztó sikerein felbuzdulva, vidéken, regionális sportágválasztók is megrendezésre kerülnek. Pakson idén tartják az ötödik, városi összefogással megrendezésre kerülő ilyen rendezvényt, mely mára teljesen beépült a helyi iskolák mindennapjaiba. 30-50%-al megnőtt a gyereksportolók létszáma, például sakkban egy újabb terem bevetésére volt szükség, annyi gyerek érdeklődött iránta. A rendezvény az egész város sportéletét feldobta és megreformálta, megváltoztatta a paksiak sporthoz való hozzáállását, ma már nagyon kevés nem sportolót Paks utcáin.

Tudnivalók

A rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett oktatási intézmények számára fenntartott nap, amikor pedagógus kísérettel, csoportosan látogathatják meg a rendezvényt, szombaton pedig főleg a nagyközönséget, a családokat várják.

Helyszín: Merkapt Sportközpont – Budapest, X., Maglódi út 12/A
Nyitva tartás: 9-17 óra között
A BELÉPÉS DÍJMENTES!

Vidéki, regionális Nagy Sportágválasztók:
2013. szeptember 13-14. Cegléd, Orosháza, Siófok
2013. szeptember 20-21. Makó, Pápa, Szeged, Szentes
2013. szeptember 27-28. Hódmezővásárhely

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen