A Föld az űrből
2012/09/18 08:00
2324 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Számos tudós és filozófus írta már le a Földet egyetlen hatalmas érző, lüktető élőlényként, s a legmodernebb távérzékelési és képalkotó eljárásoknak köszönhetően ez a benyomásunk most még erősebbé válhat. A National Geographic Channel A Föld az űrből című filmje műholdak által készített – és látványos számítógépes grafikákká alakított –felvételein csodálkozzon rá azokra a komplex, a földi élet számára elengedhetetlen folyamatokra, melyek annyira kiterjedtek és annyira behálózzák bolygónkat,
hogy csak “kettőt hátralépve”, az űrből láthatóak!

fold_02_520 Mi tartja működésben a Föld élővilágát? Mi köze egy ausztráliai erdőtűznek egy kínai monszunhoz? Milyen szerepet játszanak a pusztító viharok a Föld egyensúlyának megőrzésében? Az ilyen és ezekhez hasonló kérdések a tudósok minden erőfeszítése ellenére sokáig megválaszolatlanok maradtak, most viszont gyökeresen megváltozott a helyzet… Amióta műholdak százai figyelik bolygónkat minden másodpercben, a szakembereknek alkalmuk nyílik élő, organikus egészként tekinteni a Földre, s átfogóan tanulmányozni azokat a folyamatokat, melyeknek eddig csak az egyes részleteit sikerült kikutatni.

A soha nem látott felbontású mûholdfelvételeknek köszönhetõen a Nat Geo sorozata egyedülálló idõjárási események, ritka, megmagyarázhatatlannak tûnõ természeti jelenségek és titkos, a földi életet fenntartó mozgatóerõk titkák kutatja, s kapcsolatot keres olyan, egymástól – földrajzi és fizikai értelemben egyaránt – távolinak tûnõ dolgok között, mint a hurrikánok, monszunesõk, tenger alatti vulkánok, homokviharok és erdõtüzek.

tenger_fold_1_200 A műsorban legyen tanúja, hogy a tenger alatti vulkánok miként járulnak hozzá a Föld kérgének megújulásához; csodálkozzon rá, hogy míg a hurrikánok az óceánok “hőleadó szelepeiként” működnek, a szélsőséges monszunok hűtő szerepet töltenek be a kiégett, szomjazó szárazföldek felett; figyelje meg, hogy a sivatagos régiók homokviharjai miként terítik be tápanyaggal az egész Földet; kövesse nyomon, hogy az elővilág miként hódítja vissza a villámcsapások okozta erdőtüzek által élettelenné tett területeket; és fedezze fel, hogy a csapdába esett gázok miként alkotnak Földünk körül nélkülözhetlen védőburkot – azaz csodálkozzon rá azokra a komplex, a földi élet számára elengedhetetlen folyamatokra, melyek annyira kiterjedtek és annyira behálózzák bolygónkat, hogy csak “kettőt hátralépve”, az űrből láthatóak!

Bemutató: 2012. október 21-én, vasárnap este 6-kor – National Geographic Channel

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen