A hét beszédtémája: Fazekas Róbert aranyérme
2004/08/25 08:00
1977 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magyar diszkoszvető bajnok körül kialakult botránytól hangos most a világsajtó. A győzelme okozta öröm gyorsan döbbent értetlenkedésbe csapott át. Fazekas Róbert tettének indokát egyelőre még csak találgatják.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) fegyelmi bizottsága doppingvétség miatt zárta ki Fazekas Róbertet, a hétfő este Athénban a férfi diszkoszvetők olimpiai versenyén aranyérmet szerzett sportolót. Az indok az volt, hogy a szombathelyi atléta nem tudta a megfelelő mennyiségű vizeletet produkálni a döntő utáni ellenőrzésen, ami doppingvétségnek minősült. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja szerint a minta negatív lett, amit azonban nem vettek figyelembe. Az eset után a győzelmi érmet a litván Aleknának adták át, Fazekas Róbert pedig barátjával, a kalapácsvetésben első Annussal Antallal autóba szállt és hazaindult. A görög televízió korábban egy kiszivárogtatott hírt hozott nyilvánosságra, mely Fazekas Róbertet doppinggyanúba keverte. Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára elmondása szerint Fazekas a sajtótájékoztató után hajnalig tartózkodott a vizsgálaton, ahol az előírt minimális mintának csak az egyharmadát tudta produkálni, ami a jelenlegi szabályok szerint pozitív esetnek minősül. A diszkoszvető pedig fáradtságra hivatkozva elhagyta a helyszínt.

A MOB elnöke, Schmitt Pál azután nyilatkozott a Magyar Rádiónak, hogy a fegyelmi, majd a végrehajtó bizottság ülését követően kézhez kapta a határozatot. Elmondta: "Nem mondhatjuk, hogy a vizsgálat pozitív lett, nem mondhatjuk, hogy Fazekas Róbert doppingolt. Viszont kimerített egy doppingvétséget." Hozzátette, a sportoló türelmetlen volt, nem a szabályoknak megfelelően viselkedett, s a helyszínen aláírta, tudomásul vette, hogy a megfelelő mintamennyiség leadása híján kizárhatják a játékokról. Az aktuális doppingszabályok szerint Fazekasnak 75 milliliter vizeletet kellet produkálnia a szükséges doppingvizsgálathoz, ami ugyan e mennyiségnek nagyjából harmadából is elvégezhető. Tartalékra azonban szükség van az úgynevezett B-próbához, amit akkor végeznek el, ha a pozitív eredményt az érintett nem fogadja el, illetve kémcsőtörés és egyéb véletlen gikszerek esetére is tartalékolnak egy adagot.

Valószínűsíthető, hogy Fazekas Róbertet különös készültséggel várták az orvosok, hiszen a magyar diszkoszvetőt korábban valaki - doppingolás vádjával - névtelen levélben feljelentette a nemzetközi sportszervezeteknél. A feljelentő állítása szerint Fazekas rendszeresen doppingol, ellenőrzéskor pedig valaki más vizeletét adja le, amit kis tasakban csempész be magával az orvosi szobába. A diszkoszvetőt ezután többször is ellenőrizték, de mindig negatív eredménnyel. Sportorvosok véleménye szerint versenyhelyzetben a vesék vérellátása annyira csökkenhet, hogy nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása után sem indul be a természetes folyamat, amire akár fél napot is várni lehet. A bajnok hajnal kettő után sportorvosa szerint "tökéletesen ideges, kimerült volt", ekkor ezt mondta, nem bírja tovább, annak ellenére, hogy nem teljesítette az előírt 75 millilitert, elmegy. Többször megkérdezték, hogy tényleg ezt akarja-e, ő azt mondta, adott egy mennyiséget, ő ebben a légkörben, körülmények között nem tud tovább maradni".

Felmerülhet persze a kérdés, hogy ha Fazekas ártatlan, és csak meggondolatlan volt kedd hajnalban, akkor azóta miért tűnt el? Ha tette első felháborodásában történt, miért nem kért másnap újabb vizsgálatot, és miért nem beszélt - legalább nyilatkozatokban - az őt ért megalázó procedúráról? És főként miért nem állták útját a magyar csapatvezetők, kiknek ez nem mellékesen feladatuk lenne. A jelek szerint Fazekas Róbert életét úgy tették tönkre a NOB emberei, hogy hiteles bizonyítékuk volt arról, hogy nem doppingolt. Egyre több információ szerint Fazekas Róbert azóta Annus Adrián kalapácsvető bajnok társaságában autóval haza is indult Magyarországra. Amennyiben ez igaz, Annus is kockára teszi jó hírét, hogy nem repülővel érkezik az ünneplő ezrek közé, hanem félig titokban, egy doppinggyanúba keveredett társával együtt, akivel ráadásul közös az edzőjük.

Az élet persze ettől még nem állt meg, hiszen magyar idő szerint este fél kilenckor a litván Virgilijus Alekna nyakába akasztották a férfi diszkoszvetés aranyérmét, Kővágó Zoltán pedig Bronzérmét ezüstre cserélte fel. Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára szerint 10 nap alatt kell a teljes dokumentációt összeszedni, s 21 napon belül lehet fellebbezni a döntés ellen, ahogy fogalmazott, a többi már az IAAF jogászainak kezében van. Szombathely polgármestere pedig a város sportolói mellett való kiállásra szólítja fel az országot. Ipkovics György elhűlve értesült a Fazekas Róberttel szemben alkalmazott példátlan szankcióról, amelyet a NOB a versenyző negatív tesztje ellenére hozott meg. A polgármester szerint a hírek alapján kifejezetten méltánytalan tortúrának minősül a Fazekassal szemben alkalmazott eljárás. Ipkovics György a magyar diszkoszvető iránti szimpátiára szólítja fel a közvéleményt és reméli, hogy az eset nem zilálja szét a magyar csapatot.

Forrás

  • www.nemzetisport.hu
  • www.index.hu
  • www.radio.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen