A jó iskola a jövő záloga
Horváth Anikó
2010/08/31 07:41
3024 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"JÓ ISKOLA - 21. századi közoktatás - JÖVŐNK ZÁLOGA"; szlogennek talán megfelelő, de így önmagában kevésnek érezzük. Mert a közoktatás minőségének kérdése Magyarországon még az utóbbi évtizedekben sem vált kulcskérdéssé a közvélemény számára. Annak ellenére, hogy a szakemberek idehaza és külföldön évtizedek óta egybehangzóan jelzik; társadalmi-gazdasági fejlődés a 21. században elképzelhetetlen az iskolai gyakorlat korszerűsítése nélkül.

Ezért a 2010/11 –es tanévnyitók apropóján Faliújságot készítettünk, amelyen – a közös gondolkodás nyitányaként – a közoktatás ügye iránt érzékeny, elkötelezett civilek és szakemberek gondolatait adjuk közre.  Közismert embereket – dr. Csapó Benő, Háy János, Jaksity Kata, Kertesi Gábor, dr. Kürti Sándor, Lackfi János, Pálos György, Réti Mónika, Scharle Ágota, Szalóki Ági, Szelényi Zsuzsa, Váradi Balázs – kérdeztünk meg arról, szerintük mitől jó egy iskola, milyen ismérvekkel rendelkezik egy jó tanár, továbbá ötleteikre is kíváncsiak voltunk, melyek a közoktatás minőségének javítását segítenék elő. A szülők remek támpontokat is kapnak a gyermekük számára megfelelő intézmény kiválasztásában. Úgy véljük, mondandójuk direkt összehangolása nélkül is tisztán kivehető kép rajzolódik ki a közoktatás egészének legfontosabb teendőiről. Mert talán az utóbbi 20 esztendő mindannyiunk számára szolgál már annyi tapasztalattal, amely iránytű lehet a közös nevezők megfogalmazásához.
Hallgassa meg vagy olvassa el interjúinkat, de akár kulcsszó alapján is böngészhet az interjúrészletek között.

Tovább az interjúkhoz >>
Tovább a Szó-tárhoz >>

Az interjúkon kívül információs füzeteket is talál a www.joiskolat.hu-n. A letölthető kiadványok olyan támpontokat gyűjtenek össze, amelyek a gyermekek számára legmegfelelőbb intézmény kiválasztásában nyújtanak segítséget.

Tovább a „Jó iskolát!” kiadványhoz >>
Tovább a „Jó óvodát!” kiadványhoz >>

„Ön tudta?” című füzetünkbe a mai közoktatással kapcsolatosan gyűjtöttünk össze néhány információt, melyek első olvasásra talán meghökkentőek lehetnek. A jelentős tanulmányokból kiemelt adatok a közoktatás megújításának szükségességére hívják fel a figyelmet. A prospektuson kívül a tanulmányok is elérhetőek honlapunkon.

Tovább az „Ön tudta?” füzethez >>

Az Educatio kisfilmeket is készített a kampány részeként. A videók olyan pedagógiai módszereket mutatnak be, melyek az iskola fejlesztését, megújulását szolgálják. A videók rávilágítanak arra, hogy a tanulás élmény is lehet, támogatják az alapkészségeket, alapképességeket fejlesztő oktatást, szorgalmazzák a konfliktuskezelő programokat és felhívják a figyelmet a tapasztalat útján történő tanulás fontosságára.

Tovább a kisfilmekhez >>
Tovább a módszertani filmekhez >>

És Ön mit gondol?

Ha szeretné elmondani tapasztalatait, véleményét, szóljon hozzá cikkeinkhez, töltse ki kérdőívünket vagy ossza meg velünk gondolatait a Facebookon!

Jó iskolát kívánunk!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen