A Nagy Háború képregénypályázat
2014/07/16 08:00
913 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány (a továbbiakban: NHKKA) és a Magyar Képregény Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) pályázatot hirdet képregények készítésére az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

A Nagy Háború Blogot működtető alapítvány és a szövetség tagjaiból álló zsűri által kiválasztott nyertes művek pénzdíjazásban részesülnek. A legjobb pályaműveket a nagyhaboru.blog.hu elektronikusan közzéteszi, és későbbi tervei között szerepel egy nyomtatott kiadvány megjelentetése is.

Részletes kiírás - Pályaművek

 • A pályázat témája az I. világháború kitörési körülményeinek feldolgozása - történelmi források alapján vagy fiktív történet formájában.
 • Csak magyar nyelvű vagy szöveg nélküli képregénnyel lehet pályázni.
 • A képregények minimális terjedelme 3, maximális terjedelme 5 oldal lehet.
 • A képregényt kérik szabványos, álló A4-es arányra tervezni.
 • A pályázatra fekete-fehér, szürkeárnyalatos és színes képregényeket egyaránt várnak.

A pályázati anyag

 1. Rövid bemutatkozó levél valamennyi szerző nevének és szerepkörének (író, rajzoló, beíró stb.) a feltüntetésével.
 2. Közlésre kész képregényoldalak JPG formátumban, képernyőn jól olvasható méretben, 100 dpi felbontásban. A képregényoldalak ajánlott szélessége 700-800 pixel. Egy képregényoldal mérete ne haladja meg az 1 MB-t.

Megjegyzés: A reménybeli nyomtatásbeli megjelenés érdekében kérjük a pályázati anyagokat nyomtatható minőségben is archiválni.

elsovilaghaboru520

A beküldés módja

A pályaműveket e-mailben, a palyazat@nagyhaboru.hu címre kérik beküldeni.
A rajzanyagokat JPG formátumban kérik csatolni ehhez az e-mailhez, akár egyenként (nem beágyazva), akár egyetlen fájlba tömörítve ZIP vagy RAR kiterjesztéssel.
Az anyagot arról az e-mail címről kérjük elküldeni, amelyen a zsűri el tudja érni a pályázót értesítés céljából.

Határidők

Beküldés: 2014. augusztus 24.
Eredményhirdetés: 2014. szeptember közepe.

Zsűrizés

A zsűri a három általa legjobbnak ítéltet művet részesíti pénzdíjazásban. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy - a pályaművek színvonalának megfelelően - eltérjen ettől, és több vagy kevesebb díjat adjon ki.

A zsűri 5 tagját az NHKKA és az MKSZ delegálja. A zsűri elnöke Pintér Tamás, az NHKKA kuratóriumának elnöke, tagjai Babos Krisztina és Pollmann Ferenc az NHKKA részéről, valamint Szép Eszter és Vass Róbert az MKSZ részéről.

Díjazás

Az első három helyezetett a zsűri az alábbiak szerint díjazza:

 • I. helyezett: nettó 80 ezer forint
 • II. helyezett: nettó 50 ezer forint
 • III. helyezett: nettó 30 ezer forint

Szerzői és kiadói jogok

A pályaművek szerzői joga az alkotók kizárólagos tulajdonában marad. Valamennyi résztvevő kijelenti, hogy hozzájárul pályaművének a nagyhaboru.blog.hu honlapon történő közzétételhez. A blog kötelezettséget vállal legalább a három helyezett közzétételére. A blog a pályázat eredményéről és a nyertes pályaművek közzétételéről sajtóhírben fog beszámolni, hogy a képregények a lehető legnagyobb nyilvánosságot élvezzenek, amiben az MKSZ is valamennyi létező csatornájával részt vesz.

A szerzők saját honlapjukon, blogjukon, egyéb webes felületeiken egy mintaoldalt helyezhetnek el, valamint URL hivatkozást a Nagy Háború Blogon elérhető teljes képregényükre.

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány hosszabb távú terve ennek és esetleges további pályázatainak az anyagát nyomtatott formában megjelentetni. Ez a kiadvány legkésőbb 2018-ban, az I. világháború lezárásának a 100. évfordulója alkalmából fog elkészülni.

Ennek megfelelően a blog opcióra tart igényt a pályaművek első nyomtatásbeli megjelentetésére. Az opció négy évre szól, és átruházható az alapítvány által kijelölt partnerkiadóra. A nyomtatásbeli megjelenés anyagi feltételeiről a kiadó külön megállapodást fog kötni a szerzőkkel.

A pályázat részletes tematikája, forrásanyagok

A pályázat a szarajevói merénylet körülményeire, a háború közvetlen előzményeire koncentrál, a frontra indulásig, a tényleges hadműveletek megkezdéséig. A pályázatra valós történelmi eseményeken alapuló és fikciós pályaműveket egyaránt várunk.

Javasolt témák (a lista nem kizárólagos):

 • A szarajevói merénylet előzményeinek és történetének a bemutatása.
 • Ferenc Ferdinánd utolsó napja.
 • Zsófia hercegnő utolsó napja.
 • Sági Schreiberg József szerepe a szarajevói merénylet idején.
 • A "Hogyan ne robbantsunk ki háborút?”, illetve a "Szarajevói variációk” című blogos cikksorozatok által inspirált képregény.
 • Személyes visszaemlékezések a szarajevói merénylettől a frontra indulásig terjedő időszakról.
 • Fiktív személyes, vagy családtörténet(ek) a szarajevói merénylettől a frontra indulásig terjedő időszakból.
 • A korabeli sajtó reakciói alapján a szarajevói merénylettől a frontra indulásig terjedő időszak bemutatása.
 • Irodalmi művek (pl. Molnár Ferenc, Stefan Zweig írásai) alapján a szarajevói merénylettől a frontra indulásig terjedő időszak bemutatása

A Nagy Háború Blog a mellékelt források és háttéranyagok tanulmányozását ajánlja a pályázóknak:

http://nagyhaboru.blog.hu/2014/06/23/melleklet_861

http://nagyhaboru.blog.hu