A százötvenedik magyar aranyérmet Titi hozta el!
2004/08/24 08:00
2218 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nagy Tímea, Athén első magyar aranyérmese fantasztikusan érett vívással, végig vezetve, magabiztosan szerezte meg győzelmét a francia Laura Flessel-Colovic ellen, elhozva ezzel a magyar sport 150. olimpiai aranyát.

A vívónő Nagy Tímea a döntőben kottából játszott, a párbajtőrvívás minden elemét a lehető legmagasabb színvonalon mutatta be, ezáltal 15-10-re verve a női párbajtőr egyéni küzdelmeinek athéni döntőjében a francia Laura Flessel-Colovic-ot, így ő lett a 28. nyári olimpia első magyar aranyérmese.

Mindig az elsőt a legnehezebb megszerezni. Aztán már megy zsinórban. Nagy Tímea pedig elindította a győzelem lavináját. A két kisleányt nevelő vívónőnek nemrég még azért is küzdenie kellett, hogy bekerüljön az olimpiai csapatba. A megszavazott bizalomért cserébe pedig végigverte a világot.

Az elődöntőbe jutásért a német Bokel-Duplitzer házirangadó győztesével, Claudia Bokellel kellett megvívnia. Miután Titinek sikerült megszereznie a vezetést, változatos módon, de folyamatosan előzte meg az egyre idegesebben kitámadó németet. A negyedik perc végén 7:2-re vezetett, az ötödikben ugyan Bokel szerzett két találatot magának, a végeredmény mégis 15:8 lett Nagy Tímea javára.

A döntőben a kínai Jang Sao-csi volt az első ellenfél, ki technikás, fegyelmezett vívóként csak nehezen adta meg magát. Tímea is csak egyenként, lassacskán adogathatta a találatokat, de hat perc vívás után a 8:5-ös állásnál már biztosan vezetett. A befejezés előtt egy perccel a kínai 9:8-ig feljött, ám Tímea a megfelelő pillanatban történő ijesztésével hátrálásra kényszerítette Jangot, s a 10:8-as eredmény már véglegesnek bizonyult.
Egyszerűbb dolga volt a lett Julija Vansovicával, Szalay Gyöngyi legyőzőjével. Titi itt ismét csendben gyűjtögette a tusokat, a három háromperces periódus végén 5:3-ra, illetve 12:8-ra vezetett, majd 15:10-zel simán hozta az asszót. Végül a Mincza Ildikót kiverő svájci Hablützel-Bürkinek is visszavágott.
Ezután következett a francia Laura Flessel-Colovic, kit szellemes stratégiával csaknem a kétségbeesésbe kergetett. A kis tűzgolyónak, csokilánynak becézett versenyző gyakran szúr ellenfeleinek lábat, de Nagy Tímea kifejezetten jól védte magát, és maga is mesterfokon képes volt váratlanul odaszúrni, kettős fenyegetésben tartva ellenfelét, lábra és felsőtestre is ijesztve. Colovic 3:1-es vezetése után Tímea egyenlített, a francia ezt felvitte 6:4-re, majd 7:5-re, majd a második három perc felénél Tímea ismét utolérte. Az akkori 8:8-as állást pillanatok alatt 13:10-re hozta, de az utolsó harmadra Flessel mégis felkelt a padlóról, egyenlített, de Tímea lelke erősebb volt, és nyert.
A Flessel elleni remeklés után jött a finálé Gianna Bürki-Hablützel ellen, aki akkorra már megverte a világbajnok kubai Garcíát, majd a Világkupa-győztes Minczát is. A döntő első három percében Nagy ellen is elment 6:3-ra, de a magyar a Flessel ellen alkalmazott, kiismerhetetlen vívással a második végén 7:6-ra fordított, igaz, az utolsó minutumban Bürkinek sikerült kiegyenlítenie. A legutolsó felvonásban is egymást követték a látványos találatok. Tímea már 13:10-re vezetett, amikor Bürki még egyszer, utoljára válaszolni tudott. A hátralévő időben Titi két szellemes tussal tette felejthetetlenné az utolsó másodperceket.
A négy évvel ezelőtti arany után így újra magyar királynő ül a női párbajtőr egyéni versenyszámának trónján! Nagy Tímea a győzelem után a következőket nyilatkozta: - A kislányom, Csenge, úgy engedett el Athénba, hogy meg kell nyerjem az aranyérmet, mert különben nagyon szomorú lesz. Nagyon örülök, hogy így erre nem kerül sor. Persze nem volt ez ennyire egyszerű. Nagyon tartottam Flesseltől, hiszen Mincza Ildit is le tudta győzni, de szerencsére a döntő nekem sikerült jobban. Nagyon boldog vagyok, hogy meg tudtam védeni a címemet.

A vívónő egyszerre sírt és nevetett, amikor a színpadra felözönlő magyar tábor tagjai agyonölelgették, majd a levegőbe dobálták. Az aranyérmet Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának tagja adta át a győztesnek, aki a dobogó legfelső fokán könnyeivel küszködve énekelte végig a magyar himnuszt.
Győzelméhez mi is gratulálunk!
Nagy Tímea névjegye:

Született: 1970.08.22., Budapest
Súly, magasság: 65 kg, 179 cm
Beceneve: Titi
Egyesülete: Honvéd-LNX
Edzője: Udvarhelyi Gábor
Nevelőedzője: Sima István
Versenyszám: párbajtőr egyéni és csapat


Legjobb eredményei:
olimpiai bajnok egyéniben (2000)
világbajnok csapatban (1992, 1993, 1995, 1997, 1999)
olimpiai 5. egyéniben (1996)

A képek forrása:
www.kataca.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen