A Tower véres meséi
2012/09/12 08:00
2029 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A képernyő elé láncoló sorozat 2012 októberében indul a National Geographic Channelen. Tarts Te is a viharos múltba és a Tower falai mögé Joe Crowley és Suzannah Lipscomb történészekkel! Mit rontott el a hóhér James Scott, Monmouth első hercege 1865-ös balul elsült lenyakazása során? És hogyan szökött meg John Gerard jezsuita pap Anglia legjobban őrzött börtönéből 1597-ben? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ keres a Tower véres meséi című sorozat.

A megkínzott hazaárulók szörnyű halálhörgései London történetének egyik leghírhedtebb helyévé teszik a Towert. A sorozatban Joe Crowley és Dr. Suzannah Lipscomb történészek a Temze partján álló hírhedt középkori épületegyüttesbe kalauzolják a nézőket, hogy felidézzék a vérfoltos angol történelem legdrámaibb és legizgalmasabb pillanatait.

A sorozatról és annak készítéséről Dr. Suzannah Lipscomb, a Tudor- és a Steward-kor specialistája így nyilatkozott:
„A Tower véres meséiben a londoni Tower legizgalmasabb és leglenyűgözőbbb történeteinek jártunk utána Boleyn Anna állítólagos házasságtörésétől James Scott, Monmouth első hercegének 1865-ös elfuserált kivégzéséig és John Gerard atya 1597-es szökésétől a Tower parasztok általi 1381-es megostromlásáig. Valamennyi esetben megpróbáltunk mentesek lenni minden, a Towerrel kapcsolatos sztereotípiától és előfeltételezéstől, s nyitottságunknak köszönhetően rengeteget tanultunk a műsor elkészítése közben – még olyan területeken is, melyekről korábban azt hittük, hogy már mindent tudunk róluk.

A forgatás izgalmas és kalandos folyamata során számtalan nagyszerű emberrel találkoztam – köztük egy egykori kémmel és a brit bevándorlási hivatal egyik patológusával –, felderíthettem a Tower erődítéseit, valamint bepillanthattam néhány páratlan történelmi dokumentumba. Nagyon megindító volt találkozni a Towerben legutolsóként – 1941-ben – kivégzett elítélt egyik hozzátartozójával beszélni; alkotótársam, Joe pedig ezalatt többek közt megtanulta, hogy miként kell pontosan célba lőni és hóhérbárdot készíteni... 

A sorozatban általunk feldolgozott kilenc történet közül nem egy a szűkebb kutatásterületem, a Tudorok és Stuartok idejéből való, így a forgatás és az előzetes kutatómunka különösen nagy mulatság volt számomra. Nagy örömömre olyan dokumentumokat olvashattam eredetiben, mint pl. VI. Edward, Jane Grey és I. Mária levelei; és szintén élvezettel böngésztem át a Lady Arbella Stuart holttestéről 1615-ben írt készült jelentést, valamint a VIII. Henrik által hozott halálos ítéleteket – többek közt Thomas Cromwell és Katherine Howard ellenében. Szintén A Tower véres meséi forgatása közben tarthattam a kezemben a legrégebbi könyvet pályafutásom során – Thomas Walsingham 14. századi beszámolóját Simon of Sudburi canterbury érsek haláláról.

Joe-val valamennyi sztorit minden irányból, a lehető legtöbb forrást felhasználva megvizsgáltunk, s csak ezt követően alakítottuk ki saját álláspontjainkat – melyek olykor így is heves szakmai vitákhoz vezettek. Remélem, hogy a sorozatot nézni is ugyanolyan mulatságos és tanulságos lesz, mint amilyen nekünk volt készíteni!” 

DeathToTraitors_520

Az epizódok tartalmából

Árulók

A Towerben végrehajtott valamennyi kivégzés sokkoló volt, de azokra, akik elárulták a Koronát, még az átlagosnál is kellemetlenebb vég várt. A filmben Joe Crowley és Suzannah Lipscomb történészek három nagyon különböző áruló történetét tárja elénk: Hallunk a Towerben utoljára kivégzett emberről, a második világháborúban német kémként szolgáló Josef Jakobs-ról; megismerjük Guy Fawkes és a Lőpor-összeesküvés históriáját; és megtudjuk, hogy 1597-ben miként sikerült megszöknie John Gerardnak, az Angliában titokban működő jezsuita papnak.

Bemutató: 2012. október 7-én, vasárnap este 9-kor

Kivégzések

Bár a Towert a falai közt megesett kínzásokon túl a szakszerűen, sőt mesterien végrehajtott kivégzések tették hírhedtté, a korabeli krónikák szerint olykor csúnya hiba csúszott a hóhérok munkájába. II. Károly fiát, Monmouth első hercegét például csak az ötödik bárdcsapásal tudta lefejezni az ítélet-végrehajtó. Vajon mi állt a kínos felsülés mögött? A bárd volt életlen? Netán részeg volt a hóhér? Vagy csak izgult a hatalmas bámész tömeg jelenléte miatt? Az epizódban híressé-hírhedtté vált toweri kivégzések történetét tárja elénk a sorozat két szakértője.

Bemutató: 2012. október 14-én, vasárnap este 9-kor

Halálos szerelem

Egyesek szerint a szerelem egy súlyos betegség, melybe előbb-utóbb belehal az ember. Hogy ez a megfogalmazás túlzó és hamis volna? Nos, úgy tűnik, bizonyos esetekben nem... Az epizódban egyebek mellett Boleyn Anna és Katherine Howard drámáját, valamint egy valóságos Rómeó és Júlia történetet is megismerünk, melyben a romantikus légyott szörnyű véget ér.

Bemutató: 2012. október 21-én, vasárnap este 9-kor

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen