„A víz összeköt” – Újra Víz Világtalálkozó Budapesten
2016/06/09 23:03
1500 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az idei év legfontosabb diplomáciai eseménye a november 28. és 30. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, a Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő program célja, hogy hozzájáruljon a vízhez kapcsolódó globális kihívások megoldásához, és elindítsa a világot a fenntartható vízgazdálkodás útján.

viztali

A Magyar Kormány az év elején döntött arról, hogy 2013 után Magyarország újabb Víz Világtalálkozót szervez, hogy ezzel tevőlegesen is hozzájáruljon a globális vízpolitikai folyamatok alakításához. Az Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt megrendezésre kerülő eseményre 1200 főt várnak a világ számos országából.

A konferenciára meghívták a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, szakirányú nemzetközi intézmények, továbbá a kormányok, az üzleti és a tudományos élet képviselőit. Az eseményre várják az ENSZ főtitkárt, illetve az – Áder János részvételével megalakult – ENSZ Vízügyi Elnöki Testület tagjait is.

A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó kiemelt eredményei

A 2013-as Budapesti Víz Világtalálkozó záró dokumentuma, a „Budapesti Nyilatkozat” egyértelműen kimondta, hogy 2015 után, a víznek önálló témaként és célkitűzésként kell szerepelnie a fejlesztéspolitikával kapcsolatos tervezésben. Így vált a Nyilatkozat iránytűvé a fenntartható fejlődésben és a nemzetközi klímapolitikában.

A 2013-as világtalálkozó másik nagy eredménye, hogy teret adott a magyar víziparnak a nemzetközi szintű bemutatkozásra. A magyar vízügyi szakma az eseménynek köszönhetően jelentős, több százmillió dolláros megrendelésekre tett szert.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 lesz az első olyan globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés esetében összegzi az elért eredményeket, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel. Az esemény további célja, hogy előmozdítsa a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célokat és a Párizsi Klíma Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósítását.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 részeként megrendezésre kerül a "Fenntartható Vízipari Megoldások" című szakkiállítás is, amelynek célja, hogy olyan versenyképes, innovatív és környezetbarát technológiákat mutasson be, amelyek hozzájárulhatnak a vízhez kapcsolódó globális kihívások megoldásához.

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016” azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. 

www.budapestwatersummit.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen