A XXVIII. nyári olimpiai játékok vége
2004/08/01 08:00
1508 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Augusztus 29-én, magyar idő szerint este tíz óra előtt befejeződött a XXVIII. nyári olimpia. Az athéni Olimpiai Stadionban kihunyt a láng, a görög főváros elköszönt a világ legnagyobb sporteseményétől. Athénban - azon a helyen, ahol időszámításunk előtt 776-ban, és másodszor 108 évvel ezelőtt útjára elindult - újra beköszöntenek a hétköznapok. Jacques Rogge NOB-elnök azt mondta, felejthetetlen volt az athéni olimpia.

Vasárnap este magyar idő szerint nyolc óra 14 perckor elkezdődött a XXVIII. nyári olimpiai játékok hivatalos záróünnepélye. A máskor sporteseményeknek otthont adó pályán ezúttal alkalmi, aranyszínű búzatábla magaslott, és az olimpiai stadion is vörös fényben tündökölt.
A két órás hivatalos műsor elején az athéni szervezőbizottságot irányító Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki után beszédet mondott Jacques Rogge NOB-elnök is, ki álomszerű, felejthetetlen játékoknak nevezte a rendezvényt. Mondandóját pedig azzal zárta, hogy "találkozunk négy év múlva Pekingben!" Ezzel befejezettnek nyilvánította a XXVIII. nyári olimpiát, s Rogge Olimpiai Érdeméremmel tüntette ki Angelopulosz-Daszkalakit.

Ezután már a görög népi hagyományok és viseletek, a véget nem érő tánc és az ének játszotta a főszerepet. Előbb a görög táncosok pergő "akciójának" tapsolt a teltházas, 52 ezres nézősereg, valamint a több ezer vendég, akkreditált újságíró és fotós, majd neves előadóművészek prezentálásában csendültek fel csodaszép hellén dallamok. Ezt követően az ország egyik legnépszerűbb művésze, Dimitri Galani gitározott, s közben a kivetítőn az ország leghíresebb filmjeiből láthattunk részleteket (Phaedra, Zorba). Majd George Dalaras, a görög tánc egyik legnagyobb népszerűsítője következett, és éneke alatt a stadionban bevonuló buzukis táncosok szórakoztatták a közönséget. Nem maradhatott el Görögország egyik legismertebb védjegye sem - a szirtaki a Zorbából. Az egész stadion, egész Görögország táncolt és ünnepelt, Niké, a győzelem istennőjének alakja pedig átrepült a stadionon.
Aztán egy pár percnyi intermezzo, a marathon futás győztesének tiszteletére. Luisz Szpiridon mai utódainak a legfelsőbb sportvezetők adták át a díjakat: Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. A 102 induló között lett harmadik a brazil Vanderlei De Lima, második az amerikai Mebrahtom Keflezighi és az első Stefano Baldinim, tiszteletére az olasz himnusz csendült fel utoljára Athénban az olimpián.
Ezután következett a 202 részt vevő nemzet zászlóinak bevonulása, az adott ország kiválasztott zászlóvivőivel. A magyar zászlót Pásztor István, a negyedik helyezett kézilabda-válogatott kiváló balszélsője vitte. A delegációk a görög abc szerint kerültek sorra a világhírű, s már a nyitóünnepségen is fantasztikusan zenélő DJ Tiësto zenéjére: a piros-fehér-zöld színeket képviselő delegáció Honduras után, Uganda előtt következett. Csak néhány zászlóvivő: Kerry Holmes (Anglia), Veronica Campbell (Jamaica), Liu Xiang (Kína), Roland Schoeman (Dél-Afrika), Stefan Holm (Svédország), Mia Hamm (Egyesült Államok), Pyros Dimas (Görögország).

A zászlókkal együtt a sportolók is beözönlöttek a stadion küzdőterére és boldogan, felszabadultan ünnepeltek. Készültek az emlékfotók, a címek cseréjét, az ismerkedés boldog perceit láthattuk, 202 ország lányai-fiai búcsúztak egymástól, a négyévenkénti csodától, az olimpiától, Athéntől, Görögországtól.
A sportolók felvonulása után következett Zsanna Angelopulosz-Daszkalaki, a szervezőbizottság elnökének beszéde. Ebben köszönetet mondott a sportolóknak, a szurkolóknak, az önkénteseknek és a vendégeknek a tizenhét csodálatos napért. Úgy fogalmazott: "igaz, hogy most kialszik az olimpiai láng, de a szíveket továbbra is melegíti majd".
"Most Athén átadja a fáklyát Pekingnek, és ezzel a mostani olimpia bevonul a történelembe. A láng erősebben ég majd Pekingben, ezt Athénnak köszönhetjük! A játékok hazája, Görögország együtt ünnepelt a világgal, és megtapsolta a világ legjobb sportolóit. Hiányozni fognak nekünk! Zárják emlékezetükbe ezt a két hetet! Viszontlátásra!" - mondta.
A folytatásban felcsendült a görög, aztán a kínai himnusz, majd Athén polgármesterasszonya Rogge "közvetítésével" átadta az ötkarikás zászlót Wang Qisbannak, Peking első emberének. Ezt a kínai főváros negyedórás bemutatója követte, majd az olimpiai himnusz hangjaira levonták az ötkarikás zászlót. Végül a játékok egyik legfőbb jelképe, a láng is kialudt, helyi idő szerint 22:48 órakor.
A sportolók önfeledt ünneplésbe kezdtek, a játéktéren közepén lévő színpadon görög énekesek adtak műsort.
Befejeződött az athéni olimpia, hétfőn nyolcszáz gép hagyta el a várost.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen