Állat(kert)i hírek
Horváth Anikó
2010/08/04 08:47
2207 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A nyár folyamán sok tekintetben megújult a Fővárosi Állat- és Növénykert. Megnyitott például a makiktól hemzsegő Madagaszkár ház, külön napozóterasz áll a teknősök rendelkezésére, a hosszú évekig lezárt vízesés újra működik a Nagysziklánál, a pingvineket zuhany frissíti a kánikulában, a látogatók pedig koncertek között válogathatnak. Az állatkertben cseperedő kölykök és fiókák sokasága időközben természetesen újabb jövevényekkel is gyarapodott.

Madagaszkár ház

Madagaszkár a Föld negyedik legnagyobb szigete, területe majdnem hatszor akkora, mint Magyarországé. A hatalmas földdarab egykor összefüggő szárazulatot alkotott Afrikával és Indiával, ám 60-80 millió éve elszakadt a kontinensektől és azóta elszigetelt élőhelynek számít. Ennek tudható be, hogy Madagaszkárt egyedülálló élővilág jellemzi.

Nyár elején Madagaszkár házzal gazdagodott az állatkert, amely a szigetország élővilágának néhány különleges képviselőjét mutatja be. Találkozhattok itt makikkal, madarakkal, hüllőkkel és kétéltűekkel is. A ház azonban nemcsak a szigetország élővilágára koncentrál, hanem szemlélteti a sziget lakóinak életét, kultúráját, a természethez való viszonyát is. Külön érdekességet jelentenek az állatházhoz tartozó kiállítás Benyovszky Móricra utaló elemei. A magyar származású utazó, tudós, katona és emberbarát a magyar és a malgas (madagaszkári) nép közötti fontos összekötő kapocs, hiszen Benyovszkyt a sziget lakói saját „királyuknak” ismerték el.

A létesítmény a majomházak egyikének, egy 1912-ben épült és hat évvel ezelőtt építészetileg felújított állatháznak az átalakítása nyomán jött létre.

Napozóterasz teknősöknek

Néhány napja napozóterasz is a teknősök rendelkezésére áll. A napsütés rendkívül fontos a hüllők számára, ezért az állatkert mindkét óriásteknős faj számára gondoskodott nyári napozóhelyről. A sarkantyús teknősök a Madagaszkár ház mellett, az aldabrai óriásteknősök pedig a Mérgesházzal szemben kaptak nyári szállást.

Újra zubog a vízesés

A vízesést hosszú évekig nélkülöznie kellett a látogatóknak és persze a Nagy-tó lakóinak is. Július vége óta azonban újra működik a Nagyszikla felé eső partszakaszon. A csaknem százéves műszikla oldalánál lezúduló víztömeg nemcsak kellemes, vadregényes látvány, hanem a vízimadarak, teknősök és halak vizének minőségét is kedvezően befolyásolja, hiszen oldott oxigénben gazdagítja azt. A vízesést működtető berendezések felújítására a Nagy-tó rekonstrukciójának részeként került sor.

Hűsölő pingvinek

Bár a pápaszemes pingvinek eredetileg Dél-Afrika partjai mentén őshonosak, a nyári kánikula számukra is megpróbáltatást jelent. Illetve jelentene, ha az állatkert nem biztosítana számukra folyamatos „zuhanyozási” lehetőséget. A pingvinek kifutója fölé szórófejeket függesztettek fel, melyek egyébként nem csupán vízcseppeket képeznek, hanem kisebb átmérőjű cseppecskékből álló vízködé porlasztják a vizet, ami sokkal hatékonyabban hűti a madarakat.

Kölykök is születtek

Az állatkertben cseperedő kölykök és fiókák sokasága a nyáron újabb jövevényekkel gyarapodott. Sikeresen kikelt például az egyik tojás a jegesmedvék mellett látható hóbaglyoknál. A sarkkör mentén fészkelő faj a mi éghajlatunkon csak a legritkább esetben szaporodik, így a fióka világra jövetele ritka eseménynek számít. Született továbbá három szurikáta kölyök is. Első heteiket föld alatti üregrendszerben töltötték, de ma már önfeledten játszanak a felszínen a kis szurikáták, gondoskodó szüleik pedig állandó őrségben állnak azért, hogy idejében észleljék a fiókákat fenyegető madarakat. Gyarapodott a Pónipark látnivalóinak sora is. Neptun, a kiscsikó már egész nap látható a karámban.

Zenés állatkerti esték 2010

Az előző évek sikeres állatkerti hangversenysorozatait követően idén nyáron is szerveztek, szerveznek koncerteket. A hangulatos programok a Nagy-tó parti helyszínen kerülnek megrendezésre, ahol elsősorban a jazz, a dixieland, a klezmer zene legkiválóbb képviselői lépnek fel, de szerepel a kínálatban könnyedebb komolyzene és népzene is. A koncertek 20:30-kor kezdődnek, de vendégek már 19 órától beléphetnek a kertbe jegyeikkel, s meglátogathatják az Akváriumot, a Pálmaházat és gyönyörködhetnek a tóparti naplementében.

  • 2010. augusztus 4. (esőnap: augusztus 5.) – 25 éves a Hot Jazz Band. Vendég: Bolba Éva
  • 2010. augusztus 11. (esőnap: augusztus 12.) – Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs örömduója
  • 2010. augusztus 18. (esőnap: augusztus 19.) – 20 éves a Budapest Klezmer Band
  • További hírek és újdonságok a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján olvashatók.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen