Annus Adrián az olimpiai bajnok kalapácsvető!
2004/08/24 08:00
1644 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magyar csapat harmadik aranyérmét a kalapácsvető Annus Adrián szerezte meg, miután 83,19 méteres dobását senki nem tudta túlszárnyalni.

Vasárnap telt házas közönség várta az esti versenyeket az olimpiai stadionban, köztük is leginkább a férfi kalapácsvetés döntőjét, ahol két magyar versenyző is készült a megmérettetésre. Egyikük az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Annus Adrián, a másik izgatott sportoló pedig Pars Krisztián volt. Annus Adrián ötször állt a dobókörbe (hatodjára már nem kellett), és mindannyiszor 80 méter fölé dobta a kalapácsot. Egyetlen egyszer sem hibázott, bármelyik dobásával dobogós lett volna, de ő nem érte be az aranynál kevesebbel. Az Európa-bajnok szombathelyi dobó rögtön az első sorozatban megadta az alaphangot, mivel a résztvevők közül egyedüliként repítette a 80-as vonal mögé (80,53 m) a szert, ami rajta kívül senkinek sem sikerült. Ezzel a dobással rögtön az élre állt. Vetélytársai közül a japán Morofusi 79,90-nel, a fehérorosz Tyihon érvénytelen kísérlettel kezdett. Pars Krisztián 77 méter közelébe hajította a szert, így a negyedik helyre került.

A második körben Adrián eredménye tovább javult, már 82.32 métert dobott, de Murofusi is átlépte a 80 méteres határt. Mivel Tyihon újra a hálóba dobott, a török Apak lett elméletben a harmadik, de még ő sem tudta megdobni a 80 métert. Pars 78.16-ja pedig kevés volt a negyedik hely megtartásához. A harmadik körre mindenki szívesen emlékszik vissza. Adrián 83.19 métert dobott, a japán Murofusi is már 81.60-nál járt, és Tyihonnak is sikerült harmadikra érvényes dobást produkálnia, így nem kellett szégyenszemre érvénytelen dobás nélkül kiesnie. A negyedik sorozat halk görög zenére kezdődött, ekkorra már csak nyolc résztvevő maradt, de mindkét magyarnak volt még három dobása. Kodzsi ráijesztett a magyar táborra, de 83 m alatt maradt (82,35). Annus először nem javított, de újabb tiszteletet parancsoló dobással, 82,64-gyel rukkolt elő, és Pars Krisztián is ekkor produkálta legjobb dobását, a 78.73 métert. Ez sajnos jóval alatta volt a selejtezőben dobott 80.50 métertől, ami ezen az estén a dobogót jelentett volna számára.

Az ötödik kör némi zavartsággal indult - kis technikai kényszerszünetre került sor, mert a mérőműszerrel akadtak gondok -, s mert a szlovén Kozmusz nem volt hajlandó elfogadni, hogy előző dobását érvénytelenítették, így mintegy tíz percre megállt a verseny, ami sajnos megzavarta Pars Krisztiánt, akinek kalapácsa fennakadt a rácson, így kísérletét érvénytelennek minősítették. Hatodik, utolsó sorozatában 77.26 métert dobott, így a pontszerző hatodik hely lett az övé. Tyihon összekapta magát, s 79,81-gyel feljött a harmadik helyre, Kodzsi pedig először hibázott. Annus megint csak 82 fölé került, ha csak négy centiméterrel is. A hatodik sorozatban a hátul állók nem tudtak közelebb kerülni az élbolyhoz, így már csak Tyihonra és Kodzsira kellett figyelni.

A fehéroroszon látszott, hogy nincs csúcsformában, le se mérette utolsó - egyébként 75 m alatti - dobását. Annus Adrián folytatta a magyar kalapácsvetők dicsőséges olimpiai szereplését, ebben a számban a kilencedik ötkarikás érmet szerezte, az ötödik aranyat. Előtte utoljára a pályafutását idén befejező Kiss Balázs állhatott 1996-ban Atlantában a dobogó legfelső fokára. Annus egyben a magyar atlétika 10. olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be (11 ezüst és 17 bronz a további mérleg).

Eredmény

Férfi kalapácsvetés, olimpiai bajnok: ANNUS ADRIÁN (MAGYARORSZÁG) 83,19 m 2. Kodzsi Murofusi (Japán) 82,91 3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 79,81 4. Esref Apak (Törökország) 79,51 5. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 78,82 6. PARS KRISZTIÁN 78,73

Eddigi kalapácsvető bajnokaink

Németh Imre 1948, London Csermák József 1952, Helsinki Zsivotzky Gyula 1968, Mexikó Kiss Balázs 1996, Atlanta Annus Adrián 2004, Athén

A képek forrása

  • www.origo.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen