Annust megfosztották érmétől
2004/08/30 08:00
1625 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága a játékok utolsó napján visszavette Annus Adrián kalapácsvető aranyérmét, és megsemmisítette eredményét.

A NOB végrehajtó bizottsága Annus Adrián távollétében egyhangúlag - 16-0 arányban - úgy döntött, hogy elveszik a magyar sportoló olimpiai aranyérmét. Az indok a doppingvizsgálat megtagadása volt. A hivatalos közleményben azt is jelzik, hogy a magyar atléta által leadott két minta két különböző sportolótól származik. Vasárnap délután, nem sokkal negyed három előtt ért véget a NOB háromfős bizottsága előtti meghallgatás az athéni Dinaki Caravelle Hotelben. Az Annus Adriánt (aki idegösszeomlásra hivatkozva maradt távol) képviselő magyar sportvezetők akkor számoltak be a kalapácsvető körül történtekről, és vázolták a magyar fél álláspontját. A diszkoszvető védelmében az hangzott el, hogy négyszer is átesett a doppingvizsgálaton, és merőben szokatlan dolog hajtóvadászatot rendezni egy versenyző után.

A NOB ismételten kifejtette, hogy Fazekas Róbert miatt terelődött a gyanú Annusra, akitől mindenképp szerettek volna még egy vizeletmintát venni. Schmitt Pál szerint korrekt tárgyalás folyt, bár a NOB illetékesei kezdetben meglepődtek, hogy a MOB elnöke védi a bajba került sportolót. - Elmondtuk, hogy Athénban is többször ellenőrizték, még vérmintát is vettek tőle, és hogy rendelkezésre állt a győzelme után, hogy itt maradt még 24 órán át, és elvileg ellenőrizhető lett volna, hiszen az eredményhirdetésre egy nappal később került sor - nyilatkozta Schmitt Pál. - Amikor elhagyta Athént, azt mondták, még egy ellenőrzést akarnak csinálni, de akkor már itt nem találták, és meg kellett várni, míg hazaér. Megadtuk a pontos címét, telefonszámát, ahogy ez kötelező. Az ellenőrök nem tudták a házat megközelíteni, valószínű, hogy barátok, rajongók, szurkolók körülvették az épületet, ezért a szomszédos osztrák határon lévő rendőrőrsre mentek, és odarendelték őt. Elmondtuk, ő úgy gondolta, hogy egy rendőrőrs nem a megfelelő környezet arra, hogy méltóságát megtartva adhasson mintát, vagy hogy annak biztonságát szavatolni lehessen.

Nos, ezt a magatartásformát a végrehajtó bizottság úgy értékelte, hogy ez a mintavételi adás kötelezettségének elmulasztása, és ezért visszavonták az aranyérmet. Schmitt Pál hozzátette, a Magyar Olimpiai Bizottság az ügyben már nem tehet semmit, viszont maguk a sportolók, klubjuk, az atlétikai szövetség a legfelsőbb sportbírósághoz fordulhat. - Részletes tájékoztatást kérek majd a két érintett szövetségtől, az atlétáktól és a súlyemelőktől, szeretném a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségét összehívni jövő hét szombatra, pontos információi birtokában pedig a nagyközönséget tájékoztatni, hogy mindenkinek részletes információja legyen arról, hogy mi is történt Athénban ezzel a néhány versenyzővel - mondta az elnök. A vasárnapi döntés értelmében egyébként hazánk az athéni kizárások listáján felzárkózott Görögország mellé. Doppingügyek miatt - ez természetesen nem jelent minden esetben pozitív tesztet - 5 sportolónkat zárták ki.

A meghallgatás után elvették Annus aranyérmét, a Magyar Olimpiai Bizottságot pedig felszólították, hogy a lehető leggyorsabban szolgáltassa vissza az aranyérmet és a diplomát. Az Annus által az olimpia során leadott két vizeletminta újbóli ellenőrzése megmutatta, hogy azok két különböző versenyzőtől származnak, ami manipulációra utal. Az újabb - egyelőre feltételezett - doppingvétség tekintetében a NOB még további vizsgálatokat folytat. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta a Scotsman.comnak, hogy a szervezet újabb vizsgálatot indított a magyar sportolók doppingügyével kapcsolatban. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyanis már közel egy éve kapott információt arról, hogyan játsszák ki a doppingtesztet Fazekasék.

"A végére akarunk járni az ügynek. Ha a nemzetközi szövetség már egy éve tud a gyanúról, meg akarjuk tudni, mit lépett az ügyben" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő tisztségviselő. A kalapácsvetés aranyától megfosztott Annus Adrián a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vasárnapi döntése után is olimpiai bajnoknak tekinti magát, és mindent megtesz, hogy jogi úton bebizonyítsa igazát. Cáfolja a NOB állítását, miszerint Athénban leadott két vizeletmintája nem egyezik. "Az egész ügy mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rosszindulata áll" - jelentette ki a dobóatléta. Annus szerint nem igaz, hogy az Athénban tőle vett két vizeletminta különbözik. "Ha ez igaz lenne, már rég előjöttek volna vele. A két minta megegyezik. Viszont a tesztoszteron szint nem egyezik, persze mind a két esetben belül van a tűréshatáron" - mondta.

Forrás

  • www.index.hu
  • Magyar Rádió

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen