Art Market Budapest – Kortárs képzőművészet mindenkinek
2013/11/26 08:00
909 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

November utolsó hétvégéjén idén is megrendezésre kerül az ART MARKET BUDAPEST elnevezésű nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár. A 2011-ben létrejött ingyenesen látogatható rendezvény a maga nemében egyedülálló, hiszen a nemzetközi vásárokról ismert kiállítók mellett fiatal galériák és feltörekvő művészek számára is lehetőséget kínál a bemutatkozásra.

artmarket_converted

A rendezvényt jelentős nemzetközi érdeklődés veszi körül, a kiállítók több mint 20 országból érkeznek, nemzetközi közönsége meghaladja a húszezer főt.  A Millenáris Parkban megrendezésre kerülő esemény egyaránt nyitott a művészvilág képviselői, műértők, érdeklődők és a legfiatalabb generációt képviselő kisiskolások előtt.

Kortárs múzeumpedagógia

Az idei programban is számos, gyerekek számára szervezett programmal, múzeumpedagógiai foglalkozással várják az iskolai csoportokat. A Szépművészeti Múzeummal együttműködésben megvalósuló foglalkozások, ahogy a kiállítás maga is ingyenesek, viszont előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Időpontok: 2013. november 28 - december 1-ig minden nap 11.00, 12.00, 14.00 és 16.00 órától.
Helyszín: Millenáris B-C-D csarnok (1024, Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

További információ és bejelentkezés a muzped.artmarket@gmail.com email címen vagy a (1) 469 7278-as telefonszámon László Zsófinál.

A jövő művészetszerető és műkedvelő közönségének nevelése, a fiatalabb generációk és a kortárs képzőművészet közötti kapcsolat létrehozása és ápolása az Art Market Budapest egyik kiemelt törekvése. Az E.ON Hungária aktív szerepvállalásával az érdeklődők számára ingyenes tárlatvezetéseket is biztosítanak.

Választható foglakozások

A kiállításra látogató gyerekcsoportok az alábbi foglalkozások közül választhatnak:

1. Galériát a cipősdobozba!

A galériák kínálatával és a standok berendezésével való megismerkedés után a diákok csoportmunkában elkészítik a maguk apró kortárs művészeti standját, majd a saját alkotásaikkal rendezik be azt. A foglalkozás célja, hogy a kis műtárgy-együttesek létrehozása közben a résztvevők egymással együttműködve, változatos anyagokkal kísérletezve, a vásáron látottakra reflektálva próbálják ki a különböző művészeti technikákat.

Életkor: 10-18 éves korosztály

2. Művészek mozgásban / Migráció

A művészek élete rendkívül mozgalmas. Külföldi művésztelepek, tanulmányutak, workshopok, ösztöndíjak és kiállítások során szereznek inspirációt az újabb alkotásokhoz. Vajon mit tanulnak az utazások közben szerzett tapasztalatokból, és mit mondanak erről a műveik? Sokan közülük új hazát is választanak. Vajon könnyen alkalmazkodnak az új és idegen környezethez? A foglalkozás során a résztvevők a vásár központi témájának választott migráció problémakörét dolgozzák fel játékos és alkotó módon.

Életkor: 12-18 éves korosztály

3. …ezt én is meg tudom csinálni!?!

A vásáron tett sétát követően a legfiatalabb korosztály számára is izgalmas technikák, a kollázs és a stencilezés kipróbálásával a gyerekek szabadon kifejezhetik gondolataikat, és átélhetik az alkotás örömét. Egyszerű anyagokkal dolgozunk, ám a felhasznált kreatív technikák látványos önálló alkotásokat és garantált sikerélményt eredményeznek.

Életkor: minden korosztály, óvodások is!

4. Szereplők és szerepek

Hogy néz ki egy kortárs művész? Mivel foglalkozik a galériatulajdonos? Kik látogatnak egy művészeti vásárt, és kik azok, akik vásárolnak is? – A kortárs művészeti piac résztvevői a diákok szemében. A vásáron szerzett tapasztalatok alapján a diákok csoportokra osztva egy-egy papírból készült, stilizált emberalakot „ruháznak” fel az egyes szerepek kellékeivel. Alkotásukat változatos technikákkal, festéssel, ragasztással, vagy ezek bármilyen kombinálásával készíthetik el.

Életkor: 7-18 éves korosztály

+1 SZABAD ASZTAL – SZABAD ALKOTÁS

A múzeumpedagógiai programot az idei évben egyénileg igénybe vehető szabad alkotási lehetőséggel bővítették, ezáltal minden érdeklődő kreatív részese lehet az Art Market Budapest művészeti vásárnak.

Szombaton és vasárnap délután 14.00-17.00 óra között várják a szabad alkotásra vágyókat. A vásár inspiráló közegét kihasználva a látogatók egy rövid időre nézőkből alkotókká válhatnak, és kipróbálhatják magukat különböző kortárs művészeti technikákban. A lehetőség mindenki számára nyitott - nem csak gyerekeknek!

Siska Csilla cikke