Arthur Miller spanyol kitüntetése
2002/05/21 08:00
1160 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Arthur Miller kapta meg az idei Asturias hercege irodalmi díjat, amelyet októberben vesz át Fülöp spanyol trónörököstől. A zsűri, amelynek 16 tagjából 15 rá szavazott, azzal indokolta döntését, hogy Millernek "sikerült darabjaiban megjelenítenie és közvetítenie a mai társadalom aggodalmait, konfliktusait, törekvéseit."

A játék művészete

Az író így reagált: "Tudatában vagyok annak, hogy milyen nemzetközi presztizse van ennek a díjnak. Különösen örülök, hogy a kitüntetés Spanyolországból érkezik, egy olyan orszából, ahol műveimet mindig nagyra értékelték."

Miller, aki Marilyn Monroe utolsó férje volt és akinek nemrég halt meg felesége, Inge Morath fotós, az utóbbi időben újra nagy népszerűségnek örvend. Mint az irodalom régi nagy alakja, visszavonultan élt, de három évvel ezelőtt újra színre vitték Amerikában az Ügynök halálát és más munkáit is felfedezték, köztük a Szálemi boszorkányokat. A New York-i Metropolitan most dolgozik a Pillantás a hídról operaváltozatán. Az író pedig új művén, a Feltámadás blues-on dolgozik, amit extravagánsnak nevez.

Miller fiatal korában közel állt a marxizmushoz, amelyet később megtagadott. Aktívan szembeszállt a Joseph McCarthy szenátor által kezdeményezett boszorkányüldözéssel. A Szálemi boszorkányok az inkvizítori módszerek és általában a fasizmus elleni vád. 1956-ban az Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság őt magát is elítélte hatósági közeg megsértése miatt. Fellebbezése után azonban felmentették. Miller részt vett azokban a háborúellenes mozgalmakban is, amelyek tiltakoztak a koreai és a vietnami háború ellen. 1965 és 1969 között ő volt a Nemzetközi Pen Klub elnöke. Ebben a minőségében is kiállt a kifejezés szabadsága mellett.

Az író Politika és előadás: a játék művészete címmel nemrég publikálta elmélkedéseit az USA politikai életéről. "A politika nagyon teatralizálódott, főleg a tv-nek köszönhetően - véli - minden rendezés kérdése." George Bush-ról az a véleménye, hogy "jobb színész lett, professzionalistábbnak látszik, mint korábban. "Ezzel együtt nekem nem tetszik a politikája, sem a környezetvédelemmel, sem a szabadságjogokkal kapcsolatban. A halálbüntetést is ellenzem."

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen