Az Első Menedzser
2002/09/02 08:00
811 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ő volt a popzene Első Menedzsere. Egy liverpooli lemez és hangszerkereskedő, aki felfedezte és világsztárrá tette a Beatlest, és aki eltűnt az élők sorából, amikor már nem volt rá szükség. Augusztus 27-én lesz 35 éve, hogy meghalt Brian Epstein.

Epstein 1934. szeptember 19-én született Liverpoolban. A zenéhez nemcsak a kereskedelem révén kötődött, hanem egy helyi lapban zenekritikákat is közölt. A Beatles-legenda szerint 1961. október 28-án ment be boltjába egy Raymond Jones nevű fiatalember és a Beatles My Bonnie című felvételét kereste. Bár Epstein soha nem hallott róluk, nem volt rest utána menni a tehetséges fiatal társulatnak. Hamarosan rájuk talált - állítólag egy kora délutáni bulin - a Cavern klubban, és e találkozással kezdődött a popzene legnagyobb sikertörténete.

Epstein volt az, aki beajánlotta a zenekart az EMI-nál - miután a Deccánál elutasították őket - ő alakította ki világhírűvé vált, gombafejű imázsukat, és remekül értett hozzá, hogy pontosan úgy adagolja a Beatles-hisztériát, ahogyan az a közönségnek kellett, beleértve turnékat, tv-felvételeket, a rajongókkal való kapcsolatot. Természetesen John, Paul, George és Ringo isten áldotta tehetsége nélkül sosem futottak volna be (később menedzselt más liverpooli bandákat, a Billy J. Kramer and The Dakotast, a Gerry And The Pacemakerst, de ezekből sosem lett akkora sztár), de Epstein szorgalma, erőszakossága, szervező készsége kétségtelenül sokat tett a Beatlemaniáért. Bár nem tolta magát előtérbe, ő sem járt rosszul a sikerrel.

A menedzser számára végzetesnek bizonyult, hogy a Beatles 1966 augusztusában úgy döntött: elég volt a fárasztó turnékból, a rohanásból, a sikítozó rajongókból és visszavonulnak a színpadtól, csak a stúdiómunkának élnek. Brian valósággal gyermekeinek tekintette az együttes tagjait, akik azonban időközben felnőtté váltak. A nagy hajszából hirtelen tétlenségre kárhoztatott Brian egyre többet kábítószerezett, és 1967. augusztus 27-én túladagolásban meghalt. Halálát sokan öngyilkosságnak magyarázták, mivel a homoszexuális hajlamú Epstein végtelenül magányos volt. (Egyes zugírók szerint John Lennonba volt szerelmes, de ő kikosarazta). A Beatles alig három évvel élte túl menedzserét. A posztumusz dicsőségben azonban ő is osztozott.

(gluck)