Az Elsősegélynyújtás Világnapja
2013/09/09 08:00
1805 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Minden év szeptemberének második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen alkalomból számos rendezvényen vehetünk részt, a legtöbb helyen ingyenesen sajátíthatjuk el az újraélesztés alapjait.

oev-wide A kép az OEV 2013-as rendezvényén készült

Tizenhat európai ország Vöröskereszt szervezetének kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptember második szombatján rendezik meg az Elsősegélynyújtás Világnapját. A megemlékezés célja felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség.

Idén szeptember 12-én van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük.

Mit teszünk vészhelyzetben?

A vészhelyzetben gyakran a legnagyobb gond a bizonytalanság: sokan nem hiszik el magukról, hogy tudnak segíteni. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása szerint Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható és eredményes ismereteket e téren. Mindeközben számos országban az arány drámaian alacsony, mindössze 5-10 százalék közötti. Magyarország helyzete még ehhez képest is elszomorító. Hazánkban a lakosság mindössze 0,3 százaléka részesül megfelelő szintű és színvonalú elsősegély-képzésben, noha világszerte - főleg az időskorúak esetében - egyre nő a kockázat.

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első, létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és javítja a túlélés esélyeit.

Magyar Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan több ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly több mint 90 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg.

Sajátítsd el a segélynyújtás alapjait!

Az elsosegely.hu az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából szeptember 13-án, péntek délután ingyenes újraélesztés képzéseket tart. Az óbudai helyszínen minden érdeklődő megismerkedhet a felnőtt, a gyermek és a csecsemő újraélesztés alapjaival, kipróbálhatja a legmodernebb szimulációs eszközöket, továbbá elsajátíthatja a félautomata defibrillátor használatát. 

Bővebb információk az elsosegely.hu weboldalon. 

Miért is fontos az újraélesztés elsajátítása?

Hazánkban vezető halálokok a szív és érrendszeri betegségek, szeretteink felét ennek következtében veszítjük el. Átlagosan 25 percenként veszítünk el egy honfitársat, amely önmagában is döbbenetes tény, azonban, ha figyelembe vesszük, hogy feltételezések szerint a hirtelen szívhalottak közel kétharmada újraéleszthető lenne az első 3-5 percben, máris megértjük, miért fontos az újraélesztés rendkívül egyszerű mozzanatainak elsajátítása.

Segélynyújtás okostelefonnal

Ha valakinek nincs ideje – jegyezzük meg, ez rendkívül helytelen – egy okostelefon alkalmazás segítségével is elmélyedhet a segélynyújtás világába, természetesen ez messze nem helyettesíti a gyakorlatorientált elsősegélynyújtó tanfolyamokat.

Marsi Zoltán cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen