Az Európai Programozás Hete (2014. október 11-17.)
2014/08/27 08:00
2116 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén második alkalommal rendezik meg az Európai Programozás Hetét. 2013-ban egy hónap leforgása alatt 300 rendezvényt sikerült szervezni mintegy 10000 résztvevővel, minden korosztályt érintve. Európából 26 ország képviseltette magát, és a résztvevők workshopokon, iskolákban, egyetemeken tanultak a programozásról számtalan önkéntes segítségével. Ebben az évben még nagyobb méretű rendezvényre számítanak a szervezők.

programozashete

A Programozás Hetének célja, hogy központba helyezze a kódolást, a számítógépek használatának “művészetét”, tudományát. A technológia mélyebb megértése egy új és fontos műveltségi területté válik, amely szükséges a versenyképesség szempontjából a digitális Európában. A fiatal munkanélküliség növekszik a kontinensen, mégis hiány van az IKT szektorban, ahol 2020-ig mintegy 900 ezer főre lesz szükség.

Ezzel a kezdeményezéssel szeretnék inspirálni a szervezők az európai polgárokat arra, hogy megismerjék a számítógépek nyelvét. Az egy hét leforgása alatt 2014.október 11. és október 17. között lehetőség nyílik arra, hogy bárki kipróbálhassa magát.

ÖN is segíthet abban, hogy Európa valóban digitálissá váljon!

Rendelkezik programozási ismeretekkel? Szervezhet workshopokat az iskolákban, művelődési házakban. Indítson egy tanulócsoportot barátaival és családjával! Még akkor is megteheti, ha nem tartja magát igazi programozónak, például mutassa meg a HTML alapjait.

Olyan tanár, aki látja a programozás fontosságát, de nem rendelkezik megfelelő tudással?
Beszéljen az iskolaigazgatóval, vagy a kollégáival, hogy szervezzenek egy szemináriumot, vagy hívja meg a diákjait, hogy tanítsanak most ők!

Kódolást tanít? Ossza meg az óraterveit, szervezzen workshopot a kollégáinak!

Olyan egyetemen dolgozik, ahol programozást oktatnak? Mutassa meg a középiskolásoknak, hogy mennyi érdekes dolgot alkothatnak a kódolás segítségével.

Egy cégnek dolgozik, ahol műszaki tehetségekre van szükség?
Tartson egy kezdő programozó workshopot a diákoknak, vagy szponzoráljon egyet a program keretein belül!

Múlt évben már részt vett a Programozás Hetén?
Ossza meg velünk a tapasztalatait, és ösztönözzön másokat is a részvételre!

Szívesen részt venne, de nem tudja, hogyan kezdje?
Legyen részese a programnak! Ha tagja olyan közösségnek, akik programozással foglalkoznak és szerveznek találkozót a Programozás Hetében, akkor jelezze felénk, hogy hozzáadjuk az eseményt a térképünkhöz!

Nem klubtag, de szeretne részt venni az eseményen? Szervezzen a lakóhelyén eseményt! Az alábbi linken egy összeállítást olvashat a segédeszközökről és forrásokról, amelyet szabadon felhasználhat.

Közösségek, cégek és non-profit szervezetek egyaránt szervezhetnek eseményt kapcsolódva a programsorozathoz. Minden országban vannak a programsorozathoz kapcsolódó nagykövetek. Lépjen kapcsolatba velük, ha szeretne önkéntesként közreműködni vagy szponzorálni egy eseményt!

Népszerűsítse a programot!

Kövesse a legfrissebb híreket a Twitteren @CodeWeekEU és vegyen részt a beszélgetésben #codeEU! Írjon emailt a eurpecodes@gmail.com-ra, ha szeretné velünk megosztani az élményeit, vagy kérdése van a szervezéssel kapcsolatban!
Itt feliratkozhat az Európai Programozás Hetéhez kapcsolódó hírlevélre is, hogy naprakész legyen!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen