Bekasztlizva külföldön
2012/08/02 08:00
1963 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bekasztlizva külföldön új részekkel jelentkezik, melyekből megtudjuk, hogy milyen érzés Szaddam Husszein dublőrjének lenni, háromgyerekes anyaként egy perui börtönben sínylődni és átszökni Argentínából Brazíliába a zöld határon keresztül.

sonofsaddam_520 (2)

Börtönbe vagy emberrablók kezébe kerülni egy távoli, idegen országban minden utazó legrosszabb rémálma. Ha pedig a fogság hosszú éveken át tart, és ezalatt az embernek – a rabtársak állandó zaklatásán túl – veréseket és testi-lelki kínzásokat is el kell szenvednie, akkor ez maga a földi pokol. A Nat Geo népszerű, mára kultikussá vált sorozata vadonatúj epizódokkal jelentkezik, melyekben egzotikus országokban elrabolt vagy bebörtönzött emberek számolnak be a velük megesett jogtalanságokról és erőszakosságokról – valamint azokról az általuk elkövetett hibákról, amelyek nélkül aligha kerültek volna efféle lehetetlen helyzetekbe.

Az új évad egyik legizgalmasabb része egy hollywoodi színész, Erik Aude vesszőfutását dolgozza fel. Bár Erik korábban azt hitte, hogy legfeljebb egy kalandfilm forgatása során találhatja magát egy pakisztáni börtönben s szenvedhet el embertelen kínzásokat napi rendszerességgel, a filmbe illő téma véres, kőkemény valósággá vált számára, amikor a pakisztáni rendőrök ópiumot találtak a bőröndje bélésébe varrva.

“Több mint nyolc évig vártam a történetem részleteinek közreadásával” – mondta Aude a sorozatban való részvételéről. “Ezúttal azonban igent mondtam a megkeresésre, mert a Bekasztlizva külföldön lehetőséget adott rá, hogy a saját szavaimmal meséljem el a velem megesett borzalmakat. Abban reménykedem, hogy azzal, hogy kibeszélem magamból a dolgokat, végre képes leszek túllépni ezen a szörnyű élményen.”

A többi epizódban többek közt megismerkedünk még…

  • egy hasiscsempész bűvésszel, aki apró labdacsok formájában lenyeli, s a gyomrában juttatja ki a tiltott szert Nepálból – egészen addig, amíg el nem kap egy heveny hasmenésfertőzést
  • egy háromgyerekes elvált családanyával, aki, értesülvén mellrákja kiújulásáról, megszökik perui börtönéből, hogy még egyszer láthassa szeretteit
  • valamint egy Szaúd-Arábiában homoszexuális viszonyt kezdeményező nyugati turistával, aki attól tart, hogy kivégzik az ország szigorú törvényei alapján

Az epizódok tartalmából:

Szaddam fia

sonofsaddam_520

A sorozat első részében megismerhetjük Latif Yahia történetét, aki Szaddam fiának hasonmásaként kell, hogy leélje életét.

Az iraki közkatona, Latif Yahia éppen az iraki-iráni háborúban szolgál, amikor Szaddam Husszein legidősebb fia váratlanul behívatja a Palotába. Mint kiderül, Uday nem keveset kíván tőle: azt szeretné, hogy Latif – kihasználva kettejük szembetűnő külső hasonlóságát – a veszélyes közszereplések során legyen a dublőrje. Latif ellenáll, ezért Uday börtönbe veti. Latif enged hát, és családjával és barátaival minden kapcsolatot megszakítva új életet kezd – hogy ezentúl közvetlen közelről figyelje a hasonmása álta elkövetett kínzásokat és gyilkosságokat. A rémálom akkor válik teljessé számára, amikor a második énje az életére tör, s neki döntenie kell a biztos halál és a bizonytalan kimenetelű szökés között… 

Bemutató: 2012. augusztus 22-én, szerdán este 9-kor – National Geographic Channel

Kokain anyu

Amikor az amerikai családanya, Ruthie Lambert végképp nem tudja fizetni a háztartási számlákat, jobb híján drogfutárnak áll. Eleinte jól megy a dolog, egy balcsillagzatú napon azonban egy kokainszállítmánnyal lekapcsolják Peruban, s börtönbe kerül. És a baj ezúttal se jár egyedül: a börtönben kiderül, hogy gyógyíthatatlan rákos, ezért minden mindegy alapon megszökik, hogy még egyszer utoljára találkozhasson családjával.

Bemutató: 2012. augusztus 29-én, szerdán este 9-kor – National Geographic Channel

Hollywoodból a pokolba

A hollywoodi színész, Erik Aude a “Hé haver, hol a kocsim?” című filmben eljátszott mellékszerepe után már-már sztárnak kezdte érezni magát, amikor egy régi iskolai barátja egy ingyenes törökországi utazást ajándékozott neki – valamint 8000 dollárt, hogy vegyen rajta bőrholmikat, s hozza őket haza. A második ilyen csábító ingyenút Pakisztánba vezetett, s Eriknek drágán meg kellett fizente érte: a rendőrök ópiumot találtak a bőröndje bélésébe varrva, s ő nem sokkal később már a legnagyobb pakisztáni börtönben ült, a tárgyalásra várva.

Bemutató: 2012. szeptember

Bűvész csempész

Mark Greening sokáig a bűvészek könnyelmű életét élte Balin, egy szép napon azonban elhatározta, hogy megkomolyodik, s családot alapít. Vesztére, mert az új életformához szükséges temérdek pénzt gyomorban való hasiscsempészettel gondolta megkeresni, ami meglehetősen problémás dolog egy olyan vidéken, ahol a hasmenés mindennapos dolog…

Bemutató: 2012. szeptember

Menekülés Argentínából

Amikor elhagyja a barátja, az ápolónőnek tanuló Lucy Wright végzetes lejtőre kerül: drogfüggővé válik, egyre nagyobb adósságokat halmoz fel, végül pedig, hogy kifizethesse tartozásait, drogfutárnak áll. Egy Angliába szánt rakománnyal azonban lekapcsolják Argentínában, s neki – ha nem akar több évtizedet egy dél-amerikai börtönben tölteni – menekülnie kell. Átúszik hát egy határfolyón Brazíliába, majd onnan szerencsésen hazarepül Angliába. Elméjében már-már rossz emlékké halványul a kaland, amikor két évvel később rendőrök kopogtanak a lakása ajtaján.

Bemutató: 2012. szeptember

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen