Beszámoló a 2005. évi 10. EuroLogo konferenciáról
Abonyi-Tóth Andor
2005/10/07 00:00
2793 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2005. augusztus 29-31. között került megrendezésre a 10. EuroLogo konferencia, melynek ezúttal Lengyelország adott otthont. Dancsó Tünde beszámolóját minden érdeklődő figyelmébe ajánljuk.

2005. augusztus 29-31. között került megrendezésre Andrzej Walat (Lengyelország) és Secundino Correia (Portugália) elnöklésével a 10. EuroLogo konferencia, melynek ezúttal Lengyelország adott otthont. A szervezők a szakmai programok mellett lehetőséget biztosítottak kulturális programokra is, így a résztvevők egy koncertet hallgathattak meg Frederic Chopin műveiből a híres zeneszerző Zelazowa Wola-i szülőházánál. A Logo programnyelv kb. 40 évvel ezelőtt született, és mára a kreatív problémamegoldás hasznos eszközévé vált. Az európai konferencia fő célja, hogy a résztvevők teret kapjanak saját kutatási eredményeik publikálására, miközben összegyűjthetik a nemzetközi tapasztalatokat is.

A konferencia meghívott előadójaként vártuk Seymour Papertet, ő azonban nem tudott részt venni a megnyitón, ezért egy személyes hangulatú levelet küldött el a konferencia köszöntőjéül. A konferenciát José Armando Valente (Brazília) plenáris előadása nyitotta meg. Az egész életen át tartó tanulásról és az IKT eszközök használatának lehetőségeiről tartott előadásában kifejtette, hogy az iskola nem támogatja kellő mértékben az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges képességek fejlesztését. Előadásában azonban utat mutatott a lehetséges megoldásra, bemutatott egy általa bevezetett tanárképző kurzust, amelyben a résztvevők a digitális technológia eszközeinek integrálásával szerezhetik meg ezeket a képességeket, miközben önfejlesztésen és önértékelésen alapuló tanulási tevékenységet folytatnak. A bevezető előadás egy újfajta, az eddigiektől lényegesen eltérő szemléletmód kialakításának lehetőségét ismertette, amely a témához illő módon megalapozta a konferencia hangulatát.

Turcsányi-Szabó Márta és Ivan Kalas (Szlovákia) közös előadásának fő témája a tanulás kollaborációs eszközökkel történő támogatása volt, amelynek keretében egy Socrates Minerva projekt eredményeit mutatták be. A projekt eszközeként az Imagine Logot alkalmazták, amelynek magyar megjelenésére remélhetőleg már nem kell sokáig várnunk. A háromnapos konferencián délelőttönként plenáris előadásokat hallgathattunk meg, délutánonként pedig párhuzamos szekciókban folytak a bemutatók. A szekciók témái között találhattunk pedagógiai, tantervi témákat, képet kaphattunk a tanárképzés eredményeiről, kiemelt helyen szerepelt a Logo matematikához valamint az íráshoz, kommunikációhoz való kapcsolatának ismertetése, valamint a tanári gyakorlat bemutatása. A konferencia előtt három napos műhelyfoglalkozást tartottak 18 litván és 20 lengyel tanár számára, akik a képzést követően az előadásokat is meghallgatták. A konferencián 14 ország képviselője jelent meg, Magyarországról 5 résztvevő regisztrált.

A három nap alatt összesen 48 előadást hallgathattunk meg. A prezentációk alapján bepillantást nyerhettünk más országok oktatási helyzetébe, képet kaphattunk az adott országban a Logo programnyelv szerepéről. Az előadásokról egy 400 oldalas konferenciakötet készült, de az előadások összefoglalói és a konferencia képei megtekinthetők a http://eurologo2005.oeiizk.waw.pl/ honlapon is. A konferencia honlapja A következő konferencia 2007 augusztusában, Ivan Kalas szervezésében Szlovákiában, a Comenius Logo szülőhelyén kerül megrendezésre, amelyen szeretnénk, ha minél több magyar tanár és tanuló részt vehetne.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen