BETT - avagy milyen egy igazi oktatástechnológia show?
Abonyi-Tóth Andor
2004/01/19 00:00
1682 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Idén  január 7. és 10. között került megrendezésre a BETT, amelyet a világ  legnagyobb oktatási kiállításaként aposztrofálnak. Cikkünkben az ott szerzett élményeinkről számolunk be.

Történet

A BETT az Egyesült Királyság legnagyobb hagyományokkal rendelkező (21 évre visszatekintő), legtekintélyesebb és egyben leglátogatottabb, oktatással (oktatástechnológiával) foglalkozó kiállítása. Az elmúlt évben a közel 500 kiállító újdonságaira  24000-nél is több látogató volt kíváncsi.

A rendezvényt azonban nem hívhatjuk egyszerűen csak "kiállításnak", hiszen az érdeklődők komoly szemináriumokon és műhelyfoglalkozásokon is részt vehetnek, amelyekből nem hiányozhatnak a látványos show-elemek sem.

Első élmények

A szervezés professzionális. A regisztráció után minden látogató névre szóló belépőkártyát kap, amelyen egy vonalkód is szerepel. Ez a megoldás rendkívül praktikus, hiszen az egyes standoknál elég csak a vonalkódot leolvastatni ahhoz,  hogy részletes prospektusokat, esetleg megrendelőlapot postázzanak a címünkre.

Természetesen megkapjuk a hatalmas területű kiállítás térképét, és olyan mennyiségű szóróanyagot, amely mindjárt az első percekben komoly kéz- és hátfájást okoz. A sok színes prospektusnak amúgy is nehéz ellenállni, ezért a kisebb szatyrokat előbb-utóbb hatalmas, vállon hordozható reklámtáskák váltják fel a látogatók körében.

A reklámanyagok mellett megkapjuk azt a kicsi kiadványt, amelyben minden kiállító neve és webcíme szerepel, valamint egy nagyobb méretűt is, amely tartalmazza a kiállítók elérhetőségét (standszám, kapcsolattartó telefonszáma/e-mail címe) és  tevékenységük rövid leírását. A TES Teacher Magazine 80 oldalas, igényes különszáma pedig kiváló olvasnivalót jelent a kiállítás után is.

A kiállítás legnagyobb termének panorámaképe
 

Minden egy helyen

A kiállítás standjai közt járva tényleg el is hisszük, hogy itt  minden - oktatással kapcsolatos - eszköz és segédanyag megtalálható. A szoftverektől a feladatlapokig, a programozható legoelemektől a számítógép-vezérelt  eszterga- és varrógépekig, az egyszerű mágnestábláktól az interaktív fali táblákig mindenre találunk példát a hatalmas kiállítási területen.

Szoftverek

 A különböző prospektusokat átlapozva hatalmas kínálattal találkozhatunk, minden tantárgyhoz több száz érdekes szoftvert találhat az érdeklődő. Speciális igényeket kielégítő szoftverekből  sincs hiány, így például diszlexiás vagy diszgráfiás gyerekek számára készült szoftverekből is jócskán válogathatunk. 

Mivel a kiállításra  csak 18 éven felüliek léphettek be, attól sem kellett félnünk, hogy a bemutató számítógépekhez nem férünk hozzá azon fiatal látogatóktól, akik a hasonló kiállításokat elsősorban az ingyenes játék- és internetlehetőség miatt szokták látogatni. Itt mindent ki tudtunk próbálni és a standokon segítőkész demonstrátorok válaszoltak kérdéseinkre.

Hardverek

A megszokott eszközök (szerverek, hálózati elemek, projektorok) mellett sok érdekességgel is találkozhattunk.

Itt vannak mindjárt a programozható Lego-elemek, amelyek fény-, hő-, nyomás- , tapintás és  feszültségérzékelőket is tartalmazhatnak.  Még  pH-érték mérésére alkalmas elemet is vásárolhatunk, így akár kémiaórán is kihasználhatnánk a készlet lehetőségeit. Az elemek programozása egyszerű fogd és vidd technológiával történik. A nagyobbak számára a Lego-elemek helyett, programozható mikrokontrollereket ajánlottak a különböző gyártók.

Azon tanárok számára is kifejlesztették az ideális megoldást, akiknek sok feleletválasztós tesztet, esetleg jelenléti ívet kell kiértékelniük munkájuk során. A kiállításon bemutatták azt az eszközt is, amely óránként 2400 űrlapot képes beolvasni és értékelni, leegyszerűsítve ezzel az időigényes manuális munkát.

Tudjuk, hogy a sérült gyerekeknek a hagyományos beviteli eszközök (billentyűzet, egér) kezelése nagy problémát jelent, ezért nagyon jó volt látni, hogy a hardverfejlesztők milyen nagy erőfeszítéseket tesznek ezen a téren. Láthattunk olyan speciális eszközöket, amelyeken például a dupla egérklikk funkciót egy külön gomb töltötte be, és az egér funkcióját egy  könnyebben kezelhető joystick, vagy trackball  vette át. Ezzel párhuzamosan a sérült gyerekekkel foglalkozó pedagógusok speciális szemináriumokon is részt vehettek, ahol megismerhették az eszközökben rejlő lehetőségeket.

A hardvereszközök között mindenképpen slágernek számítanak a különböző interaktív táblák, amelyek lehetővé teszik, hogy egy-egy szoftvert a táblánál állva egy erre alkalmas tollal vezéreljünk, vagy a táblára írt/rajzolt képet egyszerűen beillesszük egy számítógépes alkalmazásba. Láttunk olyan hordozható eszközt is, amely segítségével (és egy projektor felhasználásával) egy hagyományos (fehér) táblát is interaktív táblává tudunk varázsolni. Ezt az eszközt egy következő cikkünkben részletesebben is bemutatjuk, hiszen óriási lehetőségeket nyithat meg az oktatók előtt. (Az interaktív táblák jelentőségét a szoftverfejlesztők jelentős része is felismerte,  hiszen újabb programjaikat már úgy tervezték meg, hogy azokkal az interaktív táblákon is kényelmesen lehessen dolgozni.)

Szemináriumok

Számos hasznos szemináriumon is részt vehettek az érdeklődő tanárok, amelyek többsége azzal foglalkozott, hogy hogyan lehet hatékonyan kihasználni az IKT (Információs és Kommunikációs Technológia) lehetőségeit a különböző tantárgyakban.  

Ízelítőül álljon itt néhány cím:

  • A tanítás és tanulás átalakítása az IKT segítségével
  • Hatékony pedagógia és az IKT
  • Számítógép alapú tevékenységek használata a gyerekek emlékezőtehetségének fejlesztésére
  • Iskolai tartalomkezelő rendszerek menedzselése
  • Új média a művészetoktatásban
  • Tartalomfüggetlen, on-line tanári segédeszközök
  • Átalakuló tantárgyak
  • A következő e-learning forradalom: személyre szabható tanulási forma
  • Költészet a pixelekben: Kreativitás, írás és a multimédia
  • Az IKT beillesztése a tantervekbe

Nemcsak informatika...

A kiállításon az informatikai megoldások túlsúlyban voltak, de hagyományos eszközökkel is találkozhattunk. Egyszerű modelleket (az emberi test modellje, sablonok, mágnestáblák és azok kiegészítői) is megtekinthettek és megrendelhettek az érdeklődök.

Természetesen a könyvkiadók standjánál a különböző kiadványokba (könyvek, feladatlapok) is belelapozhattunk, illetve jelentős kedvezménnyel meg is vásárolhattuk azokat.

Zárszó

A BETT egy kiválóan szervezett kiállítás és szakmai fórum egyben, ahol egy helyen megtalálhatjuk az oktatási segédeszközök szinte minden fajtáját óvodás kortól a felnőttoktatásig. Így már az is érthető, hogy az oktatási szoftvereket fejlesztő cégek miért pont a BETT-en mutatják be először újdonságaikat, és miért van akkora presztízse a kiállításon kiosztott díjaknak (BETT Awards).

Ajánlott linkek:

Abonyi-Tóth Andor

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen