Biztonságosabb Internet Napja 2015 – Ingyenes szakmai nap pedagógusoknak
2015/01/26 08:00
2677 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Biztonságosabb Internet Napja az Európai Bizottság támogatásával az Insafe/INHOPE hálózat által kerül megszervezésre minden év második hónapjának, második hetének, második napján. A figyelemfelkeltő akció célja, hogy elősegítse a biztonságosabb és felelősségteljesebb használatát az online technológiáknak, különösképp a gyerekek és fiatalok között. A világ több mint 170 országa ünnepli meg ezt az eseményt, hogy felhívja a figyelmet az internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekre. Magyarországon az Educatio Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztálya Szakmai Napot szervez ezen a napon, amelyre pedagógusok jelentkezését várjuk!

„Tegyünk együtt egy jobb internetért!”
2015 február 10.

safe

Az évek során a hangsúly a biztonságosabb internetről a jobb internetre terelődött, így lett az idei év kiemelt témája, mottója a „Tegyünk együtt egy jobb internetért!” Akár gyerekként, akár felnőttként, szülőként és pedagógusként is mindannyiunknak felelőssége, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy az Internet jobb hely legyen mindenki számára, hisz mindnyájunknak szerepe van ebben.

A jobb internet sok mindent jelenthet az emberek számára, de a fő cél, hogy elősegítsük a pozitívumokat és eltüntessük a negatívumokat; a gyerekek és fiatalok, azáltal, hogy kedvesek és tiszteletteljesek a társaikkal az interneten, védik az online hírnevüket (és másokét is) és olyan pozitív lehetőségeket keresnek, mely során alkotnak, megosztanak hasznos dolgokat. A negatívumok eltüntetéséhez úgy járulhatnak leginkább hozzá, hogy segítik azon társaikat, akik problémákba ütköztek az interneten, online zaklatás áldozataivá váltak.

A pedagógusok felruházhatják a tanulóikat a ma már nélkülözhetetlen digitális írástudás készség és képességével, valamint olyan lehetőségeket biztosítanak számukra, amelyek során a tanulók pozitív online tartalmakat állítanak elő. A negatívumok eltüntetéséért úgy tehetnek a legtöbbet, ha támogatják az online térben bajba jutott fiatalokat és olyan készségeiket fejlesztik, melyek segítik megvédeni magukat és segítséget kérni.

Idén Magyarországon az Educatio Digitális Pedagógiai Osztálya is csatlakozik a Biztonságosabb Internet Napjának megünnepléséhez. Február 10-én minden pedagógust és téma iránt érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a Szakmai Nap a Biztonságosabb Internetért c. eseményre, amely a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napja kezdeményezés keretében valósul meg. Ennek jegyében a szakmai napon azok a lehetőségek, eszközök mutatkoznak be, amelyekkel pedagógusok, oktatási intézmények teremthetnek biztonságos online környezetet; illetve amelyek segítségével felelős és körültekintő internethasználatra tudják tanítani a tanulókat. Bemutatkozik a magyarországi oktatási intézmények számára is ingyenesen elérhető program, az eBiztonság Minősítés. A résztvevők regisztrálnak az eBiztonság Minősítés online felületre és megismerkednek annak lehetőségeivel (esafetylabel.eu). A programot egy meglepetés bejelentés zárja.

Időpont: 2015. február 10.

Helyszín: Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Budapest 1122, Maros u 19-21. (megközelíthető a Déli pályaudvar vagy a Széll Kálmán tér felől)

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A Szakmai napra ezen a linken lehet regisztrálni:

Program:

13.30-14.00Regisztráció
14.00-14.30Az eBiztonság Minősítés program bemutatása
dr. Főző Attila László
irodavezető
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Digitális Pedagógiai Osztály
14.30-15.00A tananyagfejlesztés szerzői jogi kérdései
dr. Takács Nóra
szerzői jogi ügyintéző
Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Szerzői Jogi Hatósági Osztály
15.00-15.45Internetes bántalmazás az iskolában
Dr. Jármi Éva
egyetemi adjunktus

Pedagógiai és Pszichológiai Kar, ELTE
15.45-16.00Szünet
16.00-17:00Gyakorlati foglalkozás:
  1. Ismerkedés az eBiztonság Minősítés program nemzetközi portáljával
  2. Internetbiztonsággal kapcsolatos konfliktusok kezelése az iskolában
Csordás Ildikó és Füzi Otília
IKT módszertani munkatársak
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Digitális Pedagógiai Osztály

Szeretettel várjuk Önöket a rendezvényen!

A rendezvénnyel vagy az internetbiztonság kapcsán felmerült kérdéseiket tegyék fel bátran az eSafety Label - eBiztonság Minősítés hazai szolgáltató pontjának, az Educatio Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztályának! Írjon az ebiztonsag.minosites@educatio.hu email címre!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen