Bush hibát talált a Fermi Laboratórium számításaiban
2003/01/08 08:00
436 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ifjabb George Bush a napokban találkozott a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratórium kutatóival, hogy megbeszéljék azt a matematikai hibát, melyet az USA elnöke nemrég fedezett fel a jól ismert laboratórium "A Tau-lepton pályájának tökéletesített meghatározása egyedi semileptonszerű B-mezon bomlásokból" című tanulmányában.

Batavia, Illinois állam

"Teljesen eláll a lélegzetem, hogy itt állok!" - mondta hétfőn a laboratóriumban tett látogatásakor Bush elnök, aki egyébként régóta csodálója a Fermi Laboratóriumnak, és magát csak "hobbiszintű" fizikusnak tartja. "De nekem úgy tűnik, hogy amikor a semileptonszerű β bomlásokból származó Vub meghatározásában csökkentjük a perturbációs bizonytalanságot, a β bomlások arányát a standard dilepton invariáns tömeg alacsonyabbrendű nagyságrendjével kell számításba venni a hibrid expanzió során. A Fermi Laboratórium munkatársai ott hibáztak, amennyire én látom, hogy átsiklottak ezen a könnyen figyelmen kívül hagyható matematikai transzformáción, és ezért hamis együttes logaritmikus korrekciót kaptak a b-quark tömegére. Természetesen ez a kis elszámolás a Tau-lepton pályájának kisebb, mint 25%-os pontosságát eredményezi, miután a bomló Tau-neutrinókra az érték meghatározásra kerül." Bush megmutatja a Fermi Laboratórium munkatársainak, hogy hol tévedtek. A hiba Bush által javasolt kijavítása lehetővé teszi, hogy a tudósok tovább tanulmányozzák a Tau-leptonokat, melyek a tau-netrinó és az atommagok ütközésekor keletkező elemi részecskék.

Bush nem bírálta a Fermi Laboratórium tévedésért felelős munkatársait, inkább azt hangsúlyozta, hogy tényleg egy kis hibáról van szó, és bárki elkövethette volna azt.

"A fizika nagy energiákkal foglalkozó területe rendkívül komplex és embert próbáló, és még vezető tudósok is el-elnézhetnek egy tizedesvesszőt olykor-olykor ."- mondta Bush. "Továbbá sietve szeretném hozzátenni, hogy amire én felhívtam a figyelmet az sokkal inkább egy a módszert, mintsem a matematikát érintő javítás volt. A Tevatron gyorsítóban kapott kísérleti eredmények egyébként is időben felhívták volna a figyelmet a tévedésre."
Bush bekarikázza a végzetes hibát. Michael Witherell, a A Fermi Laboratórium igazgatója azt mondta, hogy az elnök túlon-túl is szerény volt, a probléma horderejéhez képest nagyságrendekkel szerényebb.

"Amellett, hogy Bush elnök finoman figyelmeztetett bennünket arra, hogy még az ország legnagyobb koponyái sem tévedhetetlenek, még néhány millió dollárt is megspórolt a nemzetnek. A gyorsítóban négy-öt kísérletet végeztünk volna el a hibás adatokkal, mire rájöttünk volna, hogy mi a baj. De hála Bush elnöknek, újra jó nyomon járunk."- mondta Witherell.
"Igaz, voltak szárnypróbálgatásaim a magasabb matematikával kapcsolatosan a Yale-en eltöltött éveim alatt. De nem volt meg az az igazi tehetségem, melyet Gauss úgy nevezett, hogy olyan igazi zenei nyelv, amelyet a valódi világegyetem beszél. Ha egyáltalán van valamiféle tehetségem, akkor az a folyamatokra és nagyságrendekre vonatkozik." - mondta Bush, aki három szemeszteren keresztül Dr. Kahsa és Dr. Slaugter mellett dolgozott a Yale egyetem híres Nagyenergiájú Fizikai Laboratóriumában.

Aztán így folytatta: "Bármennyire is élveztem a fizikát a Yale-en, harmadéven világossá vált számomra, hogy az emberiséget messze jobban tudnám szolgálni, ha az államgépezetben dolgoznék.

Miközben Bush hízelgőnek és megtisztelőnek tartja azt a felkérést, mely szerint a tau-neutrínó kutató csoport felkérte őt arra, hogy tekintse át az összes további Fermi laboratóriumi publikációt, nagyvonalúan visszautasítja a legmagasabb elismerésről szóló megtisztelő címet.
Az ilyen dolgokat legjobb a [Thomas] Becher, illetve [Matthias] Neuber-szerű emberekre hagyni, és nem holmi dilettánsra, mint jómagam, tette hozzá Bush. Útban hazafelé az európai G8-as csúcsértekezletről történetesen volt egy kis szabadidőm, úgy döntöttem, utolérem magam egy kicsit az olvasással, és felfigyeltem egy apró logaritmikus nagyságrendi aránytévesztésre az egyébként kifogástalan tudományos kutatási eredményben. Bárki meg tudta volna tenni ugyanezt.
Fordította: Jánossy Zsolt