Űrturizmus - civilek a világűrben (diákpályázati felhívás)
2013/10/18 14:17
1089 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az "Informatika a Látássérültekért" Alapítvánnyal együttműködve, az Űrvilág támogatásával az ENSZ Világűrhét alkalmából pályázatot hirdet.

A pályázók köre 

A pályázatra pályamunkát nyújthat be bármely általános vagy középiskolai oktatási intézményben tanuló, magyarul beszélő diák, aki megfelel valamelyik kategória követelményeinek. A pályázaton az idei évben egyénileg illetve csapatban is lehet nevezni. A pályázatokat határainkon túlról is várják! A pályázaton nem szerepelhet a MANT korábbi pályázataira készített pályamű. A pályamunkákat elbíráló zsűri tagjainak közvetlen hozzátartozói nem vehetnek részt a pályázaton.

A pályázat kategóriái

A pályázatot az alábbi kategóriában hirdetik meg:

Egyéni pályázók esetében:

 • az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja
 • az oktatási intézményekben tanulók 15-18 éves korcsoportban (de legfeljebb a középiskola befejezéséig);
 • 11-18 év közötti látássérült fiatalok.

Csapatban pályázók esetében:

 • az oktatási intézményekben tanulók 11-14 éves korcsoportja
 • az oktatási intézményekben tanulók 15-18 éves korcsoportban (de legfeljebb a középiskola befejezéséig);
 • 11-18 év közötti látássérült fiatalok.

A csapatokról:

 • A csapatok 2-4 főből állhatnak.
 • Egy diák csak egy csapatban indulhat.
 • Ha valaki csapatban indul, akkor nem adhat be egyéni pályázatot.
 • A csapat legidősebb tagjának az életkora számít a kategóriák közötti választásnál. (Ha például a csapat három főből áll, két 14 éves és egy 15 éves diákkal, akkor a 15-18 éves korcsoportot kell választani.)

A pályázat benyújtása

A pályázatokat egy online beadó felületen kérjik beadni, amely a www.mant.hu/diakpalyazat weboldalon érhető el. (Akik papír alapú munkát terveznek leadni, azoktól a postacímre várják az alkotásokat, de őket is arra kérjik, hogy regisztráljanak az online beadó felületen, adják meg a pályázathoz szükséges adatokat, töltsenek fel egy digitális fényképet a pályamunkájukról, és utána postán juttassák el az alkotásukat. A pályamunka leadását ebben az esetben is a beadási határidőig meg kell ejteni!)

A pályázat beadási határideje

Beküldési határidő: 2014. február 10. (hétfő) 23 óra 59 perc.
Határidő után beérkezett pályázatokat nem fogadják el.

A pályázat témaköre

Űrturizmus - civilek a világűrben. Ezen belül például az alábbi témákkal kapcsolatos munkákról lehet szó:

 • Az űrturizmus eddigi története és a közeljövő tervei.
 • Űrugrás vagy űrutazás - mi a különbség?
 • Mikor jut egy űrturista tényleg a világűrbe, ha űrugráson vesz részt?
 • Hol kezdődik szerinted a világűr?
 • A polgári űrrepülés nehézségei, avagy lehet-e annyira biztonságos és egyben megfizethető, mint napjainkban a polgári repülés?
 • Hogyan készítenéd fel az űrturistákat?
 • Vezető pilótaként mit ajánlanál a turistáknak út közbeni megtekintésre?
 • Mit mérnél a világűrben, ha űrturista lehetnél? - űrturista utak tudományos célú felhasználása.
 • Hogyan szerezzünk pénzt űrturizmusra? - az űrturizmus üzleti tervei.
 • Szállodák, kilátással a Földre.
 • Egy tartalmas hétvége a Holdon.

A megjelölt témák közül lehet egyet választani, lehet többet választani, lehet mindegyikkel foglalkozni. A megjelölt témák mellett természetesen bármilyen, a pályázati kiírás címéhez kapcsolódó témát fel lehet dolgozni!

A pályázó feladata

A pályázónak (akár egyénről, akár csapatról van szó) választani kell egyet az alábbi feladatok közül. (Mindegyik feladat témája egy vagy több a 6. pontban felsorolt témák közül.)

A látássérült pályázóknak az A illetve a D feladatok valamelyikének választását javasolják.

A, Írj! (Dolgozat készítése)

A pályázó feladata az, hogy az Űrturizmus - civilek a világűrben témakörben elgondolásait - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozású munkában - fejtse ki.

B, Alkoss! (Rajz, számítógépes grafika vagy ismeretterjesztő poszter készítése)

A pályázó feladata, hogy az Űrturizmus - civilek a világűrben témakörben - olvasmányai, tanulmányai vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - rajzot, vagy számítógépes grafikát, vagy ismeretterjesztő posztert készítsen. A grafika technikája szabadon választható: lehet kézrajz, festmény, fotómontázs, számítógépes grafika vagy egyéb grafikai alkotás. A poszter maximális mérete A2-es lehet. A poszter technikája szabadon választható: lehet kézzel készített poszter, nyomtatott anyagok felhasználásával készített poszter vagy számítógépes eszközökkel készített poszter.

C, Tervezz! (Űrszonda tervezése)

A pályázó feladata, hogy az Űrturizmus - civilek a világűrben témakörben - olvasmányai, tanulmányai, vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - részletes technológiai leírást és látványtervet készítsen egy űrugrásokra alkalmas repülőgépről, egy a Föld körül keringő, űrturisták fogadására is alkalmas űrhajóról vagy űrállomásról, a Holdra turistákat szállító űrjárműről, leszállóegységről, egy holdi bázisról, vagy bármilyen más, az űrturizmussal kapcsolatba hozható járműről vagy műszaki berendezésről.

D, Felelj! (Tudáspróba)

A pályázó feladata, hogy választ adjon az Űrturizmus - civilek a világűrben témakörben általunk feltett kérdésekre. A kérdések a pályázat honlapján olvashatóak.

E, Vágj! (Videó)

A pályázó feladata, hogy az Űrturizmus - civilek a világűrben témakörben - olvasmányai, tanulmányai, vagy egyéb források alapján, de önálló feldolgozásban - egy videót készítsen.

A fenti A, B, C, D, E feladat közül csak egyet kell választania a pályázónak. Egy pályázó több feladatot is megoldhat, ebben az esetben a helyezési sorrend megállapításánál a legjobban sikerült feladatmegoldását veszik figyelembe. (Több feladat megoldása esetén a legjobb feladat számít, a különböző feladatok részpontszámai nem adhatók össze.)

Eredményhirdetés

A pályázókat e-mailben értesítik az eredményhirdetés időpontjáról és helyszínéről, a nyertes pályázók nyereményüket a 2014 tavaszán egy ünnepélyes díjátadón vehetik át. A pályázat eredményét 2014. április 30-ig nyilvánosságra hozzák.

További információk

A pályázattal kapcsolatos kérdésekre a palyazat@mant.hu címen válaszolnak.

www.mant.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen