Magyar-kínai oktatási program gyerekeknek
Sulinet
2012/07/09 16:04
1066 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kultúrák közötti párbeszéd és a kölcsönös megértés elősegítése a célja annak az Európai Unió és Kína közötti EU-Kína Interkulturális Párbeszéd Éve 2012 keretében szervezett oktatási programsorozatnak, mely tudományos csereprogramokon keresztül valósul meg. A kínai gyerekek elsőként a Kodály-módszerrel ismerkedhetnek meg június 14-én. Ezt egy kínai nyári tábor követi, amit július 30. és augusztus 12. között szerveznek meg.

kinai_gyerek_01_520 Az "A kreatív gyermek" címmel június 14-én rendezett sanghaji EU-Kína szeminárium a kisgyermekkori nevelésről szólt, melynek keretében kínai óvodások ismerkedtek a Kodály-módszerrel. A rendezvény célja az volt, hogy jól használható kisgyermekkori nevelési módszereket mutasson be az európai országok gyakorlatából kínai óvónőknek és óvónőképzős hallgatóknak. A szeminárium első felében elméleti képzésen vettek részt a jelenlévők, majd workshopokon hat ország - Dánia, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország - mutatott be egy-egy módszertani gyakorlatot. Magyarország a Kodály-módszert ismertette a közönséggel mint a korai zenei nevelés talán leghaladóbb eszközét. A magyar előadó a Sanghajban élő Wéber Júlia volt, aki maga is zenész, és szakdolgozatát a Kodály-módszerről írta. A workshop-vezetők ezután óvodásoknak tartottak demo-foglalkozásokat.

A másik program a Kínai Híd Nyári Tábor, melyet magyar középiskolai diákok részére szerveznek. Wen Jiabao kínai miniszterelnök a 2008-as szecsuáni földrengést követően tanúsított magyar segítségért, köszönetképpen kéthetes kínai tanulmányutat hirdetett magyar középiskolai diákok számára. 90 magyar tanuló és kísérőtanáraik vehetnek részt az utazáson július 30. és augusztus 12. között. Az utazás keretében a diákok Pekingbe, Sanghajba, Csungkingba és Harbinba is ellátogatnak, melynek során megismerkednek a kulturális és történelmi látványosságokkal, kínai családokkal találkoznak, valamint 20 nyelvi órán is részt vesznek, melynek végén oklevéllel igazolt vizsgát tesznek.

A programban két szegedi, három budapesti, két miskolci, egy pécsi, egy bonyhádi és egy egri gimnázium vesz részt. 

Forrás - Edupress