Diákok munkája - Hírek a nagyvilágból
2000/11/14 00:00
1220 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Tetit, ki több mint 4300 éve alapította Egyiptom hatodik dinasztiáját, meggyilkolták. Utóda két évet sem uralkodott, amikor Teti fia, I. Pepi magához ragadta a hatalmat, és megbüntette apja gyilkosait, többek között Teti első ügyintézőjét és több testőrét. Külföldi lapokat figyelő Symmons Orsolya újabb érdekes információkat oszt meg velünk.

Időjárásjelentés: A csillagok nem hazudnak

Plejádok Az Andok földművesei már az inkák kora óta megfigyelnek bizonyos csillagokat júniusban, hogy megtudják, milyen időjárás várható néhány hónap múlva. Benjamin Orlove és csoportja, valamennyien a Kaliforniai Egyetem munkatársai, most azt állapították meg, hogy ez a legalább 400 éve használatos időjóslási módszer valóban működik. Az inka utódok figyelme a Plejádokra irányul, a Fiastyúkra, amely két órával pirkadás előtt kezd el világítani az északkeleti láthatáron. Egyes években ezeknek a csillagoknak a fénye alig látható. Ilyenkor az inkák utódai kevés esőre számítanak, és a szárazságra érzékeny burgonya vetését akár hat héttel is elhalasztják.
A jelenség tudományos magyarázatára meteorológiai feljegyzések és a műholdas adatok összevetésével sikerült rávilágítani: Ha júniusban foszlányos pehelyfelhők (cirrusfelhők) látszanak az égen, akkor ez El-Nino évre utal, s ilyenkor a vetés időszakára jellemző októberi esőzések gyakran elmaradnak. A magasban képződő pehelyfelhőket szabad szemmel gyakran nem is lehet látni, de a Plejádok fényét elhomályosítják. A kutatók szerint ez az oka annak, hogy a hagyományos csillagvizsgálat sokszor jó prognózist eredményez.

Forrás: DER SPIEGEL, 21/2000

Antropológia: Kifestett ősök

Angol régészek egy zambiai barlangban nemrégiben a művészet talán legkorábbi jelére bukkantak. A bristoli egyetem kutatatói, Lawrence Barham és csoportja, 307 különböző színű pigmentmaradványra akadtak, amelyeket 350-400 ezer évesre becsülnek. A kutatók úgy vélik, hogy a kőkorszaki emberek a piros, sárga, rózsaszínű és lilás, vastartalmú festékporokat különböző helyeken bányászták, majd a barlangba szállították s ott feldolgozták. A felfedezés nem előzmény nélküli: Már az ötvenes években találtak itt sárga pigmentet egy mozsárban, amelyről időközben kiderült, hogy körülbelül 400 ezer éves. Barham feltételezi, hogy kreatív ősök ezekkel a pigmentekkel a testüket festették. "Ez azt jelentheti, hogy az ősember már nagyon korán szertartásokat rendezett", mondja a kutató. "Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a modern viselkedés gyökerei sokkal hamarabb alakultak ki Afrikában, mint ahogy eddig feltételeztük." Eddig a művészet első tárgyi maradványainak néhány, szintén Dél-Afrikában talált, 120 ezer éves pigmentet tartottak.

Forrás: DER SPIEGEL, 19/2000

(Túl)világi ítélet

Az ősi krónikák szerint Tetit, aki több mint 4300 éve Egyiptom hatodik dinasztiáját alapította meg, meggyilkolták. Utóda két évet sem uralkodott, amikor Teti fia, I. Pepi magához ragadta a hatalmat, és megbüntette apja gyilkosait, többek között Teti első ügyintézőjét és több testőrét. A nemrégiben Teti szakkarai temetőjénél végzett ásatások arra utalnak, hogy az árulók büntetése a örökkévalóságra is kiterjedt: nevüket és képmásaikat kivakarták sírkamráik faláról és ajtajáról. "Ez megfosztotta a sírkamrák tulajdonosait a túlvilági örök élettől", mondja Naguib Kanawati, az ásatás vezetője.

Forrás: NATIONAL GEOGRAPHIC, 7/2000

Régészet: Földalattival az ókorba

Az athéni földalatti építése egy sor új felismeréshez vezetett Szolón és Arisztotelész városát illetően. 1991 óta óriási fúrófejek vájnak alagutat az ókori maradványokkal teli földrétegben az Akropolisz közelében. Ily módon több mint 10 000 antik lelet került napvilágra. A legkülönlegesebb leletek egyike egy kutyasír, amelyben az állatot egy féldrágakövekből álló nyakörvvel temették el. Az építőmunkák során azt a dísztemetőt is megtalálták, amelyben egykor az athéniak államférfiaikat és bölcselőiket helyezték örök nyugalomra. A Platón alapította régi Akadémia mellett fekvő temetőben körülbelül 250 ember csontszilánkjait találták meg. A New York-i antropológusok által jelenleg vizsgált csontvázmaradványok között feltehetőleg ott vannak Periklész (Kr.e. 495 – 429) földi maradványai is.

Forrás: DER SPIEGEL, 16/2000

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen