DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 5 napos kihívás
2018/02/02 08:00
2637 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Közeledik a Biztonságos Internet Napja (Safer Internet Day), amelyhez kapcsolódva egy kihívásra invitálunk. Az öt nap során minden nap újabb és újabb feladatot kapsz, amelyek segítenek abban, hogy megszabadulj az online porcicáktól és kisöpörd a digitális koszt az életedből.

digitalis-nagytakaritas

A Biztonságos Internet Nap egy globális kampány része, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a felhasználók, de elsősorban a gyermekek és fiatalok számára elérhető online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára.

A kampányt az Európai Bizottság Safer Internet Programja keretében az Insafe és az INHOPE (a Biztonságosabb Internet Centrumok hálózata és az Internet Forródrótok Nemzetközi Egyesülete) szervezi. Minden év második hónapjának, második hetének második napján van, ami 2018-ban február 6-ra esik, amely egyben a kihívás határideje is, ekkorra kell kitakarítani a digitális sarkokat.

Ha készen állsz a kihívásra, olvasd el az első napi feladatot, és kezdj neki a digitális nagytakarításnak!

digitalis-nagytakaritas2

DIGITÁLIS NAGYTAKARÍTÁS – 1. NAP

Dobáld ki a felesleges holmikat: számold fel az ideiglenes tárolókat!

Ahogy az asztalodon, konyhapulton, lakásban is kell időnként takarítani, felesleges dolgokat összeszedni, rendet rakni, ugyanúgy a számítógépben is meg kell ezt tenni. Fő a rendszeresség! Töröld a gépedről az ideiglenes elemeket, fájlokat!

Na, és hogyan? Kezdd a felesleges, már nem használt fájlok törlésével! Mivel a böngészők is tárolják a meglátogatott weboldalak elemeit, illetve majdnem minden program készít a működése közben ideiglenes feljegyzéseket, átmenetileg tárolt adatokat, amiket aztán "elfelejt" letörölni. Ezeknek az állományoknak van egy közös tárolóhelye a Windows rendszerben, amit érdemes időről időre (mondjuk 1-2 havonta) meglátogatni, és az ott felgyűlt felesleges állományokat törölni.

Erre a takarításra alapvetően két módszer létezik. A bátrabbak megkereshetik a Windows fájlkezelőjével vagy pl. Total Commander fájlkezelő alkalmazással ezt a mappát, és maguk kitörölhetik onnan az adatokat. Pl. a Windows 10 alatt az ideiglenes fájlok helye a következő: C:\Users\<a felhasználó bejelentkezési neve>\AppData\Local\Temp.Ez a módszer azonban nagy körültekintést, a Windows alaposabb ismeretét igényli. Aki nem biztos a dolgában, az inkább válassza a másik lehetőséget.

A másik, kényelmesebb, de egyben biztonságosabb módszer a számos ingyenesen is elérhető tisztító alkalmazások egyikének használata, ilyen például a legjobb Windows karbantartó programok, vagy a a CCleaner, és valószínűleg több más hasonlóan jól használható ilyen program van.

Külön meg kell említeni, hogy a böngészők (pl. a Chrome vagy a Firefox) külön menüpontban (általában a Beállítások menüben) lehetőséget kínálnak arra, hogy beállítsuk azt, hogy mit tároljon a böngésző a meglátogatott weboldalak adataiból.

Itt általában vannak "javasolt" beállítások, ha nem vagy biztos a dolgodban, válaszd ezt, vagy az ennél szigorúbb, kevesebbet megengedő lehetőséget, ezzel növelve az internetes szörfölés biztonságát.

Folytasd a kihívást:

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen