eBiztonság Minősítés hazai iskoláknak
2014/04/07 08:00
2817 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Európa-szerte ismert és elterjedt eBiztonság Minősítés program az esafetylabel.eu honlap segítségével támogatja, hogy a biztonságos internethasználat az oktatási intézményekben a mindennapok részévé váljon.

ebiztonsag

Az eBiztonság Minősítés célja, hogy az internet- és eszközhasználat, az online megjelenés biztonságos legyen, az intézmények könnyen lépést tarthassanak az eBiztonsági alapelvekkel, értékelhessék saját intézményük infrastruktúráját, irányelveit és gyakorlatát. Segítségével kiderül az intézmény eBiztonsági szintje, illetve hiányosságok esetén az, hogy milyen feladatok elvégzése szükséges a biztonság teljes körű kiterjesztése érdekében.

A minősítésben résztvevő iskolák azon túl, hogy összemérhetik saját intézményük internet biztonsági szintjét más iskolákéval az értékelés után egy plecsnit kapnak, mely első esetben bronz, majd ezüst és, ha minden követelménynek megfelelnek, akkor arany. A plakettet az iskola honlapján is elhelyezhetik, jelezve a szülők és a nyilvánosság felé, hogy az iskola számára fontos az eBiztonság.

Az programban való részvétel más előnyökkel is jár, az iskolák a közösségen belül megosztják tapasztalataikat, jó gyakorlataikat és más hasznos anyagokat is, továbbá olyan információkat érhetnek el, melyek előrejelzik és segítik kezelni az eBiztonsággal kapcsolatos incidenseket, és fejlődési lehetőséget is biztosít a tanárok számára.

Az értékelési folyamat

ebiztonsag2

A folyamat megkezdéséhez, először regisztrálni kell az esafetylabel.eu oldalon, majd a regisztrációt követően ki kell töltenünk a profil adatainkat. Amennyiben az intézményi regisztráció még nem készült el a felületen, akkor létre kell hozni azt.(Az intézmény Értékelőlapját csak az a személy tudja majd kitölteni, aki létrehozta az intézményt a felületen.)
Ezután ki kell tölteni az Értékelőlapot, mely 30 véletlenszerű kérdésből áll, és az intézmény eBiztonsági gyakorlatát vizsgálja. A kitöltött kérdőívet a későbbiekben bármikor újra megnézhetjük, de módosítani már nem tudunk rajta. A válaszok elküldése után a rendszer generál egy intézményre szabott Akciótervet.

Az akcióterv

ebiztonsag3 Az akcióterv három átfogó területen nyújt hatékony segítséget az iskoláknak ahhoz, hogy az intézmény még biztonságosabb legyen.

Az első terület az Infrastruktúra, mely leginkább a technikai biztonsággal a tanulói és személyzeti hozzáféréssel, az adatvédelemmel, a szoftver licenceléssel és az IT menedzsmentre vonatkozó ajánlásokkal foglalkozik.

A következő a szabályok, mely az Elfogadható felhasználás irányelveit, a jelentés és incidenskezeléseket, a személyzeti szabályzatot, a diákok viselkedését és az online iskolai jelenléttel kapcsolatos feladatokat tartalmazza.

A gyakorlat pedig az eBiztonsági menedzsmenthez kapcsolódik: eBiztonság a tantervben, az iskolán kívüli tevékenységek, a háttéranyagok és a személyzeti képzéssel kapcsolatos intézkedések terve.

Az Akciótervet is bármikor megtekinthetjük az Iskolám felülete menüpontban.

ebiztonsag4 Az Értékelő lap kitöltése után, az intézmény kap egy minősítést, mely első esetben bronz eBiztonság Minősítést jelent. Az így megszerzett kitüntetést az iskolák elhelyezhetik a weblapjukon ezzel is jelezve a nyilvánosság, a szülők és más partnerek felé, hogy az iskola komolyan veszi az eBiztonság kérdését.

Ezek után arra is lehetőség nyílik, hogy egy grafikon segítségével iskolánk eBiztonsági szintjét összehasonlítsuk, a többi intézményével a különböző területek mentén, tovább a grafikon megmutatja azokat a területeket is, ahol hiányosságok vannak.

Az megszerzett minősítés 18 hónapig érvényes, de az Értékelőlap kitöltése már egy év után is lehetséges, mely során magasabb minősítést is szerezhet az iskola.
Az Akciótervben ajánlott feladatok és intézkedések megvalósítása és az Értékelőlap kitöltése után van lehetősége az intézménynek magasabb fokozatot elérni az eBiztonság Minősítés rendszerében. A magasabb fokozat megszerzését úgy is elősegíthetjük, ha eBiztonsággal kapcsolatos forrásokat, anyagokat, incidenseket és jó gyakorlatokat osztunk meg a felületen.

Az eBiztonság Minősítés oldalon az iskoláknak lehetősége van az eBiztonsággal kapcsolatos incidensek kezelésére is. Ez egy hasznos funkció, amely az oldalon ajánlott sablon használatával arra készteti az intézményeket, hogy az egyes incidensek megoldása után írják meg, milyen lépéseket tettek a megoldás érdekében, foglalják össze a tanulságot, továbbá azt, hogy milyen változtatásokat tesznek az eset után, amely biztosítja, hogy ne fordulhasson elő többször. Ily módon, a közösségi felületen az iskolák tanulhatnak egymás példáiból és jó gyakorlataiból.

A rendszer másik előnye, hogy szinte minden eBiztonsággal kapcsolatos témakörrel kapcsolatban tartalmaz ajánlást, útmutatást és forrásanyagot. Az eBiztonsági adatlapok számos témát sorakoztatnak fel, beleértve az infrastruktúrát, a szabályozási elvet, és a gyakorlattal kapcsolatos kérdéseket. Ezek közül mindegyik kulcsfontosságú az eBiztonság fokozatok eléréséhez, és az iskolák teljes körű e-biztonsági feltételeinek megteremtéséhez. Az adatlapok meghatározást és útmutatásokat tartalmaznak, melyek a téma legfontosabb aspektusait ismertetik. Ezek alapján az iskola értékelni is tudja saját helyzetét.

A fórum oldalon számos kategóriában találhatnak az érdeklődők friss híreket, tanácsokat, posztokat, illetve hozzá is szólhatnak azokhoz.

Magyarországon az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógiai Osztályának munkatársai végzik a projekt a hazai koordinációját, amennyiben kérdései vannak, írjon az alábbi email címre:SulinetInfo@oh.gov.hu

Amennyiben szeretné Ön is iskoláját eBiztonságban tudni, regisztráljon az http://www.esafetylabel.eu/-ra!

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen