Egyszer volt, hol nem volt…
2012/09/28 08:00
1712 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

nepmesek_520

A Magyar Olvasótársaság célja, hogy az óvónők és a pedagógusok mellett a gyerekek és felnőttek is közel kerüljenek a népmesék világához, megismerjék, vagy éppen felelevenítsék kedvenc történeteiket, hogy azok fennmaradhassanak és a bennük élő bölcsesség továbbadható legyen a következő generációk számára.

Kaposvár

Idén Kaposváron rendezik meg a Népmese Napjához kapcsolódó népmese-konferenciát, ahol kerekasztal-beszélgetéssel, mesemondással és előadásokkal várják az érdeklődőket. Szó lesz többek között a népmese oktatásban betöltött szerepéről, a cigány varázsmesékről, a programot pedig filmvetítés és koncert zárja.

Szombaton első alkalommal kerül megrendezésre a mesemondók országos találkozója, ahol több „mesélőt” is meghallgathatnak az arra járók; ott lesz Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende és Gulyás László is. Lesz „mesemaraton”is, a jó hangulatot pedig a Fonó zenekar és az Alma együttes garantálja.

A kétnapos rendezvény szeptember 28-án, pénteken kezdődik, a részletes program itt érhető el.

A Magyar Olvasótársaság választása nem véletlenül esett szeptember 30-ra, ezen a napon született ugyanis a híres népmese író, Benedek Elek.

„Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője és az első színpadi mesemondónk is. Ennek elismeréseképpen a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére az ő tiszteletére ünnepeljük születése napján a meséinket, mesemondóinkat és mesegyűjtőinket” – írták a szervezők.

Nyíregyháza

Több mint ötezren regisztráltak már a magyar népmese napja alkalmából tartandó meseolvasásra Nyíregyházán, ahol pénteken, szombaton és vasárnap a kulturális központba, a Városi Galériába, illetve a Sóstói Múzeumfaluba várják a csodás, tanulságos történetek kedvelőit, gyermekeket, felnőtteket egyaránt. Itt is lesz maratoni népmesélés, de berendeznek egy meseudvart is, ahol mesejátékokat, bábelőadásokat szerveznek, sőt zenés, táncos műsorral és kézműves foglalkozásokkal teszik teljessé a mesés programot.

Szombaton és vasárnap népmesés rajzfilmeket vetítenek, mindenki újra láthatja gyermekkorának legnépszerűbb mozidarabjait.

A Városi Galériában lesz megtekinthető a híres Kecskeméti Rajzfilmstúdió kiállítása, ahol eddig még soha nem látott, egyedülálló összeállításban mutatkoznak be a népmesei rajzfilmsorozatok jeleneteit és figuráit.

A nyíregyháza-sóstógyógyfürdői skanzenben pénteken 10 és 15 óra között "nyitják meg az intézmény mesés ládikáit", vagyis két magtárépületet, ahol vicces, szórakoztató és tanulságos történeteket zenés kísérettel hallgathatnak kicsik és nagyok. A mesélésbe természetesen a látogatókat is bevonják majd.

A múzeumfaluba kilátogatók "belekóstolhatnak" a kenyérkészítés és a falusi nagymosás régi munkafolyamataiba is, amelyek során egykor - amíg a kovász, a kenyértészta kelt, a dagasztás és a kemencébe vetés tartott, illetve a ruhákat kézzel dörzsölték, sikálták kefével - sok-sok mese elhangzott egykor.

A skanzenben őrzött valamikori nép sporteszközöket is kipróbálhatják a mesemondásban és mesehallgatásban "elfáradt" érdeklődők, így járhatnak például majd medvetalpon, gólyalábon, törhetnek diót, hajíthatnak köcsögfára.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen