Együtt a dezinformáció ellen - angol nyelvű MOOC tanároknak 2022. március 14-től
2022/02/14 08:00
804 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mai modern társadalom számára súlyos fenyegetést jelent a félretájékoztatás, téves információ áramlása, vagy a különböző információs zavarok, a dezinformáció. A dezinformáció alatt olyan megtévesztő információt értünk, amit szándékos károkozás céljából, vagy nyereségvágyból valós információként próbálnak elfogadtatni. A veszély világszerte folyamatosan növekszik az internet napi szintű, szélesebb körű használatával. Ezért kulcsfontosságú, hogy megtanuljuk azonosítani az információs zavarokat, (pl. álhírek, hamis profilok) és megakadályozzuk azok terjedését.

fake news

Az  „Iskolák a dezinformáció elleni küzdelemben” című kurzust a European Schoolnet szervezi az ’Európai Unió ’Media Literacy for All’ Programja (2021-2027) által finanszírozott Facts4All – Iskolák, mint közösségi központok a dezinformáció ellen projekt részeként. A Facts4All egy egyéves projekt, amelynek célja az online félretájékoztatással kapcsolatos tudatosság növelése generációk között – különös tekintettel a fiatalokra és szüleikre (nagyszüleikre).


facts4all A Facts4All MOOC lehetőséget biztosít középiskolai és általános iskolai pedagógusoknak arra, hogy hatékony módszereket, ismereteket szerezzenek és alkalmazzanak az online dezinformáció leküzdésére az iskolában. Emellett a kurzus résztvevői megtanulják, hogy hogyan használják eredményesen a közösségi média eszközeit generációk közötti együttműködés és közösségi részvétel elősegítésére. A kurzushoz nemcsak általános iskolai és középiskolai pedagógusok csatlakozhatnak, hanem oktatási szakemberek, intézményvezetők és a téma iránt érdeklődő szakértők is.

A kurzus tanulási céljai:

 • feltérképezni a dezinformációval kapcsolatos problémákat kérdéseket (egyéni, intézményi szinten);
 • az online dezinformáció definíciója és annak megértése
 • felismerni, hogy a dezinformációkat milyen módszerekkel, mechanizmusokkal hozzák létre és terjesztik az interneten keresztül;
 • felismerni, hogy a félretájékoztatás hogyan torzítja a társadalmi vitákat offline és online
 • feltárni és gyakorolni a közösségi média eszközök aktívabb használatának biztonságos módszereit, különös tekintettel a közösségi média platformokon való együttműködésre és tartalomkészítésre
 • a részvételen alapuló közösségi és generációk közötti megközelítés elfogadása, amely a helyi iskolai közösség igényeihez igazodik, és az érdekelt feleket, például a helyi politikai döntéshozókat is megszólítja;
 • speciális eszközök tesztelése és alkalmazása az intézményekben előforduló fontos és aktuális problémákra fókuszálva, illetve a különböző közösségi média platformokra vonatkozva, valamint ezen mechanizmusok megértése;
 • közösen összefogni egy az embereket megosztó kérdésben, megpróbálva pozitív változást elérni a társadalomban.

333

Csatlakozz a MOOC-hoz!

 • ha általános vagy középiskolában tanítasz
 • ha iskolaigazgató vagy
 • ha oktatási területen végzed munkád, mint szakértő
 • vagy csak a téma iránt érdeklődsz

A kurzust saját tempódban végezheted el. A European Schoolnet Academy minden hét elején nyit egy újabb modult, és csupán néhány határidőre kell figyelned.

Modulok:

1.modul: Információs kihívások a közösségekben: Az információs zavar fogalmának bemutatása (Information challenges in communities: Introduction to the concept of information disorder)

 • modul nyitás: 2022.03.14.

2.modul: Az internet, a közösségi média és információs kihívások (The Internet, social media and information challenges)

 • modul nyitás: 2022.03.21.

3.modul: Jó gyakorlatok és közös megközelítések kidolgozása az információs kihívások kezelésére (Developing good practices and common approaches to deal with information challenges)

 • modul nyitás: 2022.03.28.

4.modul: A dezinformáció kezelése az iskolai szabályzaton és gyakorlaton keresztül
(Tackling disinformation through school policy and practice)

 • modul nyitás: 2022.04.04.

Szerezz tanúsítványt!

 • a kurzust elvégzését igazoló dokumentum megszerzéséhez ki kell dolgoznod egy stratégiai tervet,
 • át kell tekintened 3 hallgató társad stratégiai tervét,
 • összesen 95%-ot szükséges teljesítened.

A kurzus elvégzéséhez szükséges modulok önálló feldolgozása, a stratégiai terv elkészítése, és ellenőrzéseik határideje: 2022. április 20.

Csatlakozz hozzánk a Facebook csoporthoz, vagy oszd meg gondolataidat a Twitteren a #Facts4ALL hashtag használatával

Felhasznált képek: a Pixabay és a Pexels oldaláról

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen