Elhunyt Johnny Ramone
2004/09/16 08:00
1219 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Johnny Ramone amerikai rockzenész, a punk ősatyjának tekintett Ramones gitárosa szeptember 15-én, ötvenöt éves korában meghalt.

A hosszú ideje betegségben szenvedő Johnny Ramone-t Los Angeles-i otthonában érte a halál álmában, családja és barátai körében.
Az ötvenöt éves Johnny Ramone-nál (kinek eredeti neve John Cummings volt) négy éve diagnosztizáltak prosztatarákot, ami mostanra áttételessé vált az egész testében.
"Johnny nagyon hősiesen viseli a betegségét, de ezen a ponton úgy gondolom, már nincsenek esélyei" - nyilatkozott korábban Marky Ramone, a Ramones dobosa a Rollingstone.com-nak. "John soha nem cigizett, nem ivott nagyon, és mindig törődött az egészségével. A rák egyszerűen csak beszivárgott a testébe, és semmit nem tehetett ellene."
Johnny Ramone a Ramones együttes egyik alapítója volt, aki a zenekar többi tagjával együtt művésznévként használta a Ramone vezetéknevet. A sors furcsa fintora, hogy a rock and roll halhatatlanjai közé bekerült együttes tagjai közül Joey Ramone (Jeff Hyman) énekes 2001-ben ugyancsak rákbetegségben (nyirokmirigyrák), Dee Dee Ramone (Douglas Colvin) basszusgitáros pedig 2002-ben kábítószer túladagolása következtében távozott az élők sorából. Egyikük sem érte meg ötvenedik születésnapját. Az eredeti tagok közül már csak a magyar származású Tommy Ramone (Erdélyi Tamás) él.
Bár a punk nagy áttörésének éve 1977 volt, a zenekar már 1974-ben megalakult a New York-i Queensben. A hihetetlen tempóban előadott, lendületes, csiszolatlan dalairól ismert Ramones olyan brit punk rock nagyságoknak kövezte ki az utat, mint a Sex Pistols vagy a Clash. A banda az Egyesült Államok első punkzenekara volt, őket követte a Stooges és a New York Dolls. Kezdetben négyakkordos, szimpla, dallamos punkrockot játszottak, szakértők szerint a korai Beatlest utánozták felgyorsítva, forradalmi módon.

Az éppen harminc évvel ezelőtt alakult Ramones az amerikai punk rangos társulata volt, és még igen termékeny is, mivel 1976 és 1996 között 21 stúdió- és koncertlemezt adtak ki - olyan ismert dalokat szerezve, mint a Blitzkrieg Bop, a Now I Wanna Sniff Some Glue és a Sheena Is a Punk Rocker -, és 1996-os feloszlásukig 2263 koncerten léptek fel. Emlékük azonban ezután sem tűnt el a süllyesztőben, hiszen a bandát 2002-ben beválogatták a Rock and roll halhatatlanjai közé.


A képek forrása:
www.ramones.com

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen