Elindult a regisztráció a European Schoolnet pedagógiai névjegyzékébe!
2014/04/01 08:00
2001 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A European Schoolnet (Európai Iskolahálózat) által koordinált iTEC projekt keretében valósul meg annak a felületnek a fejlesztése, amely lehetőséget teremt az európai pedagógusoknak, oktatási szakértőknek, pedagógiai, módszertani vagy pszichológiai szakértőknek és kutatóknak a közös eszmecserére, kapcsolatteremtésre, rendezvényeik, konferenciáik népszerűsítésére. Ez az európai pedagógusi-szakértői névjegyzék a People and Events Directory, ahová bárki ingyenesen regisztrálhat!

A European Schoolnet (Európai Iskolahálózat, EUN) 30 európai oktatási minisztérium brüsszeli székhelyű hálózata. Nonprofit szervezetként célja az oktatási és tanulási innováció eljuttatása az érintettekhez: oktatási minisztériumokhoz, iskolákhoz, tanárokhoz, kutatókhoz és gazdasági partnerekhez. Az iTEC (Innovatív technológiák az aktivizáló osztályterem szolgálatában) egy jelentős, EU által támogatott projekt, amelynek keretében a European Schoolnet (Európai Iskolahálózat), oktatási minisztériumok, technológiai szolgáltatók és kutatóintézetek működnek együtt azzal a céllal, hogy a tanulási és oktatási reform a tanulási technológiák stratégiai alkalmazásán keresztül valósuljon meg. Az iTEC projektről egy korábbi cikkünkben részletesen olvashat. A projekt hazai koordinátora az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

itec

A People and Events Directory (továbbiakban P&E) alapvető célja, hogy összegyűjtse azokat az embereket szerte Európában, akik szívesen segítenének másoknak, bekapcsolódnának egy európai projektekbe külső szakértőként, megfigyelőként, támogató személyként. Az oldal másik fontos része, hogy európai oktatási témájú vagy oktatási célú eseményeket gyűjtsön össze (ezeket az "Events" részben lehet megtalálni). Itt színházi előadásoktól szakmai webináriumokon át nemzetközi konferenciákig sokféle eseményt lehet találni már most is.

Ebbe a névjegyzékbe vár minden érdeklődőt, szakmabelit az European Schoolnet és az EUN hazai partnere, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A csatolt dokumentumok segítenek a regisztrációban és az első lépésekben.

teacherswanted2

Az oldalon beállítható a magyar nyelv is, de egyszerű nyelvezete és könnyű funkcionális felépítése miatt szerényebb idegennyelv-tudással is jól használható. Jelenleg egyébként kilenc európai nyelvet támogat a P&E Directory, amelyet később még terveznek bővíteni.

A P&E directory célja a kapcsolatépítés, és egymás szakmai támogatása:

1) Töltse fel anyagait, és ajánlja azokat másoknak! Keressen anyagokat pedagógiai gyakorlatának fejlesztéséhez!

Az oldal támogatja, hogy a tanárok megosszák anyagaikat, forrásaikat, projektjeiket, videóüzeneteiket, felhívva ezzel a figyelmet a munkásságukra, illetve bemutatva kreativitásukat valamint az iskola innovációra való nyitottságát.

Ezeket az anyagokat más tanárok is hasznosíthatják saját gyakorlatukban. Az oldalon már most is sok, az IKT eszközök alkalmazását beépítő ötlettel találkozhatunk, amelyek - megfelelő technikai felszereltség mellett - jól adaptálhatóak.

Az események megismerésével a tanárok és a tanulók is motiváltabbak lehetnek a tudományok és különösen a természettudományok irányába. A tanárok és oktatók hirdethetik saját rendezvényeiket, eseményeiket, legyenek azok akár az iskolában vagy másutt; illetve értesülhetnek mások eseményeiről, rendezvényeiről is.

2) Legyen tagja egy közösségnek, és élvezze az előnyeit!

A névjegyzékbe regisztráló tanárok egy dinamikus, interkulturális közösség tagjai lesznek. Tanárok és oktatók könnyen azonosíthatják egymást, könnyen kapcsolatba léphetnek a lakókörnyezetükben működő kollégákkal, regionális, országos vagy akár nemzetközi szinten is. A résztvevők könnyen és gyorsan értesülhetnek a European Schoolnet eseményeiről, ingyenes online képzéseiről, workshopjairól, nyári iskola programjairól, online és jelenléti eseményeiről. A regisztráló tanárok meghívást kaphatnak arra, hogy hivatalos “Future Classroom Nagykövetek” legyenek, képviselve ezzel a European Schoolnet európai perspektíváját.

A névjegyzékbe való bekerüléshez, illetve esemény rögzítéséhez először regisztrálni kell az oldalon, ehhez - megszokott módon - egy felhasználónév és jelszó kell. Aki már regisztrált az EUN oldalán (pl. részt vett egy korábbi iTEC projektciklusban, mint tesztelő tanár), használhatja a már létrehozott ún. Open ID-ját is! Aki már rendelkezik ilyen EUN Open ID-val, az oldal nyitóoldalán a "Login with EUN" lehetőségre kattintva is beléphet. Itt csak a már Open ID létrehozásakor használt felhasználónevet és jelszót kell megadni és az EUN azonnal azonosítja a belépni vágyót. Természetesen EUN Open ID-t bárki készíthet. Ez már csak azért is előnyös, mert sok könnyebbséggel jár később, amikor más EUN által koordinált projektekben vennénk részt.

A P&E Directory kifejezetten támogatja azt, hogy a regisztrált szakértők, pedagógusok bemutatkozzanak az oldalon. Ehhez minden regisztrált tag a saját profiljához rendelhet egy videót, amelynek URL címét (linkjét) csak be kell illeszteni a megfelelő helyre. A csatolt dokumentumok segítenek abban, hogyan mutatkozzunk be megfelelően a P&E Directory-ban. A javaslat szerint készítsünk magunkról egy 5-10 perces videót, amelyben bemutatkozhatunk, bemutathatjuk már megvalósult és/vagy tervezett projektjeinket, és elmondhatjuk, mely szakterületelen keresünk partnereket vagy éppen mi magunk mely szakterülete(ke)n vállalunk külső szakértést, segítséget, támogatást.

A regisztrációval új európai kapcsolatokat teremthetünk, amellyel az EUN és az iTEC projekt mellett Európa és az Európai Bizottság több más oktatási projektje és azok eredményei is továbbfejleszthetők, kommunikálhatók.

A P&E Directory keretében tehát lehetőség van tudás- és tapasztalatmegosztásra, egy széles európai videóközösség részeseként.

Regisztráljon Ön is Európa egyik legnagyobb pedagógusi-szakértői névjegyzékébe!

Kattintson IDE a regisztrációhoz (a regisztráció nyelve angol, de aztán magyarra váltható)

A People and Events Directory fejlesztése az Európai Bizottság 7. pénzügyi keretprogramja által finanszírozott iTEC projekt keretében jött létre, működését a European Schoolnet koordinálja.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen