Élj egészségesen, filmezz és nyerj!
2013/10/17 14:56
2274 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Forgass egy 90 másodperces kampányfilmet az egészséges életmódról és nyerj értékes nyereményeket!

mymovie

Az egészséges életmód, az egészségfejlesztés szerves részét kell, hogy képezze az iskolai oktatásnak. Számos próbálkozás született, hogy közelebb vigyék a diákokhoz az egészséges életmódot, most egy újabb, nagyszerű lehetőséget szeretnénk bemutatni.

Míg öt évvel ezelőtt komolyabb kihívást jelentett egy film leforgatása, ma már ez nem ütközik nagy nehézségekben. Talán érdekesen hangzik, de tíz évvel ezelőtt a tévéműsorok képminősége nem érte el egy mai középkategóriás okostelefon minőségét, sőt, míg egy akkori vágó-szerkesztő program akár több millió forintba is kerülhetett, addig ez utóbbiakhoz ingyen, vagy néhány centért hozzájuthatunk ma már. Ráadásul az öt évvel ezelőtti képkészítési dömpinget leváltotta a filmezés. A felsorolt lehetőséget kihasználva indult útjára a Filmezz szívvel msms.hu tudományos diákpályázat. A 90 másodperces alkotásban több témakör közül lehet választani.

Zsír, cukor, só – a szívednek ez a jó?

Míg az elmúlt évtizedekben az egészségtelen táplálkozás témakörében elsősorban a zsíros ételek kerültek reflektrofénybe, addig az új kutatások alátámasztják, hogy a finomított szénhidrátok és a túlzott sóbevitel is komoly problémát jelent. Sőt! Komolyabb károsító hatással bírnak, mint a zsírok. Cukor, csoki, kristálycukor, mind-mind a tilalmi listán van, és persze a só is. Ha valaki azt gondolná, hogy nem sózza az ételeket, így ebből biztos nem lehet baja, ki kell ábrándítsuk. A menzákon, az élelmiszerüzletekben olyan élelmiszerek kaphatók, melyek sótartalma a napi szükséglet többszöröse is lehet.

Amit eszel, azzá leszel!

Még mindig az egészséges táplálkozásnál járunk. Nem mindegy, mit eszel! Számos magas energiatartalmú, ugyanakkor alacsony tápértékű ételt fogyasztunk, például a gyorséttermekben. Ezek növelik az elhízás esélyét és számos betegség kialakulását, ugyanakkor szervezetünk számos vitaminból és ásványi anyagból hiányt szenved.

Nemcsak a mennyiségre, a minőségre is oda kell figyelni!

Mozogj magadért!

A mozgásszegény életmód nagymértékben hozzájárul a szív és érrendszeri betegségek, továbbá a vázrendszer betegségeinek kialakulásához. Talán nem meglepő, de számos egyéb kórkép, pl. a vastagbélrák is összefüggésbe hozható a mozgásszegény életmóddal. Egész Európában figyelmeztető jel, hogy a kisiskolások körében is növekszik a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Fiatalkorban minden nap, idősebb korban heti legalább három alkalommal legalább fél órát szükséges mozogni. Kerüljük a szívet megterhelő ún. kardioedzéseket, részesítsük előnyben az intenzívebb sétát, a kocogást, kerékpározást, úszást. Mindenképp olyan sportot válasszunk, ami az egész testet átmozgatja, kiváló például a jóga is!

A cigi ciki!

A középiskola végére a fiatalok kétharmada kipróbálja a dohányzást, egyharmaduk rendszeres fogyasztóvá válik. A pszichés hatáson kívül nem ismert előnyös tulajdonsága, sőt, rövidtávon is súlyos egészségkárosító hatással bír. Ráadásul nemcsak a dohányosok, hanem környezetük, a passzív dohányosok is veszélyeztetettek. Elengedhetetlen, hogy ezekre a veszélyekre felhívjuk a figyelmet és tudatos felnőtté váló fiatalokat neveljünk.

Ne habozz! Nézz utána valamelyik témának, szólj a barátoknak, ragadjatok kamerát! Beküldés 2013. november 1-től 2014. január 19-ig.

Részletek: msms.hu

Marsi Zoltán cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen