Elkezdődött az érettségi
2013/05/06 09:30
2538 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén több, mint 133 ezer diák ad számot tudásáról, az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 5 százalékkal nőtt.

Több emelt szintű érettségi

Május 3. és június 28. között a középiskolákban 1225 helyszínen, összesen 133 225-en érettségiznek, közülük 84 588 „végzős" középiskolás. Az adott generáció összlétszámának csökkenését tükrözi, hogy ez a szám csaknem 3300 fővel kevesebb az elmúlt évinél – áll a Köznevelésért Felelős Államtitkárság és az Oktatási Hivatal közleményében.

Az emelt szintű érettségik száma tavalyhoz képest, 5 százalékkal - csaknem kétezerrel - nőtt. Az elmúlt évi 22 százalékos, az idei 5 százalékos növekedés jól láttatja, hogy a kormány szándékaival összhangban nőtt a felsőoktatási felvételi követelményszintje.

Immár harmadik éve csak azokból a tárgyakból tehető emelt szintű vizsga, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A korábbi gyakorlatnak megegyezően a megfelelő feltételek megléte esetén rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító érettségit tehetnek. Az érettségi szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2012 őszi érettségi vizsgaidőszakhoz képest.

Újdonság, hogy most először lehet emelt szinten érettségizni a katonai alapismeretek tantárgyból, amellyel 13 diák élt.

Az Oktatási Hivatal előzetes adatai a 2013. évi május-júniusi érettségi vizsgákról

A 2012/2013. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka a 18. vizsgaidőszak a 2005-ben bevezetett kétszintű vizsgarendszerben.

A vizsgák 3526 érettségi vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.

A diákok együttesen 452 250 vizsgát tesznek le. (Érettségi bizonyítványaikba és tanúsítványaikba további 61 300 érettségi vizsgaeredmény kerül a már előzőleg megszerzett vizsgaeredményeik alapján.)

A 452 250 vizsgából (kerekítve) 38 800 vizsga emelt szintű, 413 450 pedig középszintű vizsga.

A diákok választásai alapján ebben a vizsgaidőszakban – az idegen nyelven letett vizsgatárgyakat (pl. történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika, kémia, informatika stb. valamely idegen nyelven) külön számolva – 183 tárgyból lesz középszintű és 73 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az ún. „rendes" érettségi vizsga: számuk 388 582, az összes vizsga 86%-a. Évről évre egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 41 040 ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal (ez a vizsgák 9%-a). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők a tavalyinál 3600-zal kevesebb, közel 8900 ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák 2%-a). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 10 ezer szintemelő vizsga is, amelyek esetében az adott vizsgatárgyból az érettségizők már rendelkeznek középszintű vizsgaeredménnyel, és most, felsőoktatási felvételijük érdekében a magasabb szinten is megmérettetik magukat.

Forrás: oktatas.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen