Elment a rock "Ökre"
2002/06/28 08:00
1167 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Néhány órával azelőtt halt meg, hogy a klasszikus rock egyik legendás bandája, a Who megkezdte volna idei amerikai turnéját. Már a helyszínen tartózkodott John Entwistle basszusgitáros: Las Vegas-ban végzett vele a szívroham 57 éves korában.

John Entwistle halálára

Ox - azaz Ökör. Ez volt a beceneve a Who "fapofájának". Alapító tag volt az 1964-ben létrejött együttesben, őt tartották a zenekar legnyugodtabb tagjának - ez nagy szó volt, hiszen a színpadon óriási cirkuszt csináló Roger Daltrey énekes, Pete Twonshend gitáros és főleg Keith Moon dobos mellett ő volt a megtestesült blazírtság. Igaz, az ő stabil játékára mindig lehetett számítani. Nemcsak a basszust kezelte remekül, hanem gyakran megszólaltatta kedvenc kürtjeit is, amelyek iránti vonzalma még klasszikus zenetanulmányaiból maradt meg. Ugyancsak ő volt, aki egyes híres dalokba - például a Summertime Blues-ba, vagy a Boris The Spiderbe - beledörmögött. Időnként szerzőként is jeleskedett, éppen a Boris volt az egyik leghíresebb Entwistle-dal, valamint a My Wife a Who's Next című lemezen.

Valamikor őt tartották a legnagyobb basszusgitár-gyűjtemény tulajdonosának, de amikor a Who éveken át szüneteltette működését, a szólóban kevésbé sikeres Entwistle kénytelen volt a kollekció nagyobbik részét elárverezni. Volt egy saját zenekara is, a John Entwistle Band, de ez a formáció soha nem tudott a csúcs közelébe kerülni.

Két évvel ezelőtt egy angol szaklap az évezred basszusgitárosává választotta. Entwistle olyanokat előzött meg, mint Paul McCartney, John Paul Jones, Jack Bruce és Jaco Pastorius. A hosszú ideje hófehér hajú muzsikus halálával végleg leáldozott a Who-nak. Keith Moon 1978-ban bekövetkezett halálát még úgy, ahogy kiheverték (bár már nélküle sem volt az igazi), de "Ox" pótolhatatlan veszteség. Az egész rock-világnak.

(gluck)

John Entwistle hivatalos honlapja

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen