A pedagógus kar első lépés a pedagógus kamara felé
2013/05/30 14:04
989 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Magyar Iskolaszék Egyesület szerint az Országgyűlés által a napokban tárgyalt pedagógus kar létrehozása az első lépés a rendszerváltozás óta igényként megjelenő pedagógus kamara felé. Az egyesület javasolva, hogy a későbbiekben hivatásrendi kamara jöjjön létre, amely számos feladatot fel tud vállalni a gyermekek jobb oktatása-nevelése érdekében.

Az egyesület közleménye szerint a jövőre megalakuló Magyar Pedagógus Kar lehetővé teszi, hogy a tanítók, tanárok felhalmozott tudása befolyásolja a döntéseket, segítse a felsorolt célok megvalósulását.

A Magyar Iskolaszék Egyesület támogatja az állam nagyobb szerepvállalását, a pedagógusok bíznak benne, hogy az állam és az önkormányzatok közötti új feladatmegosztás igazságosabb, tervezhetőbb és a gyermekek, a családok érdekeit szem előtt tartó rendszert hoz létre. Álláspontjuk szerint az egységes szakmai irányítás, a kötelező tananyag meghatározása, a tanfelügyelet bevezetése néhány éven belül látványos színvonal-emelkedéssel jár.

pedagogus-520

Kitértek arra is, a tanítók, tanárok, szülők egybehangzó véleményén túl mérések sora igazolja, hogy az elmúlt két évtizedben romlott az oktatás eredményessége, a köznevelési rendszer nem tudta csökkenteni az iskolák, a diákok között meglévő különbségeket. A legutóbbi PISA- és az országos kompetenciamérések adatai tényszerűen rávilágítanak arra, hogy a felzárkóztatás terén a korábbi oktatásirányítás lépései semmilyen javulást nem hoztak, tanulmányaikat illetően a magyar gyermekek sikerességét egész Európában kirívó mértékben a családjaik anyagi, társadalmi háttere határozza meg.

Az 1996-ban alakult országos egyesület tagsága pedagógusokból, szülőkből és iskolafenntartók képviselőiből áll. Rendszeresen szerveznek konferenciákat a köznevelést érintő aktuális kérdésekről, és kisebb kiadványokat készítenek, amelyekkel segítik a pedagógusok munkáját. Az egyesület képviselői részt vesznek az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács munkájában.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen