Erasmus Mundus közös mesterképzések
2014/12/01 08:00
511 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kiváló, közös diplomával végződő nemzetközi mesterképzések támogatása, ösztöndíjak a világ minden tájáról érkező hallgatóknak.

A pályázattípus célja

Az Erasmus Mundus Közös Mesterképzések (Erasmus Mundus Joint Master Degrees) célja, hogy az európai felsőoktatási intézmények kimagasló színvonalú – közös, kettős vagy többes diplomához vezető – mesterképzéseket nyújtsanak a világ minden tájáról érkező hallgatók számára. Az Európai Bizottság a kiválasztott konzorciumok számára átalánytámogatást, a részt vevő hallgatóknak pedig ösztöndíjat, részvételidíj- és útiköltség-támogatást kínál.

A pályázásra jogosultak köre

Jelen pályázatban felsőoktatási intézmények pályázhatnak. Sikeres pályázatuk esetén a kiválasztott Erasmus Mundus mesterképzésekre a világ minden tájáról jelentkezhetnek hallgatók.
A pályázatot benyújthatja egy programországban székhellyel rendelkező felsőoktatási intézmény, amely a konzorcium nevében pályázik. Partnerországok felsőoktatási intézményeinek kihelyezett karai, campusai nem pályázhatnak, csupán partnerként vehetnek részt a projektben.

Résztvevők köre

Mesterszakos hallgatók, a résztvevő intézmények személyzete, meghívott oktatók program- és partnerországokból.
A hallgatók közvetlenül a képzést nyújtó konzorciumokhoz jelentkezhetnek – ezek aktuális listáját az Európai Bizottság a Végrehajtó Ügynökség honlapján teszi közzé.
Az Európai Bizottság egy-egy Erasmus Mundus mesterképzés esetében évfolyamonként 13-20 hallgatói ösztöndíjat és 4 meghívott oktatót biztosít. Ezen túl lehetőség nyílik további 4 hallgatót fogadni a pályázat kiírója által kiemeltként kezelt országokból.
A hallgatók képzése a konzorcium legalább két programországbeli felsőoktatási intézményében zajlik. Ezen túl lehetőség van a program- vagy a partnerországok további intézményeiben tanulmányokat folytatni, kutatni, szakdolgozatot készíteni, szakmai gyakorlaton részt venni.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2015. március 4. déli 12:00 óra.

További részletek.

Bővebb információ érhető el az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség honlapján: intézményeknek, hallgatóknak.