Erasmus Szabadegyetem
2012/05/03 16:09
1409 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!

Erasmus Szabadegyetem címmel rendezvénysorozatot indított a Tempus Közalapítvány az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából. Az előadók olyan tehetséges szakemberek, akik fiatal koruk ellenére már igazán komoly szakmai sikereket értek el - a lehető legváltozatosabb területeken. Ami közös bennük: mind Erasmus ösztöndíjas diákok voltak. A szabadegyetemen munkájuk érdekes részleteit osztják meg a hallgatósággal, legközelebb május 15-én.

erasmus_520

Minden hónap harmadik keddjén 3 előadást hallgathatnak az érdeklődő diákok: a médiamunka kulisszatitkai, street art, fehértörpe csillagok, őssejtkutatás és divattervezés egyaránt szerepel a témák között. A rendezvénysorozat – melynek helyszíne a budapesti Kossuth Klub – mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható.

Miért okoznak tüdőbetegséget a gyulladásos sejtek? Mire inspirál a street art? Sértődősek-e a kortárs szerzők?

Az Erasmus Szabadegyetem soron következő, májusi előadásának fókuszában a molekuláris biológia, a street art és a hazai kortárs irodalom állnak. Az előadók:
Kónya Viktória, molekuláris biológus, az asztma és allergiás betegségek kutatója, Veri Dániel művészettörténész, szakterülete a street art és Bednadics Gábor irodalomtörténész, kritikus.

Ami a rendezvénysorozat előadóiban közös: érdekes dolgokkal foglalkoznak, szakmai elismertséget szereztek, és mind Erasmus ösztöndíjasok voltak. Izgalmas személyiségek – sokszínű témák – inspiráló gondolatok. A rendezvényre a belépés díjtalan. Ha biztosítani szeretnéd a helyed az előadáson, feltétlenül regisztrálj a www.erasmusszabadegyetem.hu oldalon!

Május 15-én az érdeklődőket az asztma és allergia sejtközelből, a párizsi street art és századfordulós és kortárs irodalom várják.

A főszereplőkről:

Kónya Viktória

Molekuláris biológus. Az asztma és az allergiás betegségek sejtszintű mechanizmusainak magas szintű vizsgálataiért 2010-ben elnyerte egy világszerte ismert gyógyszergyártó cég tehetséges fiatal kutatók számára kiírt díját. Jelenleg egy krónikus tüdőbetegség, a COPD sejtszintű mechanizmusait kutatja Grazban.

Véri Dániel

Művészettörténész. Párizsi ösztöndíja alatt ismerkedett meg a street art irányzattal. A párizsi stencil művészettörténeti kérdéseiről szóló tanulmányával nyerte el a 2009-es OTDK első helyezését, ezt több street art témájú cikk és kiállítás követte. Foglalkozott korábban a középkor kortárs művészeti recepciójával, míg jelenleg doktori disszertációjaként Major János (1934-2008) grafikus, konceptuális művész, az Iparterv-csoport tagjának monográfiáján dolgozik.

Bednanics Gábor

József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus. 1996-tól folyamatosan publikál, több írása, illetve számos rövidebb könyvismertetője jelent meg rangos hazai folyóiratokban. Írt a modern magyar líra kezdeteiről, Budapest ábrázolásáról a 19. századi költészetben vagy Csáth Géza kanonizációjáról. Korábban a Fiatal Írók Szövetségének elnöke volt. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense, valamint a Ráció Kiadó szerkesztője.

Helyszín: Kossuth Klub (VIII. Múzeum u. 7.)

www.erasmusszabadegyetem.hu

www.tka.hu

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen