Esterházy német Béke-díja
2004/10/11 08:00
1494 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Október 10-én, Frankfurtban vette át Esterházy Péter a legtekintélyesebbnek számító német irodalmi-társadalmi elismerést, a külföldiek számára is kiadható Béke-díjat.

Az átadásra a már nem működő frankfurti Szent Pál templomban, az 1848-as német nemzetgyűlés tanácskozásának színhelyén került sor, mely épület ma már kizárólag csak rendezvényeknek ad helyet, s múzeumként emlékeztet az 1848-as eseményre. A ceremóniát megelőzve, napok óta Esterházy Péter a központi szereplő. Plakátokon, újságokban, a TV-ben mindenütt az ő portréját látni, a vele készített interjúkat hallani, látni. Nem is csoda, hiszen ő a második magyar író, ki ebben az elismerésben részesül.

Az irodalmi Nobel-díj után a második legtekintélyesebb kitüntetésnek számító Béke díjat 1950 óta adják ki, és a 20. század második felének legnagyobb alkotóit, illetőleg művész-politikusait, közéleti személyiségeit jutalmazzák vele. Az elmúlt év kitüntetettje Susanne Sonntag amerikai közíró volt, magyarországi írók közül pedig 1991-ben Konrád György részesült ebben az elismerésben.

A német könyvszakma 15 ezer euróval járó, külföldieknek is adható elismerésének átadásán vasárnap mintegy 700 díszvendég, köztük Horst Köhler német államfő, Michael Naumann volt kulturális miniszter, a Die Zeit című hetilap társkiadója is jelen volt.
Michael Naumann, egykori kulturális miniszter, a Die Zeit című hetilap társkiadója, Esterházy méltatója azt emelte ki, hogy a díjazott munkásságának fő témája az idő és a történelem. Esterházy mindent tud, csak hazudni nem. "Esterházyt olvasni annyit jelent, mint behatolni regénybelsőkben elhelyezett lehallgatóberendezések rendszerébe, ahol minden szó, minden mondat lehallgatja a másikat, hogy a legközelebbi alkalommal viccel cáfoljon" - fogalmazott Naumann.
A Harmonia Caelestis folytatására, a Javított kiadásra utalva Naumann kiemelte Esterházy bátorságát. Az író hallgathatott is volna arról, hogy kiderült: a Harmonia Caelestisben magasztalt apa titkos ügynök volt, de ily módon a kettős gondolkodás mentalitásának adózott volna, mely mentalitás rejteget egy második valóságot is, s rögtön eltussolja azt.
Esterházy Péter összehasonlítást tett a német és a kelet-európai, köztük a magyar múltfeldolgozás között is, egyebek között megállapítván: általános reflex, hogy a kelet-európaiak állandóan az áldozat szerepében láttatják magukat. A német nemzeti emlékezet lényegesen tágasabb, nem tér ki a saját felelősség elől, de nem nevezheti meg mások felelősségét, mert ha ezt megkísérli "hisztérikus bizalmatlanságot" vált ki.
Dieter Schorrmann, a Béke-díj főkurátora arra hívta fel a figyelmet, hogy Esterházy az Európai Unió keleti bővítésének évében részesült a 15 ezer euróval járó díjban. Petra Roth, Frankfurt főpolgármestere páratlan európai nyelvművésznek és gondolkodónak nevezte Esterházy Pétert.
- A díjakkal szemben jogosult némi szkepszis, főleg akkor, ha az ember megkapja őket - vallja Esterházy Péter. Azért jogosult, mert azért a rendes munkában nem segítik az embert. Ha én odaülök az íróasztalomhoz, akkor semmilyen módon nem segíti a munkámat az, ami itt most velem történik. Másfelől - ami velem most történik, az meg nagyon jó. Nagyon nagy presztízsű díj. Itt a környéken a legnagyobb ilyen. Ugye nagyon ritka az ilyen díj. Azt látjuk Magyarországon is, hogy milyen nehéz "gründolni" egy díjat. Nem elég hozzá pénz, hanem kell hozzá idő, kell hozzá szerencse. Nagyon meg kell válogatni mindig a zsűrit, tehát hogy egy olyan zsűri legyen, amelyik szavatol valamiért. Akik kapják, azok is szavatolnak aztán a díjért. Ebben az esetben van egy egészen elképesztő névsor, hogy ki mindenki kapta meg. Ez a lista mutat egy szellemiséget. Ennek a szellemiségnek a létezése pedig föltétele annak, hogy az ember egyáltalán egy szót le bírjon írni.

Esterházy kitüntetése kapcsán az indoklás végigveszi a magyar író eddigi munkáit, és megállapítja, hogy azok korszakos jelentőséggel bírnak, különösképpen legutóbbi művei, amelyek művészi eszközökben és gondolatokban egyaránt egy új, közép-európai irodalom megteremtését jelzik.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen