Fantasztikus versenyzők
2012/07/28 08:00
974 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nagyon sok kiváló versenyző van jelen a most zajló olimpián, ám mi most két, legtöbbjüktől eltérő sportolót szeretnénk bemutatni. 

Dana Vollmer

Június 28-án, az első versenynapon már meg is született az első olimpiai csúcs. Dana Vollmer, a 24 éves amerikai úszónő megnyerte 100 méteres pillangóban az előfutamot és emellett 56,25 másodperces idejével sikerült felállítani az első olimpiai csúcsot is. Ügyes, gondolhatnánk, de ez nem minden! A gyönyörű, szőke úszónőt ugyanis nem csak a gratulációk és edzője várja a medence partján, hanem egy defibrillátor is.

danavollmer_520

Dana Vollmer New Yorkban látta meg a napvilágot, és már igen korán elkezdett úszni. A főiskolai sikerei után a 2004-es Athéni olimpián szerezte meg első aranyérmét. Az ddig összesen 27 éremmel rendelkező versenyzőt 2003-ban, 16 éves korában műtötték szívkamrai tachikardia miatt. Az elégtelen szívműködés következtében az úszónőnek kiugróan magas a pulzusa. Mikor versenyez, szívverése eléri a 240-et percenként, ezért elővigyázatosságból mindig ott áll egy újraélesztő gép a medence mellett. Vollmer így is csodás teljesítményt nyújt, első úszásával máris csúcsot döntött, így igen esélyes a második olimpiai aranyra.

Oscar Pistorius

A Dél-afrikai sportoló 400 méteren és 4x400-as váltó futásban is indul a londoni olimpián. Ez nem annyira nagy szám – gondolhatnánk, ám Pistorius első körben az egészséges versenyzők között fut. Műlábakkal.

oscarpistorius_520

Carl Leonard Oscar Pistorius 1986-ban született Dél-Afrikában. Bár már kisgyermekként kiderült, hogy nagyon mozgékony, eleven kisfiú, egy születési rendellenesség következtében mindkét lábát térd alatt amputálni kellett. Ekkor mindössze 11 éves volt, mégis néhány hónap múlva már rugbyzni, vízilabdázni és teniszezni kezdett. Egy térdsérülés után fordult a futás felé, az óta ez lett élete sportja. A sporttudomány szakos hallgatót sokáig nem akarták kvalifikálni. Szakértők úgy vélték, a gumírozott talp illetve a művégtag szerkezete - mellyel a versenyző edz és fut – megkönnyíti a sportoló dolgát, így előnyre tesz szert a többi futóval szemben. Ez azért elég furcsa, nem? Végül győzött az igazság, Pistorius pedig már ott van Londonban. Úgy nyilatkozott, büszke rá, hogy kint lehet a versenyen és szeretne jó időt, jó teljesítményt nyújtani. 2004-ben csak a paralimpián versenyezhetett, ekkor 200 méteres síkfutásban szerzett érmet. Pekingben már 100 és 400 méteren is győzött. Az olimpia után ugyanezekben a számokban indul a paralimpián is.

Oscar Pistoriu itt nyilatkozik.