Péntekig lehet jelentkezni a felsőoktatásba
2013/02/27 08:00
535 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Legkésőbb pénteken éjfélig jelentkezhetnek a továbbtanulók a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Az e-felvételizőknek is eddig kell véglegesíteniük jelentkezésüket, a hitelesítésre azonban 2013. március 11-ig nyílik lehetőség.

university-wide

Ne hagyd az utolsó pillanatra!

A felvételi jelentkezés határideje ugyan március 1., azonban ajánlatos minél előbb kitölteni a szükséges űrlapokat és elküldeni a dokumentumokat. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják ugyanis, hogy az utolsó pillanatban beadott jelentkezéseknél fordul elő a legtöbb hiba. Mivel a felvételi nem egyszerű feladat, számos szabállyal, feltétellel kell tisztában lenned a helyes kitöltéshez, ezért hatványozottan igaz: a kapkodás bizony megbosszulhatja magát. Ráadásul, ha kérdésed adódna, már nem tudsz kihez segítségért fordulni, a dokumentumok feltöltése sem két perc, életre szóló döntésekre pedig érdemes időt szánni, nem kapkodva meghozni azokat. Azt tanácsoljuk tehát, hogy ne hagyd az utolsó napra, órákra a jelentkezés megkezdését, hiszen bár az E-felvételi felülete minden lépésnél segíti a kitöltőt, nem mentesít a szükséges információk ismeretétől.

Hogyan e-felvételizz?

Ha az elektronikus jelentkezést választod, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi használatához szükséged lesz – a választott felhasználónév és jelszó mellett – egy megbízható e-mail címre is, hiszen a biztonsági kódot az első belépéskor, a regisztrációkor megadott e-mail címre küldik ki. Az űrlapok kitöltésére, szerkesztésére, a végleges jelentkezési helyek megjelölésére 2013. március 1-jén éjfélig van lehetőséged.  Szintén péntekig kell befizetned a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással, vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, március 11-ig kell hitelesíteni a jelentkezést Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).
Az E-felvételi kitöltése során ugyan tájékoztatást kapsz például arról, mikor, milyen adatokat kell megadnod, milyen teendők várnak a jelentkezés benyújtásával kapcsolatban, de neked kell összegyűjtened, beszkennelned a feltöltendő eredményeket, dokumentumokat, neked kell tájékozódnod a jelentkezés alapvető szabályairól, fogalmairól stb., ami hosszabb időt is igénybe vehet, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Jelentkezési helyek, eljárási díj, pontszámítás

Egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet választhatsz, ezen felül további két hely megjelölésére van lehetőség, amiért egyenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának magyar állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor.

Minimális pontszám

A 2013-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során azokon a képzéseken, ahol a jelentkezők száma az intézmény által megadott felvehető jelentkezők kapacitását nem éri el, ott a ponthatár megegyezik a minimális pontszámmal és minden jelentkező felvehető.

Alapképzésen, osztatlan mesterképzésen ez a jogszabályban meghatározott minimum pontszám 240, felsőoktatási szakképzésben 200 pontot, míg mesterképzésen 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében ennél magasabb.

A minimális pontszámtól magasabb ponthatár kizárólag azokon a képzéseken alakulhat ki, ahol a felsőoktatási intézmény által felvehető kapacitásnál többen jelentkeznek, ezért a jelentkezők között eredményeik, elért pontszámaik alapján rangsorolni kell.

Ki kerülhet be a felsőoktatásba?

A 2013-as általános felsőoktatási felvételi eljárás során az kerülhet be felsőoktatási intézménybe, aki megfelel az alábbi feltételeknek:

  • érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre 2013. március 1-jéig, és befizette a felvételi eljárási díjat és
  • a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik (pl. alapképzés, osztatlan mesterképzés, felsőoktatási szakképzés esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal) és 
  • akinek alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 240-es pontszámot, felsőoktatási szakképzésben a 200 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében ennél magasabb pontszámot.
  • jelentkezési helyeinek egyikén eléri az intézményi kapacitások alapján, várhatóan 2013. július 24-én megállapításra kerülő ponthatárt, továbbá
  • akinek megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése).

(Horváth Anikó - felvi.hu)