Fenntartható fejlődés?
2013/09/24 14:41
1604 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

„Gondozd jól a földet: nem a szüleid adták neked, hanem a gyermekeidtől kaptad kölcsön.”

Korunk egyik legnagyobb globális kihívása a technikai fejlődés és az élhető környezet közötti egyensúly fenntartása. A Világ Tudományos Akadémiáinak Nyilatkozata megfogalmazásában: "A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg." 

l_bnyom_

Mit nevezünk fenntarthatóságnak?

A fenntarthatóság kapcsán legtöbbünknek a környezetvédelem, a szelektív hulladékgyűjtés, esetleg az ivóvízellátás problémaköre jut eszünkbe. Ám ha tágabb értelemben vizsgáljuk, ugyancsak ide tartozik például a leszakadó társadalmi csoportok, a mélyszegénység vagy az iskolakerülés témaköre is.

Fenntarthatóság alatt az emberi közösséget és annak javait tekintve azt a folyamatot értjük, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.

A Föld fenntartható fejlődésének alapvetően három aspektusát – környezeti, gazdasági, társadalmi - szokás megkülönböztetni, melyek egymástól nem különválasztható rendszerek.

Föld Charta

Az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlesztési Világbizottsága 1987-ben javaslatot tett egy új charta megalkotására, amely a fenntartható fejlődéshez szükséges alapelveket hivatott összegyűjteni. A Föld Charta végleges változatát 2000 márciusában fogadták el az UNESCO Központjában, Párizsban.

A Föld Charta egy nyilatkozat, mely összefogást sürget mindannyiunk közös élőhelye, a Föld megóvása és a további generációk számára történő megőrzés érdekében. Célja a kölcsönös egymásrautaltságra és a közös felelősségre épülő átfogó érzés kialakítása az emberekben. 

A dokumentumban megfogalmazott alapelvek között megtalálhatók a Föld és az élet sokszínűségének tisztelete, megértő- részvét- és szeretetteljes gondoskodás az életközösségről, igazságos, részvételi jogokon alapuló, demokratikus, fenntartható és békés társadalmak építése, a Föld szépségének és bőségének megőrzése a jelen és a jövő nemzedékei számára, a földi ökológiai rendszerek integritásának, épségének védelme és helyreállítása, az ökológiai fenntarthatóság kutatása, a szegénység megszüntetése, a demokratikus intézmények megerősítése, átvilágíthatóság, elszámoltathatóság a kormányzásban.

 „Össze kell fognunk az egész világra kiterjedő, fenntartható társadalom megvalósításáért, amelynek alapja a természet megbecsülése, az egyetemes emberi jogok, a gazdasági igazságosság és a béke kultúrája.”

Ökológiai lábnyom

Mindannyian valamilyen hatást gyakorlunk a környezetünkre. Ennek hektárban kifejezett mutatószáma az ökológiai lábnyom, mely meghatározza, mekkora helyet foglalunk el a Földön. A ruházkodásunk, az élelem, amit fogyasztunk, a felhasznált energiamennyiség mind igényel egy bizonyos területet. Az ökológiai lábnyom ezeket a mértékegységeket teszi egységessé.

Ha kíváncsi vagy a saját ökológiai lábnyomodra, mindennapi fogyasztási szokásaid, lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés, vásárlás és hulladékkezelési szokásaid alapján magad is kiszámolhatod, hogy életmódoddal, fogyasztási szokásaiddal mekkora területet foglalsz el a bolygón.

Eszerint a képletes, globális hektár alapján ma kb. 1,2 földnyi a felhasználásunk, vagyis a jelenlegi földi élet hosszútávon nem fenntartható. A Föld lakossága jóval több energiaforrást használ fel, mint amennyit a fenntarthatóság megenged. A túlfogyasztás pedig a források kimerüléséhez és komoly megélhetési problémákhoz vezet majd.

OrszágLakosságÖkolábnyom (ha/fő)
USA291 millió9,7
Ausztrália19,5 millió7
Nagy-Britannia59,3 millió5,6
Japán127,5 millió4,3
Franciaország58,4 millió4,1
Magyarország9,9 millió3,7
Brazília176,3 millió2,1
Kína1 m. 302 millió1,6
India1 m. 49,5 millió0,7
Országonkénti átlagfogyasztás

Hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomod?

Íme néhány javaslat:

  • Ha teheted, lehetőség szerint utazáskor válassz tömegközlekedési eszközöket (autóbusz, villamos, metró)!
  • Ha autóval utazol, tervezd meg az utad előre, így a lehető legrövidebb útvonalon, a lehető legkevesebb benzin felhasználásával utazhatsz. Olcsóbb és környezetkímélőbb.
  • A virágok locsolásához használj összegyűjtött esővizet!
  • Zuhanyozz kádban fürdés helyett és ügyelj arra, hogy a zuhanyozás ne tartson tovább 5 percnél!
  • Fogmosás közben zárd el a csapot!
  • Vásárolj helyben termelt gyümölcsöt, zöldséget!
  • Használj tölthető akkumulátort!
  • Használj textilzsebkendőt és textiltörölközőt!
  • Használj energiatakarékos izzót és rendszeresen töröld le róla a port!

Fenntarthatósági Nap

Szeptember 28-án hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Fenntarthatósági Nap elevezésű rendezvény Budapesten a Millenáris Parkban. A rendezvény házigazdája Novák Péter, aki 11 órakor nyitja meg a Millenáris Teátrum kapuját. Szó lesz arról, hogyan érthetnek szót egymással különböző generációk tagjai, meddig nyújtózkodhat a fogyasztói társadalom, milyen arányban befolyásolják zöld-tényezők a vásárlói döntéseket, merre tart az innováció, milyen éghajlat vár ránk a jövőben, hogyan és mitől működhetnek a kisközösségek, és mi lesz azokkal, akiket mindez nem érdekel. Kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk a médiafogyasztás gyerekekre gyakorolt hatásairól. A beszélgetőtársak Kádár Annamária pszichológus, Gyurkó Szilvia az UNICEF Magyar Bizottságának emberjogi igazgatója, Ujvári Judit a Mobilsuli Egyesület képviselője, valamint a Disney csatorna képviselője. A beszélgetést moderálja Barabás Éva műsorvezető.

A látogatók a kiállított standsoron alternatív energiai megoldásokkal, újrahasznosított divattermékekkel, zöld boltokkal, környezetbarát csomagolóanyagokkal, karton játékokkal ismerkedhetnek.

A rendezvényen több ismert ember is jelen lesz, többek között Németh Lajos meteorológus, aki a Fenntarthatósági Médiaklub képviseletében a környezetvédelmi szekciót vezeti majd. A gazdasági szekcióban tudós, szociológus, pszichológus, meteorológus, építész, reklámszakember mond véleményt a témáról. Az esti koncerten fellép Nemjuci, a Random Trip keretében pedig Krsával, Barabás Lőrinccel és a „parazolos” Ivánnal múlathatjuk az időt.

Jó példák

És végül néhány példértékű környezetbarát megoldás, melyekből ötletet meríthetsz és saját mindennapjaidat is zöldebbé teheted.

Papír szalmából: Világszerte évente mintegy 3-6 milliárd fát vágnak ki. A nyersfa feléből papír készül. Ma már adottak a feltételek a famentes papír előállításához. A kanadai Prairie Pulp and Paper vállalat a papírgyártáshoz 80%-ban szalmát használ, s csupán 20%-ban fát, mely fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból származik.

Áram nélküli légkondi: Az Amerikai Energiaügyi Hivatal szerint a ház déli ablakai fölé szerelt árnyékolószerkezet a napsugarak kiszűrésével 65%-al, a nyugati oldalon 77%-al csökkenti az adott szobába érkező hőenergia mennyiségét. Belső reluxa felszerelésével 45%-os, a kétrétegű, belülről fehér szövettel bélelt sötétítő függönnyel pedig 33%-os csökkenés érhető el. A külső árnyékolás egyik módja a napvitorla, mely nem más, mint egy három- vagy négyszögletű, lehetőség szerint UV-álló szövetből készült kifeszített árnyékoló.

Függőkert az ablakban: Egy francia designcsoport terméke az ablakba a növényi zsalugáter, egy függőleges elrendezésű virágládatartó állvány, mely az ablak előtt árnyékol és hűt, ugyanakkor a délutáni szellőztetésnél le lehet ereszteni vízszintesre. Praktikus és látványos megoldás.

Csipkefal: Indiában az Anagram építésziroda csipkeszerű áttört mintájú falat tervezett a Dél-Ázsiai Emberi Jogi Dokumentációs Központba. Különlegessége nemcsak esztétikájában, hanem ergonómiájában is rejlik, hiszen az építmény nemcsak vakolat-, hanem habarcsmentes is. A téglák egymáshoz képest elforgatott állapotban kerültek egymásra, ily módon a „lélegző hőgátnak” köszönhetően átengedik és keringetik a kintről érkező friss szellőt, közben elegendő árnyékot vetnek ahhoz, hogy a fal mögötti lépcsőház és iroda ne melegedjen föl.

Légszennyezést csökkentő térkő: Götz Hüsken, német feltaláló találmánya az a speciális bevonattal ellátott útburkolat, mely átlagosan napi 19%-al képes mérsékelni a légszennyezés mértékét. A titok a térkő titánium-dioxid bevonatában rejlik, mely a napsütés UV-sugarainak hatására fotokatalitikus reakcióban elbontja a légszennyező nitrogén-dioxidot. Ahhoz, hogy közelről is szemügyre vegyük a környezetbarát burkolatot, Hollandiába, Hengelo városába kell utaznunk, ahol 150 méteres szakaszon borították vele az utcát.

További tippeket találsz ITT.

Siska Csilla cikke

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen