Fiatalok az európai erdőkben - nemzetközi tanulmányi verseny
2011/11/11 00:00
2741 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Versenybizottsága nemzetközi tanulmányi versenyt hirdet Fiatalok az európai erdőkben - 2012 címmel.

A verseny célja:

Európa, mint kontinens, az Európai Unió, valamint a csatlakozott nem uniós országok, rendkívül változatos természeti és gazdasági környezetet hordoznak. E változatos környezet egyik természetes eleme az ERDŐ, mely megjelenésével, jellegzetes növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, az ott folyó tevékenységekkel alakítja a tájat és a benne élő emberek mindennapi életvitelét.

Az erdő Európa talán utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál az ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Országonként más és más erdők és erdészeti feladatok jellemzik Európát. A verseny célja, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai megismerjék Európa és az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. A fiatalok ezáltal közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A versenyhez csatlakozott országok (melyek száma folyamatosan bővül): Ausztria, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Portugália, Románia, Szlovénia, Ukrajna, Szlovákia, Belgium, Spanyolország, Svájc, Norvégia, Görögország, Finnország, Ciprus.

A jelentkezés feltételei: A versenyre 2-3 fős csapatok jelentkezhetnek, a tagok nem lehetnek fiatalabbak 13 évesnél és nem lehetnek idősebbek 18 évesnél a 2011-12-es tanévben.

A felkészülési anyag:

A verseny felkészülési anyaga a verseny nemzetközi honlapján található meg (www.ypef.eu), további anyagok érhetőek el a nemzeti szakaszhoz az Országos Erdészeti Egyesület honlapján (www.oee.hu).

A verseny ütemezése: A verseny nemzeti szakasza 2 fordulós. A két forduló alapján a legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Ennek helyszíne 2012-ben Észtország.

A verseny ütemezése hamarosan olvasható lesz a verseny honlapján. (www.ypef.eu)

Az első fordulóban az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotta teszt mellett a magyar erdőkkel kapcsolatban írandó esszé képezi a verseny feladatait.

A verseny nyelve: magyar.

Tervezett időpontja: 2012. február második fele.

A második forduló során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális tesztkérdések alkotják a feladatlap kérdéseit.

A verseny nyelve: angol.

Tervezett időpontja: 2012. április 23-28.

Jelentkezés:

A verseny hazai szervezőinél, az alábbi címeken: ypef@roth.nyme.hu és info@oee.hu (A jelentkezést mindkét címre el kell küldeni!)

Szükséges adatok: iskola neve, címe, csapatok száma, csapatok versenyzőinek és felkészítő tanáruk neve, születési adatai, címe (postai, e-mail), telefonszáma

Jelentkezési határidő: 2012. január 16.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen