Fogadd el! Fogadj el! 2008
Érsek Dóra
2008/06/09 00:00
1321 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ma Magyaroszágon közel 600 ezer fogyatékos ember él, a közvetlen családtagokat is számítva, majdnem 2 millió embert érintenek a fogyatékossággal együtt járó nehézségek. A Kézenfogva Alapítvány az értelmi fogyatékos és az egészséges emberek párbeszédét szeretné ismét elősegíteni a májustól októberig tartó országos közvélemény formáló Fogadd el, Fogadj el!című rendezvénysorozatával.

Az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek a magyar társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjai közé tartoznak. Nagy részüknek nem csupán az egészségügyi állapotuk, hanem a mostoha társadalmi körülmények is nehezítik életüket, és teszik lehetetlenné a társadalmi normaként elfogadott életvitel folytatását. 

A tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletek és a félelem olyan társadalmi tényezők, amelyek elszigetelik a sérült embereket és hátráltatják fejlődésüket. Alapítványunk olyan befogadó társadalmat tart ideálisnak, amelyben az értelmi és halmozottan fogyatékos, autista emberek a társadalom egyenértékű tagjaiként részt vesznek a társadalmi élet minden területén. A cél, hogy a programsorozattal hozzájáruljanak az előítéletek lebontásához, az értelmi fogyatékos emberek társadalmi elfogadottságához. 

A kampány 

Közvélemény formáló, "Fogadd el, fogadj el” címmű rendezvénysorozat idején egy különleges kamiont indítanak útnak, amelyet teljes egészében átalakítanak a kampány „arcává”. A kamion az országot bejárva, különböző rendezvényhelyszíneken hívja fel a figyelmet céljainkra. Útja összekapcsolódik a tájékoztatással, a felvilágosítással és elsősorban a személyes találkozások révén mutatja be, hogyan élnek az értelmi fogyatékos emberek. A különböző állomásokon a kamion köré épülő helyi programokat, eseményeket minden esetben a helyi civil szervezetek szervezik, szorosan együttműködve egy-egy iskolával és a Kézenfogva Alapítvánnyal. 

Az elfogadás kamionjában törekszenek arra, hogy a viszonylag kis térben is többféle benyomás érje a látogatót, lásson, halljon, sőt maga is cselekvő részesévé váljon a kamion világának. Így az érdeklődők láthatják a "Tündér vagyok" rajzpályázat díjnyertes alkotásait. A mozisarokban a témával kapcsolatos filmeket mutatnak be. Videó-üzenőfalon bárki elmondhatja benyomásait, véleményét a rendezvényről, megoszthatja másokkal, hogy milyen élmények érték. Kialakításra kerül egy számítógépes sarok - elsősorban a gyerekek, és a fiatalok számára- ahol erre az alkalomra fejlesztett számítógépes játékokat próbálhatják ki. Egyúttal átélhetik, milyen nehézségeket kell leküzdeniük az értelmi fogyatékos embereknek nap, mint nap, milyen „akadályoztatva lenni”. 

Minden egyes staféta állomáson, a kamion köré épülő helyi programot, eseményeket a helyi civil szervezetek szervezik, szorosan együttműködve egy-egy iskolával és a Kézenfogva Alapítvánnyal. 

A helyi programok: 

Filmvetítés – sérült emberek kapcsolata az ép társadalommal, milyen nehézségei lehetnek a sérült embereknek 
Kirakodó vásár 
Virágültetés 
Színházi előadás 
Beszélgetések helyi tisztségviselőkkel, politikusokkal a témáról A kamion belsejében lehetőség lesz kép- és hangrögzítésre. 

A látogatók a kamion meglátogatása után elmondják, hogy mit tapasztaltak, mit gondolnak a sérültekről. Ezekből az anyagokból összeállítást készítenek, amit a honlapon és a záróeseményen is bemutatnak. A programokat mind úgy építik fel, hogy a résztvevők az együtt-cselevés örömét élhessék át. Együtt legyen sérült és ép ember, és a közös cselekvések során ismerjék meg egymást, ismerjék fel egymás értékeit. 

Bővebb információ a www.kezenfogva.hu/fogadjel/ oldalon található.

Csatlakozz hozzánk!

Őket ajánljuk

Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten
eBiztonság Minősítés Minősítő rendszer a biztonságos iskolákért
ENABLE program Program tantestületeknek a bullying ellen