Főzz be a Gömörben!
Sulinet
2012/08/24 10:29
879 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Immár 4. alkalommal rendezi meg a Gömöri Gyümölcsfesztivált a Gömöri Környezet és Tájfejlesztő Egyesület.

szilva_alma_1_520 A községi önkormányzatok által szervezett csapatok házi lekvárokkal, befőttekkel, som-, szeder-, bodza-, málna- szörppel, krumplilángossal, lekváros derelyével és gőzgombóccal, meggyel, szilvalekvárral és dióval töltött kelt kalácsokkal, lekváros süteményekkel érkeznek az aggteleki fehér sziklához és saját szilvalekvárt főznek a helyszínen, üstben. A rendezvényen egész nap helyi termék előállítók, kézművesek kirakodóvására zajlik, gyermek játszóház és programok (pl. bábszínház, kézműves foglalkozások), népzenei és más jellegű koncertek, táncház, színpadi produkciók vonzzák egyrészt a térségi érdeklődők, másrészt a turistákat.

A programokból

Szilvalekvárfőzés

A résztvevők saját szilvalekvárt főznek a helyszínen, üstben. A látogatók a lekvárokból kóstolót kaphatnak, kemencében erre az alkalomra sütött különleges minőségű kenyéren. A települések standjain ezen kívül előre elkészített gömöri szilvás gombócot, párán főtt gombócot, derelyét kóstoltatnak a települések csapatai, továbbá aszalványok, szörpök, lekvárok, más házi gyümölcstermékek is terítékre kerülnek. A helyszínen lekvár ugyan csak kisebb tételben hozzáférhető, de lehetőség nyílik nagyobb tételek megrendelésére, közvetlen termelő-fogyasztó kapcsolat kialakítására. Üstöt, üstházat, tűzifát a résztvevő hoz a helyszínre.

Gyümölcstermékek versenye

Választott zsűri ítéli meg kié a legjobb szilva- és egyéb lekvár, gombóc, aszalvány, gyümölcsös sütemény más gyümölcstermékek. Idén egyéni indulók termékeit is várják a szervezők!

Szakmai konferencia

Az előző évekhez hasonlóan a szerveuő Egyesület az Ökológiai Intézet Alapítvánnyal együttműködve a gyümölcsfesztivál kísérőrendezvényeként szakmai konferenciát rendez. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a napjainkban a gömör-torna vidéki szőlőhegyeken méltatlanul elhanyagolt gyümölcsfák és a gyümölcseikből készíthető termékek sokféleségére, illetve arra, hogy a gyümölcsészet egykor a táj egyik jellegzetessége, fontos gazdasági tevékenysége volt. 

Térségi gyümölcs- és gombafajták kiállítása

A kiállításra minden résztvevő településről érkezik „minta”, a falvak öreg gyümölcsfáinak termése. A kiállítást fajtahatározó szolgáltatás kíséri: bárki, akinek nem ismert fajtájú gyümölcs van birtokában, elhozhatja a rendezvényre, ahol szakértő határozza meg a gyümölcs fajtáját.

Kézműves és helyi termék kirakodóvásár

A rendezvényhez immár hozzá tartozik, hogy felvonultat téják a térség kézműveseinek, termelőinek kínálatát.

Kulturális kísérő programok: Játszóház, bábszínház, koncertek, táncház

Állandóan szóló élőzene és táncház (Tekergő zenekar) is várja a látogatókat. A fesztivál különleges produkciókkal készül, a „minőségi” kultúra jegyében. A szervezők számára fontos szempont a hagyományőrzés, a térségi értékek bemutatása. Vásári játszóház és a Badin Ádám-féle Rozsnyói Meseszínház gondoskodik a gyermekek szórakoztatásáról. Az egésznapos játszóház mellett kézműves foglalkozásokat, és a fesztiválhoz nevében is jól illeszkedő Alma zenekar gyermekműsora is szerepel a programban.

Helyszín és időpont

2012. szeptember 15. (szombat), Aggtelek, Baradla-barlang előtti fogadótér.

Részletek és további információ: www.gomorikte.hu

A fesztivállal egy időpontban (szeptember 15-én) rendezik meg a Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutó versenyt, aminek különlegessége, hogy útvonala 2 kilométer hosszan, a Világörökség részét képező, meseszép aggteleki Baradla-barlang szakaszán is áthalad. 

A terepfutó rendezvényről részletes információkat a Nomád Baradla Underground Trail hivatalos oldalán találsz.